News Update :

powered by Agones.gr - livescore

"Αν ο Florentino Perez θέλει να είναι ο ιδιοκτήτης της Ρεάλ Μαδρίτης; Είναι ήδη"

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Του Luis Miguel Gonzalez

Stampa Casas, δικηγόρος και πρώην διοικητικός της Ρεάλ

Ο πρώην διοικητικός της Μαδρίτης για επτά χρόνια, ο José María Stampa Casas, μίλησε στην El Confidencial για να εκφράσει τα συναισθήματά του σχετικά με τη δίκη για την αγωγή κατά της αλλαγής του καταστατικού του club



Σήμερα στο Πρωτοδικείο της Μαδρίτης, με αριθμό 51, γίνεται η δίκη για την αγωγή που κατέθεσε ο Rafael Martinez Campillo, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας 15 μελών της Ρεάλ κατά της τροποποίησης του καταστατικού που ενέκριναν οι αντιπρόσωποι των μελών της Ρεάλ Μαδρίτης στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012. Στη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ο Florentino Perez -αναφερόμενος σ’αυτήν την δίκη-, δήλωσε: «Κάποιος προσέφυγε πριν από δύο χρόνια για την παλαιότητα και την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου έτσι ώστε να μην έχει πρόσβαση στο κλαμπ ένας αλλοδαπός με ένα συγκεχυμένο τρόπο. Το λογικό είναι αυτό να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο κι όλο αυτό θα ολοκληρωθεί σ’ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν θα γίνουν εκλογές. Κι αν γίνουν, σε ένα ή δύο χρόνια, θα γίνουν με το παρόν καταστατικό».

Ερωτηθείς ο επιφανής δικηγόρος José María Stampa Casas για τα λόγια του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν πολύ σαφής: "Μέχρι να βγει η απόφαση δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες, γιατί οποιαδήποτε απόφαση είναι εφέσιμη. Είναι αλήθεια ότι η υπόθεση θα μπορούσε να καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο, αλλά δεν πιστεύω να πάει τόσο μακριά". Μίλησα με τον Stampa Casas στην αίθουσα συνεδριάσεων της εταιρείας της οποίας προεδρεύει και η οποία φέρει το όνομά του. Γεννημένος στη Γρανάδα (21-11-1954), αυτός ο δικηγόρος ήταν διοικητικός της Ρεάλ Μαδρίτης για επτά χρόνια, τρία με τον Ramón Mendoza και τέσσερα με τον Lorenzo Sanz. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, υπηρέτησε ως γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου.

«Το παρόν καταστατικό του συλλόγου περιορίζει τις εκλογές με απαιτήσεις που καθιστούν σχεδόν ανέφικτη την προεδρία της Ρεάλ Μαδρίτης»

Ερώτηση: Ποιος νομίζεις ότι θα κερδίσει την απόφαση, τα ενάγοντα μέλη ή ο Florentino;

Α: Σε αυτή τη μήνυση ξέρω ότι διάβασα στον Τύπο. Δεν έχω αποδείξεις. Φαίνεται ότι τα μέλη που την έχουν παρουσιάσει θέλουν να τροποποιηθεί το καταστατικό που εγκρίθηκε το 2012 για κάτι πολύ απλό: σε αυτό το καταστατικό υπάρχουν μια σειρά από συνθήκες που περιορίζουν την πιθανότητα κάποιου που θέλει να γίνει πρόεδρος της Μαδρίτη, να μπορεί να δηλώσει υποψηφιότητα. Υπάρχει μια σειρά από συνθήκες που υπήρχαν ήδη στ’άλλο καταστατικό, αλλά έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό, που πρακτικά, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την πρόσβαση στην προεδρία της Ρεάλ Μαδρίτης. Σήμερα, ο υποψήφιος θα πρέπει να εγγυηθεί το 15% του προϋπολογισμού, ο οποίος αν επί του παρόντος είναι 500 εκατομμύρια €, κάνει το 15% ν’ανέρχεται σε 85 εκ. Δεν ξέρω πόσοι άνθρωποι στην Ισπανία έχουν  85 εκατομμύρια € στην κατοχή τους. Επιπλέον, θα υπάρχουν πολύ λίγα μέλη που έχουν αυτά τα είκοσι χρόνια συμμετοχής που αναφέρονται τώρα στο καταστατικό. Είναι προφανές ότι, περιορίζονται οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος να δηλώσει υποψήφιος πρόεδρος της Μαδρίτης.

Ερ: Θέλεις να μου δώσεις να καταλάβω ότι ο Florentino προτίθεται να γίνει ο ιδιοκτήτης της Μαδρίτης...

Α: Άνθρωπε, δεν θέλει να γίνει ο ιδιοκτήτης της Ρεάλ Μαδρίτης. Εγώ πιστεύω ότι ήδη είναι. Εδώ υπάρχει ένα πράγμα πολύ σαφές: ο σύλλογος είναι μια ιδιωτική εταιρεία και ανήκει στα μέλη του. Το δικαίωμα δεν είναι παρά η κωδικοποίηση της κοινής λογικής. Δηλαδή, τη στιγμή που κάτι έχει ήδη κωδικοποιηθεί, ρυθμιστεί, νομιμοποιηθεί... πες το όπως θες, έρχεται κόντρα στην κοινή λογική και στο φυσικό δικαίωμα. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να καθιερώσουμε μια υποχρέωση που να να κάνει αδύνατο αυτό που προτείνεις. Αυτό δεν αντιβαίνει στον Αθλητικό Νόμο, αλλά στην κοινή λογική.

«Η δίκη; Το λογικό θα ήταν σε πρώτη φάση να τροποποιηθεί το καταστατικό και να γίνουν νέες εκλογές»

Ερ: Αν υποθέσουμε ότι η απόφαση είναι ευνοϊκή για τους ενάγοντες, ο Florentino θα πρέπει να παραιτηθεί και να ζητήσει εκλογές;

Α: Πρέπει να δούμε τι θα λέει η ποινή. Δεν ξέρω το αίτημα το οποίο αιτούνται αυτοί που ζητούν την ακύρωση του εν λόγω καταστατικού, το οποίο φαντάζομαι θα είναι οι ρήτρες αυτές και πρέπει να περιμένουμε για το τι θα πει ο δικαστής. Αν αυτό σημαίνει ότι με τη σειρά του θα οδηγήσει στην ακύρωση των εκλογών που έχουν διεξαχθεί με το καταστατικό που ο δικαστής έκρινε άκυρο, το φυσιολογικό θα είναι να είναι υποχρεωτικό να διεξαχθούν νέες εκλογές. Ωστόσο, να έχετε κατά νου ότι στην απόφαση μπορεί να γίνει έφεση, αν και το λογικό θα ήταν σε πρώτη φάση να τροποποιηθεί το καταστατικό και γίνουν νέες εκλογές.

Ερ: Στα επτά σου χρόνια ως διοικητικός, έχεις βιώσει κάποια pañolada όπως του περασμένου Σαββάτου εναντίον της Barcelona;

Α: Η αλήθεια είναι ότι τόσο με τον Ramón Mendoza όσο και με τον Lorenzo Sanz ζήσαμε κακές στιγμές. Η pañolada στον αγώνα κατά της Μπάρτσα ήταν αναμενόμενη για έναν απλό λόγο: η Ρεάλ Μαδρίτης δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που αναμένονται απ’τα μέλη οι οποίοι όχι μόνο είναι εξοικειωμένοι με την ομάδα τους, να κερδίζει τίτλους, αλλά και να παίζει καλά. Η αλήθεια είναι ότι η ήττα απ’την Μπαρτσελόνα ήταν ταπεινωτική. Έζησα κάποια pañolada, αλλά όχι τόσο μεγάλη και ισχυρή.

Ερ: Πιστεύεις ότι οι κραυγές «Florentino, παραιτήσου!» μπορούν να επηρεάσουν το δικαστή;

Α: Τι λες άνθρωπε! Το αντίθετο: πιστεύω ότι ούτε καν έχει μάθει την κατάσταση αυτή. Σε περίπτωση που το ξέρει,  δεν θα τον επηρεάσει καθόλου όταν θα πάρει την απόφαση. Δεν θα ήμουν  δικηγόρος, εάν δεν εμπιστευόμουν τους δικαστές. Ξέρω τις απόψεις του Almudena Maricalva Arranz, αλλά δεν είχα την ευχαρίστηση να τον συναντήσω.

Ερ: Θεσμικά και αθλητικά, η Ρεάλ Μαδρίτης έχει χάσει την πορεία;

Α: Δεν θέλω να δικαιολογήσω κανέναν, αλλά το να’σαι πρόεδρος της Μαδρίτης ή της Barcelona είναι πολύ δύσκολο. Ο Santiago Bernabeu είχε επίσης προβλήματα. Δεν ξέρω αν έχει χάσει το δρόμο της, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στον καιρό μου οι παίκτες δεν αμείβονταν με τις περιουσίες που αμείβονται τώρα. Η διατήρηση αυτής της δομής σε κάνει να πέσεις  πολύ τη μηχανή, γιατί δεν θα μπορούσες να πληρώσεις τέτοια αστρονομικά ποσά.

Ερ: Πέρα απ’το οικονομικό ζήτημα, πώς βλέπεις την αθλητική κατάσταση;

Α: Η τρέχουσα κατάσταση στη Μαδρίτη εξακολουθεί να είναι πολύ τεταμένη και προβληματική. Δεν ξέρω αν ο Florentino πηγαίνει στο κλαμπ μόνο τις Παρασκευές για να συναντηθεί με τους διευθύνοντες συμβούλους. Θα’χει αναθέσει σε άλλα άτομα που εμπιστεύεται, να βρίσκονται κάθε μέρα στον σύλλογο. Ο πρόεδρος του ποδοσφαιρικού συλλόγου θα πρέπει να είναι ένας πνευματικός πατέρας με τα μέλη, που είναι τα περιουσιακά στοιχεία του ιδρύματος, όπως και οι τίτλοι. Είναι λογικό ότι το μέλος απαιτεί μεγάλη αφοσίωση στο σύλλογο και, πάνω απ 'όλα, να αντιπροσωπεύει τις αξίες της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ερ: Αξίες που, σύμφωνα με πολλούς madridistas, έχουν χαθεί. Συμφωνείς;

Α: Δίνεται μεγάλη σημασία στην οικονομική διαχείριση. Η Μαδρίτη έχει αναγνωριστεί για άλλη μια φορά ως ο πλουσιότερος σύλλογος στον κόσμο. Ωστόσο, στο αθλητικό κομμάτι, έχουν γίνει λάθη τα οποία είναι δύσκολο να κατανοηθούν.

«Όλοι οι πρόεδροι είναι φανατικοί, αλλιώς δεν θα προσπαθούσαν να’ναι πρόεδροι των ποδοσφαιρικών συλλόγων»

Ερ: Έχεις φτάσει να πιστεύεις ότι ο Florentino επηρεάζει τις 11άδες;

Α: Δεν ξέρω. Κατά τη θητεία μου ως διοικητικός δεν υπήρξα μάρτυρας ούτε άκουσα κάτι σχετικό. Εδώ υπάρχει ένας ανθρώπινος παράγοντας: όλοι οι πρόεδροι είναι φανατικοί. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα προσπαθούσαν να’ναι οι πρόεδροι του συλλόγου. Αν όλοι οι φίλαθλοι μιλούν για 11άδες, είναι σαφές ότι το κάνει κι ο πρόεδρος ή μπορεί επίσης να ανταλλάξει απόψεις με τον προπονητή, αλλά αυτό που δεν πρέπει ποτέ να κάνει είναι να παρεμβαίνει στην 11άδα την οποία θεωρεί ο προπονητής καλύτερη. Κοιτάξτε εδώ: ο προπονητής που επηρεάζεται στη δουλειά του, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν έχει προσωπικότητα. Έχω γνωρίσει προπονητές, τον Καμάτσο, τον Toshack, τον Del Bosque, τον Μουρίνιο... που δεν επέτρεπαν σε κανέναν να παρεμβαίνει στο έργο τους. Αν κάποιος το προσπαθούσε,  το'χαν πολύ ξεκάθαρο: ζητούσαν τη λύση του συμβολαίου κι έφευγαν.

Ερ: Πιστεύεις ότι ο Μπενίτεθ στερείται προσωπικότητας;

Α: Έχε υπόψη σου ότι το να’σαι προπονητής της Μαδρίτης εμπεριέχει υψηλό κίνδυνο. Όταν φτάσεις σ’αυτή τη θέση, έχεις καταφέρει να αναρριχηθείς στην κορυφή της καριέρας σου. Το κύριο πράγμα, κατά την άποψή μου, είναι ότι πρέπει να είναι ένας καλός διαχειριστής του ρόστερ. Έτσι έδειξε ο Γκουαρντιόλα στη Barcelona, ο Άλεξ Φέργκιουσον στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Del Bosque στη Μαδρίτη και στην εθνική Ισπανίας κι ο Simeone τώρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Είναι προπονητές που φτιάχνουν μια ομάδα με τον τρόπο τους και δεν επιτρέπουν καμία παρέμβαση. Ο Μπενίτεθ δεν έχει πετύχει ακόμα, αλλά είναι ένας άνθρωπος του σπιτιού, πολύ εργατικός, μεγάλος μαθητής του ποδοσφαίρου και πιστεύω ότι θα μπορέσει να διορθώσει την κατάσταση απ’την οποία διέρχεται σήμερα η ομάδα, αλλά πιστεύω επίσης ότι ο Rafa δεν έχει κάνει καλό ξεκίνημα στην Ρεάλ Μαδρίτης. Ποιον πρέπει να κατηγορήσεις για τη σημερινή κατάσταση της ομάδας; Όπως λέει και η παροιμία: μην κατηγορείς έναν όταν φταίνε πολλοί.

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.