News Update :

powered by Agones.gr - livescore

"Ο Florentino Perez δεν θέλει καμία αντιπολίτευση ούτε καν έξοδο απ’τη γραμμή του"

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Του Luis Miguel Gonzalez

Συνέντευξη με τον Borja Martinez- Laredo

Madridista εκ γενετής και γιος του πρώην προέδρου της Burgos, ο οικονομολόγος και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων αναλύει τη Συνέλευση της Ρεάλ Μαδρίτης που γίνεται αύριο



Ο Borja Martinez-Laredo (Μαδρίτη, 1973) ομολογεί ότι έχει διδαχθεί «τα τραπεζικά και το ποδόσφαιρο από πολύ μικρός». Το λέει με ικανοποίηση, ενθυμούμενος ότι ο πατέρας του, Antonio Martinez-Laredo, ήταν πρόεδρος της Burgos Club de Fútbol και σπουδαίος άνθρωπος του madridismo. "Ο πατέρας μου πήγε τον Juanito στη Ρεάλ Μαδρίτης για 27 εκατομμύρια πεσέτες, όταν η Βαλένθια του πρόσφερε περισσότερα απ’τα διπλάσια", λέει. "Τον συνόδευα στα ταξίδια με την ομάδα και, στα 18 μου, μου πρόσφερε τη θέση του αντιπροέδρου", προσθέτει.

Με μια απλότητα και μια εξαίσια ευγένεια, ο Borja, μέλος της Ρεάλ Μαδρίτης από τότε που γεννήθηκε, νιώθει τη Μαδρίτη όπως τη ζωή του, με την ίδια ή μεγαλύτερη λάμψη του χρυσού εμβλήματος που, μερικές φορές, φαίνεται στο πέτο του. Οικονομολόγος και διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων, η ενδιαφέρουσα συνομιλία που έχει με την El Confidencial, επικεντρώνεται στην Γενική Συνέλευση της Μαδρίτης, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Pabellón de Deportes de Valdebebas, και σ’άλλα σημαντικά θέματα του συλλόγου.

Ερώτηση. Πώς νομίζετε ότι θα πάει η Συνέλευση την Κυριακή;

Απάντηση. Η εκλογή των Αντιπροσώπων των Μελών έχει κατευθυνθεί μέσα απ’τον σύλλογο, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία της ίδιας της οντότητας. Όπως, για παράδειγμα, δωρεάν εισιτήρια, προσκλήσεις στα επίσημα ή ταξίδια που συνοδεύουν την πρώτη ομάδα. Δηλαδή, κατευθύνεται απ’το πολιτικό όργανο της οντότητας, προκειμένου να φιμώσει όσους σκέφτονται διαφορετικά απ’τον κ. Perez.

Ερ: Πιστεύετε ότι, όπως και στις προηγούμενες Συνελεύσεις, θα είναι ένα είδος στρατιωτικού χορού για τον Florentino Perez;

Α: Φυσικά. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Η Συνέλευση της Κυριακής θα πάει με την ίδια ομαλότητα κι εγκράτεια που πάει από τότε που κατέχει τη θέση του προέδρου ο κ. Perez, αν κι αυτό δεν ανταποκρίνεται σε μια πραγματική κατάσταση. Είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει κάποια αποκλίνουσα φωνή σχετικά με τη διαχείριση της δεύτερης εποχής του σημερινού προέδρου, αν και το πρόσωπο που το προσπαθεί όχι μόνο δεν θα το αφήσουν να εκδηλωθεί, αλλά θα’χουν και μια ομάδα ανθρώπων έτοιμων να φωνάζουν κι ακόμη και να προσβάλουν τον Αντιπρόσωπο του Μέλους που θέλει να εκθέσει τα επιχειρήματά του. Ο Florentino Perez δεν θέλει αντιπολίτευση ούτε και καμία έξοδο απ’τη γραμμή που έχει χαράξει από τότε που ήρθε στο σύλλογο.

«Το μέλος που προσπαθεί να διαφωνήσει, όχι μόνο δεν θα το αφήσουν να εκδηλωθεί, αλλά θα υπάρχει και μια ομάδα ανθρώπων για να φωνάζει κι ακόμη και να τον προσβάλει»

Ερ: Δηλαδή, ο προϋπολογισμός για την επόμενη σεζόν θα εγκριθεί χωρίς πολλά προβλήματα.
Α: Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην οικονομική έκθεση του club μας είναι πραγματικά εντυπωσιακά: 620 εκατομμύρια € σε έσοδα, το οποίο αντιπροσωπεύει μια αύξηση 42 εκατομμυρίων σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Δηλαδή, ένα 7,4%. Ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί από μόνοι τους δεν χρησιμεύουν σε τίποτα. Θα πρέπει να τους εντάξουμε σε σχετική σύγκριση με παρόμοιων club. Τι αριθμούς παρουσίασε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Έσοδα 515.300.000 λιρών στο 2016, ενώ κατά τα προηγούμενο οικονομικό έτος τα έσοδα ήταν 395.200.000 του ίδιου νομίσματος. Στοιχεία που έχουν σημάνει στο αγγλικό club μια αύξηση του 30% των εσόδων, το οποίο περιλαμβάνει ένα ρεκόρ λειτουργικών κερδών ύψους 68,9 εκατομμυρίων στερλινών. Δηλαδή, ενώ τα έσοδα της Ρεάλ Μαδρίτης αυξήθηκαν κατά 7,4%, της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν αυξηθεί κατά 30%.



Ερ: Φαίνεται να’ναι πολύ ξεκάθαρο.

Α: Δεν θέλω να πω ότι τα δικά μας έσοδα ήταν άσχημα, αλλά να υπογραμμίσω ότι θα μπορούσαμε να τα πάμε πολύ καλύτερα. Εάν σ’αυτό προσθέσουμε ότι η Barcelona αύξησε την περασμένη σεζόν κατά 15% τα έσοδα, συνειδητοποιούμε ότι σιγά-σιγά χάνουμε την οικονομική μας ηγεσία, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Deloitte «Football Money League». Όλα αυτό, αυτό που μας λέει είναι ότι σταδιακά ο σύλλογός μας χάνει εντός κι εκτός γηπέδου την πρώτη θέση που τόσο μας κόστισε να φτάσουμε κι ότι, ως εκ τούτου, μια ολική ανανέωση του διοικητικού οργάνου του συλλόγου είναι απολύτως απαραίτητη.

Ερ: Θεωρείτε λογικό ότι για να’σαι πρόεδρος της Μαδρίτης πρέπει να’χεις μια παλαιότητα 20 ετών ως μέλος και να υποβάλεις μια τραπεζική εγγύηση 80.000.000 €;

Α: Όχι μόνο δεν είναι λογικό, αλλά μπορεί επίσης και να προκαλέσει ένα σοβαρό πρόβλημα στο μέλλον για την ομάδα μας. Να θυμάστε ότι είναι απαραίτητο να παρουσιάσεις μια εγγύηση του 15% του προϋπολογισμού, περισσότερα από 90 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον νόμο περί Αθλητισμού του 1990. Αλλά αυτός ο νόμος αυτό που λέει είναι ότι απ’τη στιγμή που έχεις εκλεγεί πρόεδρος, είναι τότε όταν πρέπει να παρουσιάσεις την εγγύηση, κι όχι πριν. Εδώ είναι η παγίδα στην οποία ο κ. Perez άλλαξε το καταστατικό, σε μια συνέλευση των αντιπροσώπων (του 2012) όπως αυτήν που θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή. Δηλαδή, προβλέπει την παρουσίαση της εγγύησης ενώπιον της Εκλογικής Επιτροπής, ως προϋπόθεση για τον υποψήφιο, το οποίο οδηγεί στο να’ναι οι υποψήφιοι μόνο δύο ή τρεις. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Don Santiago Bernabeu δεν θα μπορούσε ποτέ να’ταν πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό τα λέει όλα.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Don Santiago Bernabeu δεν θα μπορούσε ποτέ να’ταν πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης. Αυτό τα λέει όλα»

Ερ: Πιστεύετε ότι η ομάδα χρειάζεται μια θεσμική αναγέννηση;

Α: Το μέλλον της Ρεάλ Μαδρίτης περνά από μια ανανέωση σε βάθος, απ’τον πρόεδρο μέχρι τον τελευταίο των διαχειριστών της. Πρώτον, πρέπει να επιστρέψουμε στα μέλη τη δυνατότητα να εκλέγουν τον πρόεδρό τους, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν είναι έτσι, λόγω της αλλαγής του καταστατικού που έκανε ο κ. Pérez, η οποία μπλοκάρει ακόμα και την πιθανότητα της ύπαρξης υποψηφίων. Δεύτερον, η δημιουργία μιας αθλητικής διαχείρισης που επηρεάζει το σύνολο της υποδομής του συλλόγου, απ’την πρώτη ομάδα μέχρι τους μικρούς της cantera. Ειλικρινά πιστεύω ότι η ανάπτυξη του αθλητισμού σχεδιασμού πρέπει να’ναι στα χέρια επαγγελματιών του ποδοσφαίρου, ανθρώπων που έχουν υπερασπιστεί για πολλά χρόνια το έμβλημά μας και που κάποτε έπρεπε να φύγουν απ’την ομάδα χωρίς να μπορούμε να τους αναγνωρίσουμε και να τους ευχαριστήσουμε όλοι μαζί για την αφοσίωσή τους στη Ρεάλ Μαδρίτη. Επιπλέον, κατά τη γνώμη μου, κάποιος απ’αυτούς τους επαγγελματίες διαμορφώνεται όχι μόνο για να ηγηθεί αυτής της περιοχής, αλλά και για ν’αναλάβει την προεδρία της Ρεάλ Μαδρίτης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Don Santiago Bernabeu ήταν κάποτε παίκτης, μετά προπονητής, εκπρόσωπος της ομάδας, διοικητικός και, χωρίς χώρο για αμφιβολίες, ο καλύτερος πρόεδρος στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ερ: Ο Μπερναμπέου έλεγε πάντα ότι οι ιδιοκτήτες του club ήταν τα μέλη. Είναι επίσης με τον σημερινό πρόεδρο;

Α: Καθόλου. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε είναι ότι αισθανόμαστε πολύ μακριά απ’τον σύλλογο. Ο κ. Pérez δεν σταματά να λέει ότι πρέπει να αποτραπεί η Ρεάλ Μαδρίτης να απαχθεί από μια πολυεθνική, αλλά ο ίδιος έχει απαγάγει τα μέλη. Θέλει να διαιωνίζεται στην θέση σα να’ταν η οντότητα η φάρμα του και η μάζα των Μελών της Μαδρίτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι ο σύλλογος είναι των Μελών. Για παράδειγμα, στην παλιά Ciudad Deportiva τα μέλη μπορούσαν να απολαύσουν τις εγκαταστάσεις τους, όπου υπήρχαν πισίνες, γήπεδα τένις, ένα εστιατόριο... Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ημιτελές συγκρότημα αθλητικών εγκαταστάσεων. Λοιπόν: απ’τα δύο τρίτα που απομένουν να κατασκευαστούν, ένα απ’αυτά θα πρέπει να’ναι για τα μέλη, όπου θα εγκατασταθούν γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδα τένις, ποδηλατοδρόμοι, μια παιδική χαρά... μια αποκλειστική περιοχή για τα μέλη και τα παιδιά τους όπου όχι μόνο θα αθλούνται, αλλά θα χρησιμεύει για τη συνύπαρξη μιας μάζας μελών που ο Florentino αγνοεί, εκτός από εκείνους που χορεύουν στο ρυθμό του ή που τους χρυσώνει το χάπι. Ένας τόπος, με λίγα λόγια, στον οποίο εξυψώνονται οι αξίες που ήταν πάντα σύνθημα της Ρεάλ Μαδρίτης: σεβασμός, ευγένεια, αρχοντιά... κι απ’τον οποίο, χωρίς αμφιβολία, θα γεννηθούν νέες γενιές Madridistas.

«Ο κ. Pérez δεν σταματά να λέει ότι πρέπει να αποτραπεί η Ρεάλ Μαδρίτης να απαχθεί από μια πολυεθνική, αλλά ο ίδιος έχει απαγάγει τα μέλη»

Ερ: Αν ο Florentino παρουσιαστεί στις εκλογές του 2017, θα συναντήσει οποιαδήποτε αντίπαλη υποψηφιότητα;

Α: Οι εκλογές του 2017 είναι υποχρεωτικές. Το πρώτο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι εάν πρόκειται να παρουσιαστεί ο κ. Perez. Δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ότι ο Florentino έχει κάνει πολύ καλά πράγματα για τη Μαδρίτη, αλλά, όπως είπα αυτό, πιστεύω ότι έχει φτάσει η στιγμή να κάνει ένα βήμα στο πλάι και ν’αποσυρθεί. Αν είναι συνεπής, για το καλό του συλλόγου, ο ίδιος και το Διοικητικό του Συμβούλιο θα πρέπει να αποχωρήσουν απ’την οντότητα.



Ερ: Τι πιστεύετε για την ανάπλαση του Bernabeu;

Α: Πρώτον, πιστεύω ότι πρέπει να αναλύσουμε αν, όπως μας είχαν υποσχεθεί, η ανάπλαση του γηπέδου συνεπάγεται μια αύξηση των εσόδων. Αν είναι έτσι, πρέπει να ξέρουμε για τι ποσό μιλάμε ή, αντίθετα, αν δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους αύξηση των εσόδων και είναι απλά μια αισθητική αλλαγή. Όλοι θα’θέλαμε να’χουμε ένα γήπεδο καλύτερο, πιο σύγχρονο, πιο αποτελεσματικό, πιο θεαματικό, αλλά με ποιο τίμημα; Αν το τίμημα είναι να χάσουμε την ταυτότητά μας, να ξεχάσουμε τον πρόεδρο ο οποίος έκανε μεγάλη αυτή ομάδα, να διαγράψουμε το όνομα του Don Santiago Bernabeu απ’την πρόσοψή του... Αν όλα αυτά συνεπάγονται να πουλήσουμε την ψυχή μας των madridistas, τότε επιτρέψτε μου να αντιτίθεμαι. Ωστόσο, αν η ανάπλαση του γηπέδου χρηματοδοτείται με τα έσοδα που αυτή η ίδια η ανάπλαση θα μπορούσε να παράγει και δεν θα’πρεπε να αλλάξουμε το όνομα του Don Santiago Bernabeu, του ανεπανάληπτου προέδρου μας, είμαι βέβαιος ότι όλοι Madridistas θα συμφωνήσουμε να πιάσουμε δουλειά. Ωστόσο: αν η ανακατασκευή του σταδίου γίνει για το ποσό των 400.000.000 € μετονομάζοντας το γήπεδο, αναρωτιέμαι: Δεν θα’πρεπε τα μέλη να εκφέρουμε άποψη στο σύνολό μας;

Ερ: Και τι λέτε για το άσχημο περιβάλλον εργασίας που έχει καταγγελθεί στην Real Madrid TV;

Α: Δεν είναι μόνο αυτό το άσχημο περιβάλλον στην έδρα του «Real Madrid TV». Υπήρξαν πολλά τα «βύσματα» που μπήκαν για να δουλέψουν στο κλαμπ και στο Ίδρυμα. Εκτός απ’αυτόν το νεποτισμό, μας λένε επίσης για την αλαζονεία και την υπερηφάνεια, που συνορεύουν με την ενόχληση, με την οποία αντιμετωπίζονται πολλοί απ’τους υπαλλήλους που εργάζονται στην οντότητα. Έχουν χαθεί εκείνες οι αξίες λόγω των οποίων οι εργαζόμενοι της Ρεάλ Μαδρίτης τύγχαναν μιας υποδειγματικής αντιμετώπισης, καθώς αυτά αντιπαραβάλουν τα προσωπικά και οικογενειακά τους συμφέροντα έναντι της οντότητας. Επί του παρόντος, το κλαμπ που διοικεί ο Florentino, λόγω της αλαζονείας του κι αυτής των διαχειριστών του, δεν είναι αγαπητό ούτε σεβαστό απ’τα κύρια ισπανικά κι ευρωπαϊκά όργανα, όπως ήταν όχι πριν πολύ καιρό, απ’την ισπανική ομοσπονδία, τη FIFA, την UEFA, την ACB...

Ερ: Από ό, τι βλέπω, ότι συμβαίνει στην Real Madrid TV επεκτείνεται και στον υπόλοιπο σύλλογο.

Α: Χωρίς αμφιβολία, είμαστε όλοι εξαιρετικά ικανοποιημένοι για την κατάκτηση του ενδέκατου Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, σημαντικότατος τίτλος που μας διαφοροποιεί απ’τους άλλους συλλόγους, αλλά που έχει χρησιμεύσει επίσης για να καλύψει όλα τα λάθη που έγιναν το περασμένο έτος. Απ’την αποτυχημένη μεταγραφή του De Gea λόγω ενός φαξ εκτός χρόνου, μέχρι τον επαίσχυντο αποκλεισμό απ’το Copa del Rey για λανθασμένη χρησιμοποίηση του Cheryshev. Έχουμε υπάρξει ο περίγελος της Ευρώπης, έχουμε κάνει μια τρομακτική γελοιότητα, έπρεπε να υπομείνουμε συνθήματα κι ανέκδοτα, γίναμε εξώφυλλο στα μέσα ενημέρωσης σε όλη την Ευρώπη. Γιατί να συμβεί αυτό το σύνολο των περιστάσεων; Τα πάντα προέρχονται απ’την προεδρία και το Διοικητικό της Συμβούλιο. Τώρα μας πλήττουν άλλα προβλήματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί απ’την ισπανική κυβέρνηση να επιβάλει πρόστιμο ύψους 18.400.000 € στην Ρεάλ Μαδρίτης για παράνομες ενισχύσεις ή η FIFA, που έχει επιβεβαιώσει την ποινή που επιβλήθηκε που μας απαγορεύει να αποκτήσουμε παίκτες για τις επόμενα δύο μεταγραφικές  περιόδους.

«Έχουμε υπάρξει ο περίγελος της Ευρώπης λόγω του φαξ του De Gea ή της «υπόθεσης Cheryshev» στο Κύπελλο και τα πάντα προέρχονται απ’την Προεδρία και το Διοικητικό της Συμβούλιο»

Ερ: Τέλος, ονειρεύεστε μια μέρα να γίνετε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης;


Α: Πάντα έλεγα ότι ένα απ’τα μεγαλύτερα όνειρά μου θα’ταν να υπηρετήσω την Ρεάλ Μαδρίτης, να ανακτήσει ο σύλλογος και πάλι το χαμένο κύρος και το θαυμασμό που είχε για μας όλος ο κόσμος. Να θεωρούμαστε ως ένα σχολείο υποδειγματικών αθλητών, η παγκόσμια αναφορά στον κόσμο του ποδοσφαίρου κι όχι μόνο επειδή κερδίζουμε, γιατί ο θρίαμβος είναι εξίσου σημαντικός με τον τρόπο με τον οποίο επιτυγχάνεται.

@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.