Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016

Zidane, ένα βολέ ενθουσιασμού για τη Μαδρίτη

Ο λευκός πάγκος άλλαξε ιδιοκτήτη

Ο Ζιντάν είναι ο νέος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, ένα βολέ ενθουσιασμού για όλα τα στρώματα του λευκού club. Για πόσο καιρό; Υπέγραψε για 2.5 χρόνια, μέχρι το καλοκαίρι του 2018


"Ο Ζιντάν θα προπονήσει τη Ρεάλ Μαδρίτης". Ο Florentino Perez το προανήγγειλε μ’αυτά τα λόγια στα μέσα Νοεμβρίου. Η πρόβλεψή του ήταν γραφτό να γίνει πραγματικότητα, αλλά ίσως δεν βρίσκονταν τόσο σύντομα στα σχέδια του madridista προέδρου. Ο Γάλλος έμελλε να καθίσει στον πάγκο του Santiago Bernabeu ως προπονητής. Θα το κάνει αυτό το Σάββατο εναντίον της Λα Κορούνια περιβαλλόμενος μ’ένα φωτοστέφανο ελπίδας, που έχει εξαπλωθεί απ’την ευγενή περιοχή της Concha Espina μέχρι τ’αποδυτήρια περνώντας απ’τις κερκίδες. Επιστρέφει ο άνθρωπος που υπέγραψε σε μια χαρτοπετσέτα. Επιστρέφει ο παίκτης που δεν έπαιζε, χόρευε με τη μπάλα δημιουργώντας φάσεις τόσο αδύνατες που ήταν ικανές να εξαπατήσουν το ανθρώπινο μάτι. Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι ο νέος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης, ένα βολέ ελπίδας για τον λευκό σύλλογο.

Η επιχείρηση που έχει ο Γάλλος προπονητής για το υπόλοιπο της σεζόν και την επόμενη διετία δεν είναι εύκολη. Ανέλαβε μια ομάδα που αποκλείστηκε απ’το Κύπελλο πρόωρα για μια λανθασμένη χρησιμοποίηση παίκτη και η κατάστασή της στο πρωτάθλημα είναι περίπλοκη δεδομένου ότι η Ρεάλ Μαδρίτης είναι η τρίτη στην κατάταξη, τέσσερις βαθμούς πίσω απ’την πρώτη Ατλέτικο και δύο απ’την δεύτερη Barcelona. Το Champions League φαίνεται σαν το τέλειο σωσίβιο, αλλά στον ορίζοντα υπάρχει η Roma, μια ομάδα συνηθισμένη να πικραίνει τις ευρωπαϊκές νύχτες του λευκού συλλόγου. Η αθλητική κατάσταση δεν είναι η μόνη που χρειάζεται μια νέα κατεύθυνση: η επικοινωνία με τις κερκίδες είναι σπασμένη και οι αποδοκιμασίες και οι κραυγές σε παίκτες, προπονητικό επιτελείο και διοίκηση έχουν γίνει μια σταθερά. Απαιτείται είναι όραμα. Μια λέξη που σχετίζεται με την αποψινή νύχτα, των τριών Μάγων-Βασιλιάδων, την ίδια με την οποία, το 2002, ο Ζιντάν χόρεψε ενάντια στη Ντεπορτίβο με μια μαεστρική κίνηση που μετατράπηκε σε γκολ και η Ρεάλ Μαδρίτης ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια χειμώνα.

Η άφιξη του Γάλλου προπονητή είναι γεμάτη από συμπτώσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο Zizou παίρνει τα ηνία της ομάδας πρόωρα, καθώς θα προτιμούσε να το κάνει στο τέλος της σεζόν και να μην είναι η λύση ανάγκης. Αλλά έτσι όπως έγιναν τα πράγματα, έρχεται με την ευλογία όλων των στρωμάτων του madridismo. Από κανέναν δεν διαφεύγει ότι ο Ζιντάν είναι ένας απ’τους ανθρώπους του Florentino Perez, ο ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης έχει δηλώσει περισσότερες από μία φορές ότι είναι η πιο εμβληματική μεταγραφή του. Νιώθει αφοσίωση γι’αυτόν και του είχε πάντα τυφλή εμπιστοσύνη, τόση που πιστεύει ότι μπορεί να σημαδέψει μια εποχή ως ο Guardiola του λευκού club. Απ’την άλλη πλευρά, ο madridismo τον λατρεύει. Στο πρόσωπό του βλέπουν τον άνθρωπο του ένατου, τον άνθρωπο που φέρνει καλές αναμνήσεις και τον παίκτη που ξυπνάει καλύτερες εποχές.

Σεβασμός των αποδυτηρίων


Τέλος, έχει την έγκριση του ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης. Όχι ματαίως, είναι ήδη γνωστός στη συντριπτική πλειοψηφία των μελών του. Υπάρχουν παίκτες -όπως ο Sergio Ramos-, οι οποίοι μοιράστηκαν αποδυτήρια μαζί του τον καιρό του ως παίκτης, άλλοι που τον γνωρίζουν απ’την εποχή του ως βοηθός του Μουρίνιο και του Αντσελότι και κάποιοι που έχουν μια στενή σχέση μαζί του. Αυτή είναι η περίπτωση των Jesé, Benzema, Varane και Isco, ο οποίος ήρθε στο λευκό club μετά τη μεσολάβηση του Γάλλου και που, όπως οι δύο πρώτοι, ανήκει στην ομάδα των παικτών που δεν διατηρούσαν μια καλή σχέση με τον Rafa Benitez. Ο Ζιντάν ξέρει ότι έχει το σεβασμό των αποδυτηρίων που, από σήμερα, θα έχει υπό τις εντολές του: «Θα κάνω το καλύτερό μου με όλους τους παίκτες και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά. Το σημαντικό πράγμα είναι να είμαι με την ομάδα και να εργαστώ».


Η Castilla ήταν ο κήπος που άρχισε να αναπτύσσεται ως προπονητής. Χωρίς ίχνος αμφιβολίας, ο Florentino του πρόσφερε τα ηνία της θυγατρικής και το γεγονός είναι ότι η πρώτη του σεζόν σημαδεύτηκε περισσότερο από σκιές παρά από φώτα. Ο στόχος ήταν η άνοδος στη Segunda και παρόλο που αυτό δεν επιτεύχθηκε, η εμπιστοσύνη στον Γάλλο δεν έσπασε. Η αλήθεια είναι ότι ο δρόμος του Ζιντάν στον πάγκο της Castilla ξεκίνησε με πέντε ήττες στα πρώτα έξι παιχνίδια και μια ποινή τριών μηνών. Ο λόγος; Το δίπλωμα του προπονητή. Η RFEF του επέβαλε την τιμωρία, επειδή, σύμφωνα με τους κανόνες, για να προπονήσεις μια ομάδα στην Ισπανία πρέπει να διαθέτεις δίπλωμα επίπεδου 3. Στη Γαλλία και σ’άλλες ευρωπαϊκές χώρες, χρειάζεται δίπλωμα επίπεδου 2 ή μια αιτιολόγηση που πιστοποιεί ότι ο τεχνικός συνεχίζει την εκπαίδευσή του για την επίτευξη του επόμενου βήματος.

Κώδικας του ποδοσφαιριστή

Αυτή τη σεζόν, η Castilla του Ζιντάν έχει γυρίσει σελίδα και καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στον όμιλό της. Από τώρα και στο εξής, η ομάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πορεία της χωρίς έναν προπονητή του οποίου η πορεία μέχρι τον πάγκο του Μπερναμπέου ήταν μικρότερη απ’την αναμενόμενη. Όπως αναφέραμε, εκεί θα βρει αποδυτήρια που τα γνωρίζει καλά και τα οποία σέβονται τους τρόπους του. Αν μη τι άλλο ο νέος προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης χαρακτηρίζεται από την σύνεσή του, τη στενότητα που έχει με τους παίκτες, τις ατομικές του διαλέξεις και την εξαντλητική γνώση του κώδικα του ποδοσφαιριστή (κάτι για το οποίο το ρόστερ λογόκρινε τον Μπενίτεθ). Αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν μια ζωτική συνοχή μεταξύ του προπονητή και των παικτών που θα κατευθύνει.



Επικρινόμενος για την έλλειψη πειθαρχίας, ο Ζιντάν πήρε μεταπτυχιακό δίπλα στον Αντσελότι και ταιριάζει με το προφίλ των επιτυχημένων προπονητών που έχουν περάσει απ’το Μπερναμπέου, όπως του Vicente del Bosque. Ο Γάλλος αναμένεται να ποντάρει στο επιθετικό ποδόσφαιρο, άμεσο κι αποτελεσματικό. Όχι ματαίως, ο Ζιντάν έχει υποδείξει πολλές φορές ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα απλό παιχνίδι. Στην Ρεάλ Μαδρίτης του Γάλλου προπονητή, στις προπονήσεις το παιχνίδι θα γίνει και πάλι ένα απ’τα βασικά σημεία έτσι ώστε να κερδίσει κι όλα δείχνουν ότι δεν θα περιοριστεί σε ένα μοναδικό σύστημα: θα νοιαστεί για τους παίκτες, όχι για το σύστημα. Παρ 'όλα αυτά, ο Ζιντάν δεν θα εγκαταλείψει την ποιότητα στην μεσαία γραμμή και, θα εμφανίσει την κληρονομιά που πήρε απ’τον Αντσελότι, ποντάροντας σε μια 11άδα όπου κυριαρχεί η  ισορροπία και η αρμονία. Ο νέος λευκός τεχνικός έρχεται με ξεκάθαρες ιδέες και μια λέξη τον σφραγίζει: εργασία.

Ο φιλόδοξος χαρακτήρας νικητή του Ζιντάν φτάνει στο Μπερναμπέου για να ανακατευθύνει την πορεία της Ρεάλ Μαδρίτης. Η ομάδα, οι οπαδοί και η διοίκηση ποντάρουν στον Γάλλο για να κάνει μια στροφή 180 μοιρών σε μια κατάσταση ακόμα αναστρέψιμη. Χωρίς να ξεχνάμε ότι η προπονητική του καριέρα περιορίζεται στην Castilla και στον συνδετικό του ρόλο μεταξύ του τεχνικού και του ρόστερ, με το οποίο αναμένεται να επανακτήσει τις αισθήσεις και την ομαλότητα. Η πρόκληση είναι δυσανάλογα μεγάλη, αλλά σύμφωνα με τον Florentino «η λέξη αδύνατο» δεν υπάρχει για τον Ζιντάν. Ως παίκτης το απέδειξε κάνοντας μαγικά με τη μπάλα, τώρα είναι η ώρα να το κάνει απ’τον πάγκο.