News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η Ευρώπη ζητά από επτά ισπανικές ομάδες να επιστρέψουν παράνομες κρατικές ενισχύσεις

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Του Ruben Rodriguez

Μαδρίτη, Barca Βαλένθια, Αθλέτικ, Οσασούνα, Έλτσε και Hércules

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EΕ) απαίτησε σήμερα απ’τις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Οσασούνα, Βαλένθια, Hércules κι Έλτσε να επιστρέψουν τις παράνομες κρατικές ενισχύσεις



Νέο χάος στο ισπανικό ποδόσφαιρο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EΕ) απαιτεί επτά σωματεία της La Liga να επιστρέψουν κρατικές ενισχύσεις που τους χορηγήθηκαν θεωρώντας τις παράνομες. Έτσι, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Αθλέτικ Μπιλμπάο, Οσασούνα, Βαλένθια, Hércules κι Έλτσε είναι τα επτά σωματεία που έχουν πληγεί και θα πρέπει να επιστρέψουν τα 68.800.000 € που έλαβαν προνομιακά από μερίδα δημόσιων θεσμικών οργάνων.

Σε πρώτη θέση, η ΕΕ αντιλαμβάνεται ότι οι τέσσερις σύλλογοι που δεν είναι ανώνυμες αθλητικές εταιρείες έχουν λάβει μια προνομιακή φορολογική μεταχείριση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, Ρεάλ Μαδρίτης, Barcelona, Athletic και Οσασούνα, είχαν πλεονεκτήματα απ’αυτή την άποψη: οι τέσσερις σύλλογοι είχαν εξαιρεθεί απ’το να μετατραπούν σε ανώνυμες αθλητικές εταιρίες για 20 χρόνια, το οποίο σήμαινε ένα φορολογικό συντελεστή του 25 % αντί του 30% που αντιμετωπίζουν οι άλλες ομάδες.

Αυτή η ευεργετική φορολογική μεταχείριση οδήγησε τις τέσσερις ομάδες στο να τιμωρηθούν με πρόστιμο έως και 5 εκατομμύρια ευρώ για κάθε μία απ’τις τέσσερις οντότητες, αν και θα’ναι οι ισπανικές αρχές οι υπεύθυνες για τον καθορισμό της οριστικής ποινής. Παρ 'όλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετά την τροποποίηση του εταιρικού φόρου, η ευνοϊκή κατάσταση αυτών των τεσσάρων συλλόγων που δεν υφίστατο απ’τον περασμένο Ιανουάριο.

Αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης έχει επίσης επηρεαστεί από μια άλλη περίπτωση: το Valdebebas. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ανταλλαγή γης μεταξύ της πόλης της Μαδρίτης και του λευκού συνόλου είναι παράνομη, περιοχή που είναι χτισμένο το Ciudad Deportiva του madridista club. "Η έρευνα διαπίστωσε ότι η επηρεαζόμενη γη απ’τη συναλλαγή υπερεκτιμήθηκε κατά 18.400.000 κι αυτό έδωσε σ’αυτό το σύλλογο ένα αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των άλλων ομάδων", ανέφερε η EΕ.



Στην περίπτωση των valencianos συνόλων, οι παράνομες ενισχύσεις αφορούν σε κρατικές εγγυήσεις που χορηγήθηκαν απ’το Ινστιτούτο Οικονομικών της Βαλένθια (IVF), το οποίο ήταν υπεύθυνο για την παροχή δανείων τόσο στην Βαλένθια, όσο και στις Hércules κι Έλτσε. Μετά την ανάλυση των ποσών που χορηγήθηκαν και την κατάσταση που έχει λάβει χώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει να επιστραφούν 20,4 εκ., 6,1 και 3,7, αντίστοιχα, κατανοώντας ότι είναι δάνεια με ευνοϊκότερους όρους.

Έτσι, μεταξύ των επτά συλλογών πρέπει να επιστραφούν 68.800.000 € στους θεσμούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει ότι όλοι και κάθε ένας απ’αυτούς τους συλλόγους έχουν επωφεληθεί από την ευνοϊκή μεταχείριση στον φορολογικό τομέα, έτσι ζήτησε να προχωρήσουν στην αποπληρωμή των ποσών που τους επέτρεψαν να’χουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλους ανταγωνιστές του πρωταθλήματος.


«Η χρήση των χρημάτων των φορολογουμένων για τη χρηματοδότηση συλλόγων του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μπορεί να νοθεύσει τον ανταγωνισμό. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι μια επιχείρηση στην οποία διακυβεύονται πολλά χρήματα. Τα δημόσια κονδύλια πρέπει να συμμορφώνονται με τους κανόνες του θεμιτού ανταγωνισμού και, στην παρούσα περίπτωση, οι διερευνώμενες επιδοτήσεις δεν συμμορφώνονται», δήλωσε η αρμόδιος επίτροπος για τον ανταγωνισμό, Margrethe Vestager.

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.