News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο Bale χτυπά κι ο Asensio φωτίζει τη Μαδρίτη για να ξεκινήσει η la Liga όπως τελείωσε

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Του Jesús Garrido

Κέρδισαν μια Ρεάλ Σοσιεδάδ χωρίς απάντηση

Οι λευκοί άρχισαν νικώντας για 13η συνεχόμενη αγωνιστική μ’ένα ποδόσφαιρο πολύ απλό αλλά αποτελεσματικό στο οποίο η Real Sociedad δεν βρήκε απάντηση, ειδικά μετά το γκολ του Bale στο 2ο λεπτό



Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η σεζόν 2016-17 δεν έχει κάνει τίποτα άλλο απ’το ν’αρχίσει. Αυτό επιβεβαίωσε η ίδια η Laliga, καθώς είχε παιχνίδια αυτό το Σαββατοκύριακο στην πρώτη αγωνιστική της διοργάνωσής της. Αν δεν υπήρχαν αυτές οι αδιάψευστες λεπτομέρειες που αποτρέπουν οποιαδήποτε αμφιβολία, θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι η προηγούμενη δεν τελείωσε ποτέ κι ότι ό,τι έχουμε δει αυτές τις δύο μέρες είναι το ίδιο που ζήσαμε όταν έπεσε πραγματικά η αυλαία με τη Barça πρωταθλήτρια. Οι culés νίκησαν με πολλά γκολ, όπως και το Μάιο. Και η Μαδρίτη έχει κερδίσει πειστικά, όπως το Μάιο. Στην περίπτωση της Μαδρίτης είναι, αν μη τι άλλο, πιο άξιο, προσθέτοντας τη δέκατη τρίτη συνεχόμενη νίκη της στο πρωτάθλημα, ανταποκρινόμενη έτσι στο εντυπωσιακό ξεκίνημα των azulgranas.

Συνήθως η νίκη στο Anoeta δεν είναι εύκολη, πείτε στον Λουίς Ενρίκε. Αλλά οι λευκοί το έκαναν με μια προσβλητική επάρκεια προοιωνίζοντας δύο πράγματα για το μέλλον των δύο διεκδικητριών ομάδων. Πρώτον, η Ρεάλ Σοσιεδάδ είχε ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Όχι υπό ερωτικής-εορταστικής έννοιας που μπορεί να πάει χέρι-χέρι με την καλοκαιρινή ελευθερία, αλλά λόγω του αμφιβόλου σχεδιασμού του ρόστερ. Οι «Txuri-Urdin» είχαν μια πολύ δύσκολη πορεία με μια αλλαγή προπονητή που χρειάζονταν κι ένα ρόστερ εμφανώς ανεπαρκές γι’αυτό που απαιτούν οι στόχοι. Λοιπόν, για την ώρα, η blanquiazul αθλητική διοίκηση έχει κάνει τρεις μεταγραφές: William José, Juanmi και Concha. Όλοι παίκτες της επίθεσης και τίποτα άλλο. Η Σοσιεδάδ συνεχίζει ακόμα το ίδιο πλάνο ομάδας, χωρίς ιδέες, που φλέρταρε με τον υποβιβασμό και η οποία, εάν δεν βελτιωθεί, θα το κάνει ξανά.

Το δεύτερο που μάθαμε είναι ότι αυτή η Μαδρίτη είναι αρκετά πιο ψημένη από εκείνη που έγινε πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ακούγεται μέχρι και παράλογο, αλλά δεν παύει να’ναι μια απτή πραγματικότητα. Ξεκίνησε τον αγώνα νικώντας, αφήνοντας το δρόμο στρωμένο μέχρι τον τελικό προορισμό και το μόνο που απομένει είναι να τον διασχίσει χωρίς να φύγει απ’το δρόμο. Είναι βιαστικό κι άχρηστο να εξαχθούν άμεσα συμπεράσματα απ’αυτό που είδαμε στη Donostia, αλλά υπάρχει μια ιδέα παιχνιδιού που μήνες πριν ήταν ακόμα ανεκτίμητη. Τι παίζει η Μαδρίτη του Ζιντάν;, αναρωτηθήκαμε το Μάρτιο και τον Απρίλιο, ακόμη και το Μάιο. Τώρα γνωρίζουμε ότι προτιμά να οργανώνεται γύρω απ’τη μπάλα, με την οποία αισθάνεται την ανάγκη να προωθηθεί, αλλά χωρίς την πρεμούρα μιας άλλης εποχής. Χωρίς αυτήν, είναι μια ομάδα αρχών αλληλεγγύης, όπου η βοήθεια στον συμπαίκτη δεν αμφισβητείται.

Όλα αυτά μένει να τα δούμε, όταν ολοκληρωθεί η ομάδα κι εκείνοι που είναι ακόμα έξω καταλάβουν και πάλι τις θέσεις που τους αντιστοιχούν στην αρχική ενδεκάδα. Διότι, ας είμαστε σαφείς, δεν είναι καθόλου το ίδιο να διαπιστώνουμε την υψηλή συλλογική πίεση, στην έξοδο της μπάλας του αντίπαλου, απ’τους Morata, Μπέιλ κι Asensio, απ’ότι απ’τους Κριστιάνο, Μπέιλ και Μπενζεμά. Οι πρώτοι δαγκώνουν, συγκλίνουν, βοηθούν. Οι δεύτεροι είναι ελεύθερες προικισμένες ψυχές των οποίων οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο τελείωμα και, γιατί να μην το πούμε, στις περιστασιακές συμπλοκές.

Ως ένα παράδειγμα του τι λέμε, απ’αυτήν την εσωτερική ένταση πάντα ζωντανή απ’όλους τους παίκτες, πρέπει να ξεχωρίσουμε αυτή τη φάση στην οποία χάνει μια μπάλα ο Ramos κι ένας παίκτης της Σοσιεδάδ πλησιάζει νικηφόρα μπροστά σ’ένα ανοικτό και καθαρό πεδίο. Ωστόσο, εμφανίζεται ο Kiko Casilla τρέχοντας, παρακολουθώντας την ανάπτυξη του παιχνιδιού, για να καθαρίσει όταν έχει αρχίσει ήδη να γεύεται το γκολ. Θα’ναι καθήκον του Ζιντάν, προφανώς, να μεταδώσει την καλή τακτική και θεσιακή δουλειά της Μαδρίτης στο Anoeta, στους κύριους παίκτες του. Επιτυγχάνοντάς το, η Μαδρίτη θα ενώσει μια δουλειά βάθους στην καθημερινή λαιμαργία και, ως εκ τούτου, θα’ναι ακόμα πιο επικίνδυνη για τους εχθρούς που πρέπει να την προκαλέσουν.



James και Isco ξεκίνησαν στον πάγκο

Ο Ζιντάν είναι σε θέση να το κάνει, χωρίς καμία αμφιβολία. Δεν είναι το ίδιο με το να πει ο Μπενίτεθ ότι θ’αφήσει στον πάγκο τους James και Isco, με το να το κάνει ο Ζιντάν. Ο πρώτος είναι ένας άνθρωπος του σπιτιού, στο οποίο δεν τον σέβεται κανείς, ο δεύτερος είναι ένας απ’τους πιο θαυμαστούς παίκτες στην ιστορία και το μεγάλο άπειρο γκολ που σκόραρε ο Florentino Perez πριν από 15 χρόνια. Στον Μπενίτεθ δίνεται ένα άγγιγμα, στον Ζιντάν δίνεται ελευθερία δράσης. Γι’αυτό ο Ζιντάν δεν είχε την παραμικρή δυσκολία να δείξει την προτίμησή του. Θέλει τους Asensio, Kovacic και Morata στην ενδεκάδα μπροστά απ’τους Isco και James. Μέχρι στιγμής, εκτός απ’την ταλαιπωρία που έζησε στο Supercopa, τ’αποτελέσματα υποστηρίζουν την προσέγγιση του.

Λίγοι θεωρούσαν ότι θα’μενε ο Asensio στην πρώτη ομάδα. Θεωρήθηκε ότι ένας δανεισμός θα’ταν η καλύτερη έξοδος για ένα νεαρό παιδί που χρειάζεται να παίζει. Αλλά ο Ζιντάν τον είδε να παίζει και παραδόθηκε στον mallorquín. Η Μαδρίτη έπαιξε δύο επίσημους αγώνες κι ο Asensio ήταν βασικός και στους δύο κι έχει σκοράρει ένα εκπληκτικό γκολ. Πριν ήταν περίεργο να βλέπεις ένα παιδί να παίζει βασικό στη Μαδρίτη, τώρα θα’ταν εγκληματικό να βγει απ’την 11άδα και να πάει στον πάγκο. Έχει μια μυριάδα λεπτομερειών που θα πρέπει να βελτιώσει στο μέλλον, πράγματα που επιτρέπουν μόνο η αρχαιότητα, η εμπειρία και η τακτική εμφάνιση στο χόρτο. Μιλάμε για την επιλογή στις πάσες, το σταμάτημα για να επιλέξει την καλύτερη επιλογή έτσι ώστε να κερδίσει ένα φάουλ και μια κίτρινη. Του λείπει η πονηριά. Κι ακόμη και χωρίς όλα αυτά, ο Asensio είναι παίκτης για να συμμετάσχει όσο το δυνατόν περισσότερο στη Μαδρίτη.

Μια επίθεση με νόημα

Αυτό που έχει βελτιώσει αναμφίβολα η Μαδρίτη είναι επίθεση θέσης. Μία απ’τις βασικές αρχές αυτού του τύπου επίθεσης είναι να κινείται η μπάλα πλάγια, φορτώνοντας υπερβολικά το παιχνίδι προς αυτό κάνοντάς το να συγκλίνει στον αντίπαλο για να επιτεθεί ξαφνικά στην αντίθετη πλευρά. Το έκανε στο πρώτο γκολ και το επαναλάμβανε συνεχώς. Πολλοί παίκτες γύρω απ’τη μπάλα και στάλθηκε στην πλευρά του Carvajal, όπου εμφανίστηκε για να κάνει τη σέντρα. Η πρώτη που έκανε σ’αυτό το πρωτάθλημα είναι ήδη εξαιρετική, υποστηριζόμενη επίσης απ’το γκολ αυτού που μπορεί να’ναι ήδη ο καλύτερος κεφαλοσφαιριστής του κόσμου: Gareth Bale. Δύο γκολ του Βρετανού για να ξεκινήσει η σεζόν, λίγο πολύ, όπως τέλειωσε. Η σχέση του με το γκολ κάθε φορά είναι και μεγαλύτερη κι αυτό είναι ευθέως ανάλογο προς την επιρροή του στη Μαδρίτη, η οποία πρέπει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Έχουν περάσει πολλοί μήνες, αλλά ο Eusebio δεν έχει καταφέρει ακόμα να εφαρμόσει καθόλου το ποδόσφαιρο του στην Σοσιεδάδ. Μάλιστα, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποια φιλοσοφία θέλει να εφαρμόσει. Αυτό που είναι προφανές είναι ότι η Erreala στερείται χαρακτήρα. Μια τρομάρα κι αρχίζει να τρέμει, αναμένοντας να’ρθει ο λύκος να την καταβροχθίσει. Ο Sacristán δοκίμασε τουλάχιστον διαφορετικές τακτικές μονάδες για να προσπαθήσει να δημιουργήσει πρώτα περισσότερα σουτ απ’τους δύο φορ του, και στη συνέχεια περισσότερο παιχνίδι απ’την πλευρά με τους Vela και Prieto. Αλλά η τακτική είναι άχρηστη χωρίς την θεωρητική θεμελίωση. Και πριν ακόμη κι απ’τη θεωρία, είναι το υλικό, δηλαδή, το ρόστερ, το οποίο δεν είναι αρκετό, ούτε στο ελάχιστο.


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.