Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Η βαρετή μέθοδος του Rafa Benitez: «Είναι σαν τον Mourinho, αλλά ένας μπελάς»

Οι παίκτες φεύγουν απ’τις προπονήσεις με τα μούτρα κατεβασμένα περισσότερο απ’ό, τι πριν , ελπίζοντας ότι δεν θα συμβεί το ίδιο την επόμενη μέρα. Ένα ανώτερο στέλεχος συνόψισε: «ο Ράφα είναι σαν τον Μουρίνιο, αλλά ένας μπελάς»


Φτάνουν κάθε μέρα στο Valdebebas, όπου βρίσκονται οι αθλητικές εγκαταστάσεις της Ρεάλ Μαδρίτης, και μέσα απ’τα φιμέ τζάμια των πολυτελών αυτοκινήτων που οδηγούν οι παίκτες της Μαδρίτης, διακρίνονται τα μαραμένα πρόσωπά τους, σα να οδηγούσε κάποιος για την ανάγκη ενός διαφημιστικού, οι παίκτες βρίσκονται άμεσα στην καρέκλα ενός οδοντιάτρου. Όλα τα πυρά έχουν στόχο τον Rafa Benitez, τον προπονητή.

Η Ρεάλ Μαδρίτης ύψωσε τοίχο στους αντιπάλους του τέρματός της με τον Keylor Navas, αλλά εκτός κι αν δεν είναι μέρος του στενού κύκλου των εργασιών, πολύ λίγοι στα αποδυτήρια είναι ευχαριστημένοι με τον προπονητή. Μάλλον λόγω της φιλοσοφίας του τεχνικού. «Μοιάζει μ’ένα στρατόπεδο», λέει ο ένας. «Η δουλειά έχει μετατραπεί σ’ένα βάσανο», λέει κάποιος άλλος. Κανείς δεν θέλει να σηκώσει το χέρι του, αλλά κατά τη διάρκεια του πρωινού δεν σταματάνε να αλληθωρίζουν, για να δούνε το ρολόι. "Ο τακτικισμός του Benitez τους σκοτώνει" δήλωσε μάνατζερ κάποιου απ’τους παίκτες. Αλλά ο Μπενίτεθ, με την φήμη του επιστήμονα του ποδοσφαίρου, δεν θ’αλλάξει το ρυθμό. Αυτό ή εκείνο, πριν ή μετά, η φιλοσοφία του.

Σταματά τη μπάλα, χωρίζει σε κομμάτια και στη συνέχεια μελέτη. Το ποδόσφαιρο, σύμφωνα με τον Μπενίτεθ, απέχει πολύ απ’την Walt Disney και την πιο διασκεδαστική φαντασία, πολύ πιο κοντά σ’ένα κουβά που διαχειρίζεται κάποιος μ’ένα λευκό παλτό παρά κάποιος με αξιώσεις καλλιτέχνη. Ο Μπενίτεθ μπορεί να προγραμματίσει μια έντονη προπόνηση με κινήσεις ανάπτυξης στην δεξιά πλευρά (την επόμενη μέρα θα είναι η αριστερή) και η προπόνηση μπορεί να διαρκέσει αιώνια. Ο Μπενίτεθ, με την σφυρίχτρα στο χέρι, μπορεί να επαναλάβει τις κινήσεις δεκάδες φορές. Πάνω, κάτω, πάνω, κάτω ... Οι παίκτες φεύγουν απ’τις προπονήσεις με τα μούτρα κατεβασμένα περισσότερο απ’ό, τι πριν, ελπίζοντας ότι δεν θα συμβεί το ίδιο την επόμενη μέρα, αλλά την επόμενη μέρα απειλεί με μια ακόμη δόση του ίδιου. Ένα ανώτερο στέλεχος είπε: «ο Μπενίτεθ είναι όπως ο Μουρίνιο, αλλά ένας μπελάς».


Ο Cristiano και η αμυντική πλευρά του

Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι, ανεξάρτητα απ’την αμυντική δύναμη που επιδεικνύει η Ρεάλ Μαδρίτης στο πρωτάθλημα και στο Τσάμπιονς Λιγκ, η ομόφωνη άρνηση στις μεθόδους του, είναι ολική. Ο Cristiano Ronaldo, η μεγάλη μορφή, δεν αποφεύγει να του δείξει τη δυσαρέσκειά του. Ο προπονητής που θέλει να αμύνεται, τον θεωρεί πολυτέλεια στις διαγώνιους, θέλοντας τον να κινείται, πάνω και κάτω. Ο Πορτογάλος απαντά ότι έτσι είναι το παιχνίδι του και ότι έχει οδηγήσει την ομάδα σε μεγάλα επιτεύγματα και παραπέμπει στην τροπαιοθήκη του και στην τελευταία Χρυσή Μπάλα του. Αλλά ο Μπενίτεθ απαντά στον Πορτογάλο ότι θέλει περισσότερα, ενώ πετάγονται σπίθες απ’τη σύγκρουση.

Οι βασικοί βαριούνται, οι αναπληρωματικοί απελπίζονται. Οι βασικοί (εκτός απ’τους τραυματίες James Rodriguez, Danilo, Bale και Sergio Ramos) ξέρουμε ότι είναι: οι Keylor Navas, Danilo, Pepe, Sergio Ramos, Marcelo, Modric, Kroos, James, Bale, Benzema και Cristiano. Θα είναι η ομάδα που οι madridistas θα θυμούνται. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των Carvajal, Isco και Varane, οι οποίοι παίζουν τώρα στη θέση των τραυματιών, ξέρουν ότι ο ρόλος τους θα είναι πιο δευτερεύον μέσα στη σεζόν. Και δεν περπατούν πολύ χαρούμενοι: οι Carvajal, Isco και Varane θέλουν να παίξουν στο Γιούρο και χρειάζονται να παίζουν πολλά λεπτά.


Ο περήφανος Keylor Navas

Ο Keylor Navas, είναι περήφανος που εδραιώθηκε στη Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας βρεθεί σχεδόν έξω απ’αυτήν , ποζάρει χαμογελαστά στη φωτογραφία δίπλα στον προπονητή, αλλά θυμάται ότι ήταν η αποτυχημένη μεταγραφή του De Gea που τον κράτησε στην Ρεάλ, η οποία θα γίνονταν απ’τον Florentino στο πλαίσιο της ισπανοποίησης του ρόστερ. Ο περιθωριακός ρόλος του Alvaro Arbeloa δεν τον ικανοποίει. Οι Nacho, Cheryshev και Jesé δεν κρύβουν την ενόχλησή τους. Για τον τελευταίο, μετά από ένα ελπιδοφόρο καλοκαίρι, κόπηκαν τα φτερά και πήρε τον ρόλο του αναπληρωματικού. Ο Jesé, μόλις έμαθε ότι ο Ράφα Μπενίτεθ ζήτησε απ’τους διοικούντες της Ρεάλ Μαδρίτης την «άμεση απόκτηση» ενός «9αριού». Ο  Florentino Perez αρνήθηκε να φέρει κάποιον κι υπέδειξε τον Jesé. Ο παίκτης δεν είναι τόσο σημαντικός για τον τεχνικό κι αυτό προσθέτει ηλεκτρισμό στις σχέσεις.

Ο Rafa Benitez, ο σιδηρούν λοχίας, θέλει περισσότερο ευέλικτες συγκεντρώσεις για να μαλακώσει την τεταμένη κατάσταση, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες για το αν το καταφέρει. Περιτριγυρισμένος απ’την πραιτοριανή φρουρά του (συνεργάτες που έφερε μαζί του απ’τη Νάπολι), ο Μπενίτεθ έχει τη δυσάρεστη αίσθηση του να είσαι μόνος. Απλά χειρίζεται τις κλήσεις απ’τους φίλους του δημοσιογράφους και δαγκώνει τη γλώσσα του για να μην απαντήσει στον Gerrard, τον θρυλικό πρώην αρχηγό της Λίβερπουλ, ο οποίος τον περιγράφει ως «κακό άνθρωπο». Η σεζόν μόλις ξεκίνησε και έχει ήδη αρχίσει να’ναι μεγάλη για τον Μπενίτεθ, ο οποίος βουτά χωρίς κοστούμι στην προπόνηση και προσκολλάται στα καλά αποτελέσματα που φέρνει η ομάδα του. Όσο έρχονται οι τρεις βαθμοί και το τέρμα μένει ανέπαφο, ο Florentino περπατά ευτυχισμένος. Τα χτυπήματα που φτάνουν στον προπονητή, για τ’οποία πληρώνεται.