News Update :

powered by Agones.gr - livescore

"Η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε καλά τους λογαριασμούς κι έκανε πίσω στη μεταγραφή του Neymar"

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Του Jesús Garrido

Το DIS ζητά ένα πρόστιμο ύψους 195 εκατομμυρίων στη Barca

Υπεύθυνοι του ομίλου DIS μιλούν για προδοσία που, σύμφωνα με αυτούς, υπέστησαν απ’την πλευρά του Βραζιλιάνου και της οικογένειάς του και διαβεβαιώνουν στην El Confidencial ότι ο azulgrana είναι χωμένος με τα μπούνια



Το 2010, η Ρεάλ Μαδρίτης ενδιαφέρθηκε για τη μεταγραφή του Neymar. Δεν είναι κανένα μυστικό. Αυτό συνέβη με το λευκό club όπως και με πολλές άλλες ευρωπαϊκές ομάδες. Εκτίμησαν στον παίκτη ένα απίθανο ταλέντο, μια ποιότητα που δεν είχαν δει ποτέ, ούτε καν λίγο κι έτσι αποφάσισαν να ρωτήσουν την Σάντος αν ήταν πρόθυμη να διαπραγματευτεί τη μεταγραφή του αστέρα της. Η Σάντος ήταν, φυσικό είναι, αλλά η Μαδρίτη συνάντησε κάποιες προϋποθέσεις αδύνατες ν’αναλάβει. Όπως λέει ο όμιλος DIS, η κατηγορούσα αρχή στην «υπόθεση Neymar», η Μαδρίτη πλησίασε τον Neymar, αλλά "έκανε καλά τους λογαριασμούς και της φάνηκε μια επιχείρηση αδύνατη ν’αναλάβει κι έκανε πίσω". Αυτό είναι αυτό που παρακρατούν αυτοί, μετά τη διαπίστωση του τι συνέβη μεταγενέστερα με την FC Barcelona και τη μεταγραφή του, όπως υποστηρίζουν σε μια ιδιωτική συνομιλία με την El Confidencial.

Ο Florentino Perez ήθελε να’ταν ο Neymar το νέο αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης, ο διάδοχος του Κριστιάνο Ρονάλντο. Δηλαδή, αυτό που αργότερα κατέληξε να’ναι ο Gareth Bale κατά κάποιο τρόπο. Αλλά σε μια πρώτη προσέγγιση, περισσότερο από έξι χρόνια πριν, συνάντησε δύο ξεχωριστούς οικονομικούς πυλώνες που προϋπόθεταν ένα υψηλό ποσό προς εκταμίευση. Απ’τη μία πλευρά, ήταν η ρήτρα καταγγελίας της σύμβασης του Neymar με την Σάντος, που ανέρχονταν στα 65 εκατομμύρια ευρώ. Μέχρι εκεί όλα φυσιολογικά, ήταν ένα μεγάλο ποσό, αλλά αποδεκτό μέχρι κάποιο βαθμό. Αυτό που τράβηξε πίσω τον λευκό πρόεδρο ήταν ότι ο Neymar κι ο πατέρας του ζητούσαν 40 εκατομμύρια καθαρά (περίπου 53 εκατομμύρια € μικτά) για να υπογράψουν για τη Μαδρίτη. Αυτό κάνει συνολικά 105 εκατομμύρια καθαρά.

Μετά την πρώτη προσπάθεια, κάποια στιγμή αργότερα, ο λευκός πρόεδρος επέστρεψε στα βήματά του και ρώτησε για μια ακόμη φορά σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη μεταγραφή του παίκτη. Σε αυτή την περίπτωση, εκτός από εκείνα τα 105 εκατομμύρια, διαπίστωσε ότι ο παίκτης είχε κλείσει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό με τη Μπαρτσελόνα, κι ως εκ τούτου, έπρεπε να πληρώσει ποινή, δηλαδή, 10 εκατομμύρια που προπλήρωσε η Barca στην οικογένεια Neymar συν τα 40 εκατομμύρια της ποινής. Ακόμα 50.000.000 επιπλέον, που  από πάνω θα πήγαιναν και στο μέγιστο αντίπαλο. Εξ ου και η περίφημη φράση του Florentino: «Ο Neymar θα μας είχε βγει περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ».


                                                                  Ο José Barral
Η είσοδος του DIS στη ζωή του Neymar

Όλα αυτά ξεκινούν μια μέρα που η οικογένεια Neymar ήρθε σε επαφή με το DIS. «Είναι ο ίδιος ο Neymar και η οικογένειά του, αυτός που το 2009 ήρθε σε μας», διαβεβαιώνει ο Roberto Moreno, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας (που, σύμφωνα με αυτούς, δεν είναι ένα επενδυτικό ταμείο, αλλά μια εταιρεία που δημιουργήθηκε απ’το πάθος που αισθάνονται για το ποδόσφαιρο και με πρόθεση να βοηθά τους ταλαντούχους νεαρούς). "Αυτός είχε λάβει το 40% των δικαιωμάτων του της Σάντος κι αποφάσισε να’χει κέρδος απ’το ποσοστό του. Δεν αγοράσαμε τα οικονομικά δικαιώματα της Santos, αλλά του ίδιου του Neymar", επιμένει ο δικηγόρος του DIS στην Ισπανία. Τα δικαιώματα αυτά ανήλθαν σε 5.000.000 βραζιλιάνικα ρεάλ, το οποίο θα’ταν τώρα περίπου 1,4 εκατομμύρια ευρώ, προσαυξημένο κατά 10%. Δηλαδή, «του πληρώσαμε αυτό που τότε ήταν ο μισθός του-περίπου 5.000 ρεάλ ανά μήνα, υψηλός για έναν ερασιτέχνη παίκτη -για τα επόμενα 18 χρόνια».

Του διευθέτησαν τη ζωή, έρχονται να πουν. Χάρη σ’εκείνη την οικονομική ένεση που έγινε στην οικογένεια Neymar, αυτή αγόρασε το πρώτο σπίτι της και μπόρεσε να πληρώσει πολυάριθμα ταξίδια στα καρναβάλια, παράλληλα με τις σπουδές του, τα μαθήματα αγγλικών του... Τα μέλη του DIS και των δικηγόρων του υπογραμμίζουν κατ 'επανάληψη ότι σφυρηλατήθηκε μια «πολύ ισχυρή φιλία». «Υπήρχε μια επιχειρηματική σχέση, η οποία φυσικά είναι σημαντική, αλλά ήταν περισσότερο συναισθηματικού επιπέδου. Συνηθίζαμε να μένουμε για μεσημεριανό γεύμα, πηγαίναμε για μπάρμπεκιου, πηγαίναμε στο σπίτι του συχνά. Ήμασταν φίλοι», λέει ο José Barral, ο πρόεδρος της εταιρείας του ομίλου Sonda, μητρική εταιρία του DIS.

Είναι γι'αυτή τη φιλία, τόσο ισχυρή και τόσο προσωπική, απ’την άποψή του, που αισθάνθηκαν «προδομένοι» απ’τον παίκτη και την οικογένειά του όταν υπέγραψαν αυτό το ιδιωτικό και παράνομο συμβόλαιο με τη Μπαρτσελόνα. Αργότερα, επιπλέον, ένας απ’τους λόγους που τους οδήγησε να πάνε πολύ σοβαρά σε δικαστικό επίπεδο ήταν ότι ο Neymar θα διαβεβαίωνε στη δήλωσή του ως εναγομένος ενώπιον του Δικαστηρίου ότι δεν τους γνώριζε.



Το ταξίδι στη Βαρκελώνη

"Όταν αρχίζει να ακούγεται στον Τύπο ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τη Barça -συνεχίζει ο Roberto Moreno-, πήγα στη Βαρκελώνη για να παραδώσω δια χειρός ένα έγγραφο στον Bartomeu. Ήθελα να μιλήσω με τον Sandro Rosell, αλλά δεν ήταν. Επέστρεψα την άλλη μέρα και τότε βρήκα ένα σφραγισμένο έγγραφο απ’τη Barcelona στο οποίο αναγνώριζε ότι το DIS ήταν ιδιοκτήτης του 40% των άμεσων οικονομικών του παίκτη κι ότι δεν είχε γίνει οποιαδήποτε επαφή ούτε συμφωνία με τον Neymar". Ακόμη και μ’αυτήν την επιμέλεια του τότε azulgrana προέδρου, η Barça είχε ήδη υπογράψει τη σύμβαση με τον παίκτη. Μάλιστα, τα μέλη του DIS εξεπλάγησαν πολύ που ο Neymar έπαιξε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2011 εναντίον της Barca, μια ομάδα με την οποία είχε ήδη κλείσει μια συμφωνία την οποία είχε υπογράψει μόνο αυτός, χωρίς τους γονείς του. "Και η FIFA δεν είπε τίποτα".

To DIS διαβεβαιώνει πολλές φορές ότι η επιθυμία του δεν είναι να λάβει χρήματα, αν κι από νομική άποψη, είχαν εν τέλει δίκιο κι ο δικαστής θα εξέδιδε τελικά μια ευνοϊκή απόφαση, θα είχαν το δικαίωμα να εισπράξουν 24.800.000 €, το 40% των 65 εκατομμυρίων της ρήτρας του. Αυτοί, λένε, θέλουν να υπάρξει δικαιοσύνη και καταπολέμηση ενός εγκλήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πιστεύουν ότι ο Neymar θα πρέπει να’χει μια τιμωρία και ζητούν ως κατηγορούσα αρχή 5 χρόνια φυλάκισης για τον παίκτη, καθώς και της απαγόρευσης της εξάσκησης του αθλήματός του κατά τη διάρκεια της ποινής. Ο εισαγγελέας, όμως, ζητά την ποινή των 2 ετών φυλάκισης, ιδιαίτερη απαγόρευση για την άσκηση της βιομηχανίας ή του εμπορίου για 3 έτη και πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ για το έγκλημα της διαφθοράς στις επιχειρήσεις. Μάλιστα, η Μπαρτσελόνα, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες να ευημερήσει η δίκη, επικοινώνησε μέσω SMS με το DIS με την πρόθεση να διαπραγματευτεί για ν’αποτρέψει να καταδικαστεί ο Neymar σε φυλάκιση.

Απ΄την άλλη πλευρά, το DIS ζητά επίσης ένα πρόστιμο ύψους 195.000.000 € στη Barcelona, το οποίο θα πάει στα ταμεία του ισπανικού κράτους. Επιπλέον, υπενθυμίζουν ότι ένας άλλος που επηρεάζεται άμεσα απ’την απάτη μεταξύ Σάντος και της Barcelona είναι η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βραζιλιάνων Αθλητών, επειδή έχει ένα νόμιμο δικαίωμα σ’ένα μικρό μέρος των μεταγραφών των παικτών, το οποίο ανέρχεται περίπου σε 674.000 €.


"Έγιναν δύο θεμελιώδη εγκλήματα, αυτό της διαφθοράς των επιχειρήσεων και της απάτης, αλλά το κύριο είναι της διαφθοράς, επειδή αλλάζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό της αγοράς. Είναι ένα έγκλημα ενάντια στην αγορά. Δεν είχε δικαίωμα να λάβει ούτε μια δεκάρα για τα δικαιώματα της μεταγραφής του, το δικαίωμα το είχαν οι κάτοχοι των δικαιωμάτων στους οποίους τα είχε πουλήσει. Αν είχε λάβει χρήματα για να αναγκαστεί να απορρίψει άλλους συλλόγους, έχοντας καταχραστεί το δικαίωμα του βέτο που υπάρχει στο δίκαιο της Βραζιλίας, το «νόμο Πελέ», διαπράττεται ένα έγκλημα ενάντια στην αγορά", λέει ο δικηγόρος του DIS στην Ισπανία. Συγκεκριμένα αυτό είναι που, για παράδειγμα, εμπόδισε τις Μαδρίτη, Μπάγερν, Μάντσεστερ Σίτι ή οποιονδήποτε απ’τους συλλόγους που ενδιαφέρονταν κάποτε για τον παίκτη, να μπορούσαν να’χαν πραγματικά πιθανότητες να τον αποκτήσουν.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.