News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο Zidane αντιμετωπίζει για πρώτη φορά τον Ancelotti με την ίδια ιδέα που του δίδαξε

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Του Jesús Garrido

Λίγες αλλαγές παικτών και ίδιο στυλ

Η Μαδρίτη παίζει στη Νέα Υόρκη εναντίον της Μπάγερν με ακόμα κάποιες απουσίες, όπως τους Pepe, Μπέιλ και Kroos, το τελευταίο φιλικό πριν το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ την επόμενη Τρίτη



Μόλις λίγο περισσότερο από δύο χρόνια πριν, Κάρλο Αντσελότι και Ζινεντίν Ζιντάν χώρισαν και πάλι. Είχαν μοιραστεί μαζί πολλές εμπειρίες ως προπονητής και παίκτης κι επανενώθηκαν και πάλι στην Ρεάλ Μαδρίτης ως μέντορας και μαθητευόμενος. Ήταν πολύ ωραία χρόνια και για τους δύο στα οποία έφτιαξαν μια σχέση φιλίας κι εμπιστοσύνης που φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Ο χωρισμός ήταν υποχρεωτικός, και παρόλα αυτά συναινετικός. Ο ένας καταλάβαινε ότι ο άλλος έπρεπε να συνεχίσει να κάνει βήματα μπροστά με τον ίδιο τρόπο που είχε κάνει ο πρώτος. Κι όταν συνέβη εκείνο, ήξεραν πολύ καλά ότι αυτή η μέρα θα’ρχονταν νωρίτερα παρά αργότερα. Ζιντάν κι Αντσελότι τίθενται αντιμέτωποι ως ομόλογοι για πρώτη φορά στο Μπάγερν-Ρεάλ Μαδρίτης του New Jersey (02:30)…

«Του εύχομαι τα καλύτερα, ειδικά σε εθνικό και λιγότερο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλούσαμε πολύ όταν ήταν βοηθός μου και ήμουν πεπεισμένος ότι είχε τα πάντα για να προπονήσει την Ρεάλ Μαδρίτης. Έχει εμπειρία, ήταν ένας σπουδαίος παίκτης και μπορεί να υπερηφανεύεται για το χάρισμα, το πιο σημαντικό όταν κάποιος ασχολείται με τους παίκτες», είπε χθες ο Αντσελότι. "Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί έχω πολύ σεβασμό για τον Κάρλο. Ήμουν παίκτης μ’αυτόν και τον ξέρω για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τον θαυμάζω κι έμαθα πολλά απ’αυτόν ως τρίτος προπονητής, επειδή δεύτερος ήταν ο Paul Clement. Ήμουν σιωπηλός, μαθαίνοντας κάθε μέρα μ’αυτόν. Τώρα είναι η σειρά μου να’μαι ο πρώτος προπονητής και είναι χάρη σ 'αυτόν", απάντησε ο Ζιντάν.

Όταν μοιράζονταν τον πάγκο, η ιδέα ότι ο Ζιντάν θα καταλάμβανε κάποια μέρα τη θέση του Αντσελότι ήταν περισσότερο από πιθανή, αλλά προφανώς μακρινή. Μάλιστα, ο Ζιντάν δεν είχε τότε εμπειρία ως πρώτος προπονητής κι έτσι μετά την κατάκτηση του δέκατου ως βοηθός, πήγε στην Castilla για ν’αρχίσει την εφαρμογή των εννοιών που είχε μάθει απ’τον Αντσελότι κι απ’όλους τους τεχνικούς που είχε στην καριέρα του. Χωρίς αυτό το πρώτο βήμα, ήταν αδιανόητο ότι θα μπορούσε ν’αναλάβει την ευθύνη της Ρεάλ Μαδρίτης.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Florentino δεν τόλμησε να του δώσει την ομάδα όταν απέλυσε τον Ιταλό, κι αν του την έδωσε τα περασμένα Χριστούγεννα ήταν επειδή δεν υπήρχε άλλη διέξοδος. Ο Florentino βάδιζε στην αγχόνη λόγω των καταστροφικών αποτελεσμάτων που έφερνε ο Μπενίτεθ και της θεσμικής κρίσης που είχαν εγείρει κάποια κρίσιμα γεγονότα, όπως ο αποκλεισμός απ’το Copa del Rey λόγω της «υπόθεσης Cheryshev». Ο Ζιντάν, που θαυμάζεται τυφλά απ’τους madridista οπαδούς, ήταν το τελευταίο του ανάχωμα κι αν είχε αποτύχει, θα’χε μείνει χωρίς ούτε ένα σχοινί (ή ένα άχυρο) για να κρατηθεί. Ούτε στα πιο τρελά του όνειρα, δεν σκέφτηκε ο πρόεδρος ότι επρόκειτο να πάει τόσο καλά ένα στοίχημα που δεν ήθελε να βάλει.

Εάν η Μαδρίτη ήταν και πάλι πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Μιλάνο, είναι σε μεγάλο βαθμό ευθύνη του Carlo Ancelotti, κι ούτε καν έμμεσα, ο οποίος επηρέασε αποφασιστικά έτσι ώστε ο Ζιντάν να μπορέσει να οδηγήσει την ομάδα του στην ευρωπαϊκή δόξα για ενδέκατη φορά, τρίτη μ’αυτόν στο κλαμπ. Ο Αντσελότι βρήκε μια κληρονομιά στιγματισμένη απ’τα χρόνια του Μουρίνιο στην Concha Espina κι έπρεπε να ξαναχτίσει μια ομάδα που φαινόταν σάπια. Ξέχασε την ακλόνητη ιδέα του Μουρίνιο να χρησιμοποιεί τους Khedira κι Alonso και καθιέρωσε το 4-3-3 με δύο εσωτερικούς και δύο εξτρέμ, με το οποίο εγκαταστάθηκε και στη συνέχεια χρησιμοποίησε το 4-4-2 σε κρίσιμες στιγμές για την επίτευξη των στόχων. Έμεινε ένα βήμα μακριά απ’το τρεμπλ χάνοντας τη la Liga.



Παίζει όπως το έκανε ο δάσκαλος

Αυτή την οργάνωση του παιχνιδιού επέλεξε, με τον Ζιντάν στο πλευρό του ν’αφομοιώνει την ιδέα, πιάνοντας τις αποχρώσεις και κατανοώντας τα μοτίβα και τις πιθανές παραλλαγές της. Ενάμιση χρόνο μετά την άφιξή του στην Castilla, που πήγε για να προπονήσει τους μεγάλους της λευκής ακαδημίας, ο Ζιντάν επέστρεψε στην πρώτη ομάδα και βρήκε ένα ρόστερ σχεδόν ίδιο μ’αυτό που άφησε. Όλοι οι παίκτες τον σέβονται και τον θαυμάζουν για όσα είναι και τον υποδέχτηκαν με ανακούφιση μετά από μια προφανής κακή σχέση με τον Μπενίτεθ. Ο Ζιντάν πήρε την ομάδα κι έκανε ό, τι προβλέπονταν: έπαιξε όπως το είχε κάνει ο δάσκαλός του με σχεδόν τους ίδιους παίκτες.

«Η πιο σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το στυλ του Αντσελότι είναι η θέση των Μπέιλ και Κριστιάνο, οι οποίοι δεν δρουν πλέον τόσο ξεκάθαρα ως εξτρέμ με ανάποδο πόδι»

Οι διαφοροποιήσεις στη βάση της ομάδας της Μαδρίτης του Ζιντάν σε σχέση μ’εκείνη που συνήθιζε να χρησιμοποιεί ο «Carletto» είναι μόνο υποχρεωτικές. Δηλαδή, στις περισσότερες αναμετρήσεις έπαιξε με το ίδιο 4-3-3 με δύο εσωτερικούς και δύο εξτρέμ και μια ιδέα παιχνιδιού αισθητά πιο επιθετική απ’του Benitez, η οποία βασίζεται στην διάταξη των γραμμών αρκετά μέτρα μπροστά απ’τη μεσαία γραμμή και σε μια καλύτερη δουλειά στην πίεση μετά την απώλεια. Αυτό που έχει αλλάξει είναι οι παίκτες που δεν υπάρχουν πλέον, δηλαδή, οι Κασίγιας (ή Ντιέγκο Λόπεζ), Αλόνσο και Ντι Μαρία, έναντι των Navas, Casemiro και Kroos.

Ίσως η πιο σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το στυλ του Αντσελότι είναι η θέση των Μπέιλ, Μπενζεμά και Κριστιάνο. Οι δύο στις πλευρές δεν είναι πλέον τόσο καθαροί εξτρέμ με ανάποδο πόδι, αλλά παίκτες με πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Δεν είναι ασυνήθιστο να βλέπουμε τον Κριστιάνο να τοποθετείται ως «9», τον Μπέιλ ακριβώς πίσω απ’την κορυφή και τον Μπενζεμά να τραβιέται στ’αριστερά. Προφανώς, η αλλαγή του Alonso με τον Casemiro δυσκολεύει τα καθήκοντα εξόδου της μπάλας, για το οποίο ο Ζιντάν χρησιμοποίησε πολύ το δρόμο προς τις πλευρές ή το άμεσο παιχνίδι.

Και ή θα το αλλάξει πολύ η αγορά, ή ο Ζιντάν θα συνεχίσει για μια ακόμα σεζόν με την ίδια φιλοσοφία που κληρονόμησε απ’τον νυν προπονητή της Μπάγερν. Προς το παρόν, η μόνη σημαντική διαφοροποίηση είναι η επιστροφή του Morata, η οποία δεν συνεπάγεται την αναγκαιότητα της αλλαγής του στυλ το οποίο, για τώρα, έχει αποδειχθεί αρκετά επιτυχές.


Στο MetLife Stadium του New Jersey, Ζιντάν κι Αντσελότι θα αγκαλιαστούν και θα παίξουν ένα αληθινό φιλικό, όσο κι αν λένε πάντα ότι ένα Μαδρίτη-Μπάγερν δεν μπορεί ποτέ να’ναι ένα φιλικό. Σ’αυτό το σημείο της σεζόν, ναι είναι, γιατί υπάρχει ακόμη πολύς χρόνος μπροστά για πάρουν τον επαρκή ρυθμό ανταγωνισμού. Δηλαδή, η Μαδρίτη θα φτάσει στο Ευρωπαϊκό Super Cup την επόμενη Τρίτη, χωρίς να’ναι σε άριστη κατάσταση. Μάλιστα, οι Bale, Kroos και Pepe έρχονται άμεσα για να παίξουν τον πρώτο τίτλο της σεζόν εναντίον της Σεβίλλης. Και ακόμη απομένει μπροστά το Santiago Bernabeu τρόπαιο πριν απ’το παιχνίδι στο Σαν Σεμπαστιάν στο ντεμπούτο του πρωταθλήματος. Χρόνος περισσότερος από αρκετό έτσι ώστε ο Antonio Pintus να ρολάρει τους παίκτες.

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.