Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Οι αμφιβολίες των Barça κι Atlético διευκόλυναν τη μεταγραφή του Marco Asensio στη Real Madrid

Του Alonso Castilla

Δεν ήθελαν να πληρώσουν αυτά που ζητούσε η Μαγιόρκα


“Είναι το μεγάλο ταλέντο του ισπανικού ποδοσφαίρου”, είπε πεπεισμένος ο Del Bosque πριν μερικές βδομάδες, αποκαλύπτοντας ότι ήταν έτοιμος να τον πάρει στο Euro της Γαλλίας. Αυτό το'χε ξεκάθαρο πολύς κόσμος εδώ κι αρκετά χρόνια, όταν για τον Marco Asensio δεν μιλούσαν μόνο στην Palma της Mallorca. Ο παίκτης επρόκειτο να καταβροχθίσει κατηγορίες φτάνοντας μέχρι την πρώτη ομάδα της balear ομάδας αστραπιαία. Μόλις στα 17 του, έκανε ντεμπούτο τη σεζόν 2013/14 -εκείνη τη σεζόν το'χε κάνει επίσης στη θυγατρική- ενάντια στην Recreativo. Στην επόμενη σεζόν καθιερώθηκε πλέον στη μεγάλη ομάδα. Ήταν τότε όταν οι μεγάλοι άρχισαν να παλεύουν για έναν διαφορετικό ποδοσφαιριστή. Club του εξωτερικού άνοιξαν τα μάτια, την ίδια στιγμή που Real Madrid, Barcelona κι Atlético έμπαιναν σ'έναν έντονο πλειστηριασμό.

Στον τελικό του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ σφράγισε την πρώτη του στιγμή υπέρτατης λαμπρότητας με τη Ρεάλ Μαδρίτης, κάτι που ήξερε ότι θα συμβεί νωρίτερα παρά αργότερα. Όταν ήταν λίγο μεγαλύτερος από ό, τι ένα παιδί, διάφοροι σύλλογοι στην Premier League, ειδικοί στην απόκτηση ισπανικών ταλέντων, άναψαν ήδη το φως. Στα γραφεία της Μαγιόρκα ήταν ήδη γνωστό ότι διάφοροι ανιχνευτές παρακολουθούσαν πολύ προσεκτικά την εξέλιξη του Marco. Τελικά οι πρώτες κλήσεις ήρθαν, αλλά ο νεαρός τότε παίκτης και το πιο κοντινό περιβάλλον του, δεν έχασαν την ψυχραιμία τους. Δεν ξεγελάστηκαν απ'τα εκατομμύρια που υπόσχονταν να πληρώσει ο ένας κι ο άλλος. Μεγάλοι της Αγγλίας άρχισαν πλέον να κάνουν σοβαρές προσφορές για τον παίκτη, αλλά έπεφταν πάντα στο κενό.

Καθώς ανέβαινε κλίμακες με ταχύτητα φωτός, οι τρεις μεγάλοι του ισπανικού ποδοσφαίρου άρχισαν να μπαίνουν στην σκηνή. Είχαν ακούσει πράγματα, πρώτα, κι αμέσως μετά οι συνεργάτες και οι κατάσκοποί τους άρχισαν πλέον να στέλνουν αναφορές. Ακόμα στις χαμηλότερες κατηγορίες, μερικές φορές εμφανίζονταν σε κάποια προπόνηση της πρώτης ομάδας. Ο Joaquin Caparros δεν άργησε πολύ να εντοπίσει την τεράστια κλάση του τότε μαθητευόμενου. Οι λεπτομέρειες που εμφανίζονταν μπροστά στα μάτια του τράβηξαν την προσοχή του βετεράνου προπονητή, ο οποίος το'χε ξεκάθαρο τότε ότι αυτό το άγνωστο αγόρι είχε τα πάντα έτσι ώστε κάποια μέρα να κάνει σπουδαία πράγματα με μια μπάλα.


Η Μαγιόρκα δεν υποχωρούσε

Τον Οκτώβριο του 2013 έκανε το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα σε έναν αγώνα ενάντια στην Ρεκρεατίβο Ουέλβα. Ο José Luis Oltra, τότε προπονητής της Μαγιόρκα, είχε δει το ίδιο με τους άλλους συναδέλφους που είχαν υπό τις εντολές τους τον Marco. Ήταν τότε όταν η μάχη μεταξύ των Ρεάλ Μαδρίτης, Ατλέτικο και Μπαρτσελόνα ξεκίνησε οριστικά. Το balear club, πνιγμένο απ'τα χρέη, αρνήθηκε να διαπραγματευτεί και αναφέρθηκε στους όρους της ρήτρας του παίκτη, περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ.

Στα γραφεία του Vicente Calderon έγινε γνωστή πολύ σύντομα η κλάση του ταλαντούχου αριστεροπόδαρου. Ασυναγώνιστες αναφορές καλούσαν στην αντίστοιχη δαπάνη χωρίς δεύτερη σκέψη. Οι αναφορές ήταν τόσο θετικές που καλούσαν την rojiblanca ηγεσία να στοιχηματίσει χωρίς καμία αμφιβολία για τον άγνωστο τότε παίκτη. Αλλά αυτά τα εκατομμύρια που ζητούσε η Μαγιόρκα κρίθηκαν υπερβολικά για την απόκτηση ενός άπειρου παίκτη που εκείνη τη στιγμή δεν είχε αγγίξει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ατλέτικο Μαδρίτης δεν είχε κινηθεί με την απαραίτητη ώθηση για την απόκτηση του Asensio, του νέου ειδώλου του madridismo, τώρα. Η Ατλέτικο τον ήθελε για να ενισχύσει την θυγατρική ομάδα - τότε στη Segunda B-, θεωρώντας ότι τα σχεδόν 4 εκατομμύρια ήταν υπερβολικά.


Κι ο Ντάγκλας ντύθηκε στα azulgrana

Η Barcelona πέρασε λίγο πολύ το ίδιο. Ο Μπλαουγκράνα σύλλογος είχε συνεχείς επαφές με τη Μαγιόρκα, αλλά χωρίς να βρει ποτέ μια διέξοδο. Έκανε διάφορες προσφορές, αλλά δεν το'χε ξεκάθαρο ότι το να καταθέσει το ποσό της ρήτρας ήταν το πλέον κατάλληλο. Επίσης τα στελέχη του καταλανικού συλλόγου είχαν αμφιβολίες, στα να καταθέσουν με τη μία περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ για έναν παίκτη τόσο νέο και χωρίς να'ταν ξεκάθαρο ότι στο μέλλον θα μπορούσε να φτάσει στο επίπεδο που αρχίζει να δείχνει ντυμένος στα λευκά. Και η Μαγιόρκα δεν θέλησε να διαπραγματευτεί ποτέ τη μορφή της πληρωμής: ή όλα με τη μία ή τίποτα. Η Barcelona το έκανε με τον Douglas, για τον οποίο πλήρωσε περισσότερα απ'όσα ζητούσαν για τον Asensio... Τα σχόλια περιττεύουν.

Τον Δεκέμβριο του 2014, Μαγιόρκα και Ρεάλ Μαδρίτης επισημοποίησαν τη μεταγραφή. Η Ρεάλ Μαδρίτης είχε κερδίσει τελικά τη μάχη. Ο παίκτης -λένε ότι είναι προσγειωμένος- έβαλε τελεία και παύλα σε μια μακρά ιστορία. Συνέχισε να εξελίσσεται στη Μαγιόρκα ως δανεικός και την περασμένη σεζόν πάτησε πλέον στην Primera υπερασπιζόμενος τη φανέλα της Εσπανιόλ. Δεν ήταν σαφές τι απόφαση θα'παιρνε το λευκό club γ'αυτή τη νέα σεζόν. Με μια μακρά λίστα συλλόγων που ενδιαφέρονται να τον πάρουν δανεικό, η συζήτηση έχει θαφτεί, όπως φαίνεται, οριστικά. Ο Ζιντάν θέλει να τον έχει στο ρόστερ του και οι οπαδοί έχουν βρει ήδη ένα νέο λόγο να ελπίζουν. Για την ώρα δεν υπάρχει galácito μεταγραφή, αν και μπορεί ήδη να'ναι στο σπίτι. Ο Marco Asensio έχει το λόγο.

@suntagm_puskas