Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ο Zidane στοχοποιεί τις μεθόδους του Benítez... και τη συμμετοχή του Cristiano

Συσχετίζει την πτώση του με την έλλειψη εργασίας του

«Αυτό που συμβαίνει στον Cristiano είναι ότι πρέπει να δουλέψει περισσότερο», δήλωσε ο Ζιντάν όταν ρωτήθηκε για την παράξενη στιγμή που περνάει ο Πορτογάλος, ο οποίος στοχοποίησε τον ίδιο τον παίκτη και τον Μπενίτεθ
 


Σχεδόν απ’την αρχή της σεζόν έχει συζητηθεί επανειλημμένα η φυσική κατάσταση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Η φυσική του κατάσταση ήταν ακατάβλητη, φαινόταν πολύ ωραίος, ισχυρός, πραγματικά σε φόρμα. Είναι ένας παίκτης που ζει από, και για την βελτίωση της φυσικής του κατάστασης. Και ίσως εν μέρει είναι αυτή που έχει μειωθεί κατά τους τελευταίους μήνες. Όπως έχουμε ήδη πει στην El Confidencial, η αύξηση της μυϊκής μάζας, μειώνει την ακρίβεια. Στα πρώτα επτά παιχνίδια πρωταθλήματος, ο Cristiano σκόραρε μόνο στο ένα. Αλλά σκόραρε τόσα πολλά, πέντε, που φάνηκε ότι οι αριθμοί του δεν ήταν τόσο άσχημοι. Εκείνος ο αγώνας ενάντια στην Εσπανιόλ είναι αυτός που τον βοήθησε να κρύψει την πτώση στην απόδοσή του. Χωρίς αυτά τα πέντε γκολ, ο Κριστιάνο θα βρίσκονταν τώρα στα έντεκα γκολ, πολύ μακριά απ’τα 19 του Luis Suarez.

Αλλά αυτά τα γκολ μπήκαν κι ο Κριστιάνο διατηρεί, όπως πάντα, το ένα γκολ ανά παιχνίδι που, αν και φαίνεται σχεδόν αδύνατο, είναι ένας μέσος όρος πιο μειωμένος απ’αυτόν που είχε στην Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν είναι, σε κάθε περίπτωση, η ικανότητά του να σκοράρει, αυτή που τίθεται υπό αμφισβήτηση, αλλά η επιρροή του σε αγώνες πιο ουσιαστικούς από μια επίσκεψη στο Cornellà, με όλο το σεβασμό, φυσικά. Δεν σκόραρε ούτε ενάντια στην Ατλέτικο Μαδρίτης, ούτε ενάντια στη Μπαρτσελόνα, ούτε και σε κάποιο απ’τα δύο παιχνίδια με την Παρί Σεν Ζερμέν στο Champions League. Εν τέλει, δεν έχει εμφανισθεί στα πιο σημαντικά παιχνίδια μέχρι τώρα αυτή τη σεζόν. Κι αυτός είναι ένας παίκτης για να κάνει ακριβώς αυτό, να ξεκλειδώνει τις αναμετρήσεις που σηματοδοτούν μια ποδοσφαιρική χρονιά.

Ήταν μια απ’τις προκλήσεις του Ζινεντίν Ζιντάν, όταν ανέλαβε την πρώτη ομάδα της Μαδρίτης. Η αφύπνιση του Cristiano είναι, ουσιαστικά, μια αναγκαιότητα, παρά μια πρόκληση. Και προς το παρόν, ο Πορτογάλος έχει σκοράρει δύο γκολ εναντία στην Σπόρτινγκ κι έδωσε δύο ασίστ εναντίον της Deportivo. Δεν εμφανίστηκε, σχεδόν, ενάντια στη Μπέτις, θυμίζοντας τους προηγούμενους αγώνες πριν την άφιξη του Γάλλου στον πάγκο. Αλλά κάτι έχει βελτιωθεί στον Cristiano. Αισθάνεται καλύτερα, ή έτσι φαίνεται. Συμβαίνει σ’αυτόν και σ’όλους τους συμπαίκτες του. Καταλαβαίνονται καλύτερα με τον Ζιντάν απ’ότι με τον Μπενίτεθ, είναι εμφανές.
 


Και ξεκάθαρα, ο Ζιντάν, για να βελτιώσει την απόδοση του πιο σημαντικού του παίκτη, ήταν υποχρεωμένος να γνωρίζει τον λόγο για τον οποίο δεν απέδιδε πριν. Ποιος θα μπορούσε να’ναι; Τα προβλήματα στο γόνατο; Η υπερβολική μυϊκή εργασία στο άνω μέρος του σώματος; Τα ταξίδια στο Μαρόκο; Θεωρώντας δεδομένο ότι αυτόν τον τελευταίο λόγο δεν πρόκειται να τον σχολιάσει ο προπονητής, θα’πρεπε να περιμένουμε ν’ακούσουμε ποιος πιστεύει ότι ήταν. Και σύμφωνα με τον Ζιντάν, αυτό το οποίο έχει κάνει τον Cristiano να’ναι χειρότερος από ό, τι σ’άλλες χρονιές, είναι ότι «πρέπει να δουλέψει περισσότερο».

Η φράση του Ζιντάν δεν είναι καθόλου αθώα. Είναι βαθιά διαλογισμένη και μελετημένη. Αντιμετωπίζει έναν απ’τους παίκτες με μια φυσική κατάσταση που δεν είναι ιδανική γι’αυτό που ακολουθεί μέσα στους επόμενους μήνες κι ειδικά γι’αυτήν έχει κάνει αρκετές αναφορές στις λίγες βδομάδες που βρίσκεται στην ομάδα. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο από μια σαφή αναφορά στην αρνητική μέθοδο προπόνησης του Rafa Benitez. Αν ένας παίκτης δεν είναι σε άριστη κατάσταση, άμεσα υπεύθυνος  είναι ο προπονητής και το τεχνικό επιτελείο του, εκτός κι αν ο εν λόγω παίκτης παρέβη τις υποχρεώσεις του σε στιγμές έξω απ’τις προπονήσεις.


Ως εκ τούτου, είναι επίσης ένα μήνυμα προς τον Ronaldo; Ναι. Επειδή ο Ζιντάν δεν αναφέρεται μόνο στη φυσική κατάσταση, αλλά και στην αθλητική. Είναι τόσα τα παιχνίδια, σημαντικά ή όχι, στα οποία ο Cristiano μόλις που συμμετείχε στο παιχνίδι της ομάδας, που ο λογαριασμός ήδη έχει χαθεί. Για να μην αναφέρουμε τις λίγες φορές που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πίεση του αντιπάλου μετά την απώλεια της μπάλας. Ο Πορτογάλος εξαφανίζεται στους αγώνες κι εμφανίζεται μόνο για να τελειώσει μια φάση. Αυτό φαίνεται να’χει αλλάξει με τον Ζιντάν. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται, άλλο πράγμα είναι αν θα διαρκέσει αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι ώστε ο Cristiano να γίνει και πάλι ο ηγέτης που οδήγησε τη Μαδρίτη σε πτήσεις κατά τα τελευταία επτά χρόνια. Ενάντια στην Εσπανιόλ μπορούμε να συνεχίσουμε να το τσεκάρουμε. Ακόμα μια γκέλα, όπως στο Villamarin, είναι αδιανόητη και περισσότερο όταν η Barça δεν σκάλωσε ούτε καν κόντρα στην Ατλέτικο.