News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο Cristiano Ronaldo και η διαχείριση του τοτέμ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016

Του Santiago Segurola 

Αυτή η Μαδρίτη, η οποία ήταν ανέκαθεν περισσότερο ομάδα παικτών παρά προπονητών, βρίσκεται σε τροχιά γύρω απ΄τον Κριστιάνο Ρονάλντο απ’την άφιξή του το 2009, μια μεταγραφή που εντυπωσίασε τότε με την τιμή της. Τώρα θεωρείται λογική για κάθε μεγάλο σκόρερ. Ο Cristiano δικαιολόγησε την αγορά του απ’την αρχή. Στην Ρεάλ Μαδρίτης έχει πετύχει τα καλύτερα νούμερά του, στρατοσφαιρικά σε πολλές περιπτώσεις. Έχει κερδίσει το δικαίωμα να εδραιωθεί ως ο δεύτερος καλύτερος παίκτης στην μακρά ιστορία ενός συλλόγου που είχε έναν στρατό  αστέρων.

Ακόμα και σήμερα, η Μαδρίτη είναι η ομάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο, πολύ πάνω από οποιαδήποτε απ’τις άλλες μορφές της ομάδας. Ο Cristiano το ξέρει και το ξέρουν και οι παίκτες, ο προπονητής και, κυρίως, ο πρόεδρος. Μικρή σημασία έχει ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια επισφαλή έκδοση του Πορτογάλου παίκτη, που χώλαινε κατά το τελευταίο τρίτο της προηγούμενης σεζόν και θύμα ενός τραυματισμού στο γόνατο κατά τη διάρκεια του τελικού του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ούτε και η ηλικία μειώνει την εξουσία του. Η Μαδρίτη ήταν η ομάδα του Ντι Στέφανο μέχρι την τελευταία ημέρα του με τη λευκή φανέλα. Το πρόβλημα, όπως συνέβη ήδη με τον Di Stefano, είναι το πώς  διαχειρίζεσαι τη λήξη ενός τοτέμ.

Ο Cristiano θα πρέπει να’ναι μακριά απ’την πτώση, αλλά είναι σαφές ότι δεν είναι ο αποθεωτικός επιθετικός των καλύτερων ημερών του. Τα πάντα του κοστίζουν λίγο περισσότερο, ακόμα και το σκοράρισμα. Στους πρόσφατους τραυματισμούς προστίθεται η φθορά μιας καριέρας τριπλά μακράς, λόγω της έκτασής της (είναι 13 οι σεζόν στην πρώτη γραμμή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου), λόγω της προστιθέμενης ποσότητας που σημαίνει το να παίζει για ομάδες όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ρεάλ Μαδρίτης και λόγω μιας αντίστασης στην ξεκούραση που έχει αντισταθμιστεί μόνο από έναν εξαιρετικό επαγγελματισμό.

Καθ’οδόν προς τα 32 του, όλοι αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν αναπόφευκτα τον Cristiano. Μερικές φορές έμοιαζε μ’ένα ανδροειδές απ’το μέλλον, αλλά δεν παύει να’ναι άνθρωπος. Δεν θα’ναι εύκολο για κανέναν η διαχείριση ενός παίκτη αυτού του είδους, όπως δεν θα’ναι στη Μπάρτσα με τον Μέσι.

Είναι πολύ μεγάλοι πλανήτες για να αντιμετωπιστούν ως απλές λύσεις. Στο περιβάλλον προειδοποιείται η ανησυχία για την κατάσταση του Cristiano. Όλοι ζητούν ξεκούραση και είναι μια περισσότερο από λογική ιδέα. Ο Ζιντάν σκέφτεται το ίδιο: τον έβγαλε απ’το γήπεδο στο Νησί, όταν το παιχνίδι δεν είχε κριθεί ακόμα. Λίγοι θα συζητούσαν την εν λόγω απόφαση, εκτός απ’τον Cristiano, ο οποίος έχει την ανταγωνιστική όρεξη ενός Gargantúa κι ένα τεράστιο εγώ.

Ο Ζιντάν, ένας προνομιούχος μαθητής του Αντσελότι στη διπλωματία του ποδοσφαίρου, θα πρέπει να αγωνιστεί από τώρα και στο εξής σε μια σκληρή μάχη ανάμεσα, σ’αυτό που ζητά το επιτελείο, τη διαχείριση του χρόνου ενός παίκτη που έχει χάσει ένα σημαντικό μέρος της ακμής του, και σ’αυτό που σκέφτεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο, απ’το να παίζει πάντα μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Όπως τόσα πολλά πράγματα στο ποδόσφαιρο, δεν πρόκειται για λογική, αλλά για λεπτές ισορροπίες που κρατούν μια ομάδα. Η Μαδρίτη δεν μπορεί να αντέξει έναν κουρασμένο και πεσμένο Cristiano, αλλά δεν μπορεί ν’αντέξει ούτε κι έναν ενοχλημένο Cristiano, ακόμα περισσότερο όταν ο σύλλογος αποφάσισε να ποντάρει στην ηγεσία του στην σκληρή περίοδο της ποινής της FIFA, η οποία θα της απαγορεύσει οποιαδήποτε μεταγραφή μέχρι τον Ιανουάριο 2018, εάν το CAS δεν την ακυρώσει. Ο Florentino Perez, ο οποίος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτό το άλλοθι για να ψάξει τη μεταγραφή του Cristiano, αποφάσισε να τον διατηρήσει ως τη μεγάλη αναφορά της Μαδρίτης. Δεν στερούνταν λόγων, αλλά όχι χωρίς κάποιους κινδύνους: η αμφισβητήσιμη φυσική κατάσταση του παίκτη και η λανθάνουσα σύγκρουση που δημιουργείται με επεισόδια όπως του Νησιού.

@suntagm_puskas

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.