News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο "santiaguina" γεννήθηκε στη Βιέννη (1956)

Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

Του Alfredo Relaño, διευθυντή της As



Η Μαδρίτη είχε κερδίσει το πρώτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο στις 13 Ιουνίου του ίδιου έτους στο Παρίσι, ενάντια στη Stade de Reims. Αυτό της έδινε το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον τίτλο της στη δεύτερη έκδοση, αν και δεν είχε κατακτήσει τη liga της περασμένης σεζόν. Η πρωταθλήτρια εκείνης της σεζόν ήταν η Ατλέτικο Μπιλμπάο. Στον πρώτο γύρο η Μαδρίτη αντιμετώπισε την Ραπίντ Βιέννης, ένα τρομερό, τότε, εχθρό, στη συνέχεια, ιδιαίτερα λόγω του διδύμου Happel και Hanappi παίκτες των μετόπισθεν γύρω απ’τους οποίους στρέφονταν το ποδόσφαιρο της ομάδας. Τεράστιος εκτελεστής φάουλ ο πρώτος. Το πρώτο ματς, την 1η Νοεμβρίου, στο Bernabeu, το κέρδισε η Μαδρίτη με 4-2. Στις 13 πήγε στο Prater της Βιέννης, το γήπεδο δίπλα στη διάσημη ρόδα λούνα παρκ στην ταινία «Ο τρίτος άνθρωπος». Μέσα σε πέντε λεπτά, ο στόπερ Oliva υπέστη ένα κάταγμα και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Στο 19', ο Happel σκόραρε με απευθείας φάουλ. Λίγο αργότερα, ο Alonso έσπασε το χέρι του σε μια έξοδο, αλλά τόλμησε να συνεχίσει. Προσπάθησε να σταματήσει ότι έρχονταν με το ένα χέρι. Στο 39', πάλι ο Happel, με πέναλτι. Στο 42', και πάλι ο Happel, με φάουλ. Η Μαδρίτη πήγε στο ημίχρονο με σκορ αποκλεισμού.

Οι παίκτες κάθονταν στ’αποδυτήρια, εμβρόντητοι, όταν άνοιξε με δύναμη η πόρτα. Μπήκε ο πρόεδρος, Santiago Bernabeu. Έβγαλε το καπέλο με το δεξί χέρι και χτύπησε μ’αυτό έντονα τον τοίχο. Κι άρχισε να ουρλιάζει. «Παλιοθήλυκα! Τι κάνετε εκεί, κλαψουρίζοντας; Ντρέπομαι να σας βλέπω, αλλά ντρέπομαι περισσότερο να σας βλέπω εκεί έξω! Ξέρετε πόσοι Ισπανοί εργαζόμενοι είναι εκεί, ξέρετε ότι κάποιοι έχουν έρθει από μακριά, ξέρετε ότι αύριο θα τους κοροϊδεύουν, ξέρετε τις θυσίες που κάνουν αυτοί οι άνθρωποι για να στείλουν στην Ισπανία τα χρήματα; Είστε ανάξιοι για όλα αυτά! Παλιοθήλυκα!» Υπήρξε μια σιωπή. Ο Zárraga τόλμησε μια δειλή διαμαρτυρία: «Don Santiago... Δεν πιστεύω ότι είναι δίκαιο... κάνουμε ό, τι μπορούμε ...». «Εσύ, σκάσε, αυτό δεν πρόκειται για σένα!» Κι επανήλθε το κράξιμο, στο ίδιο στιλ. "Κι αν σας έχει απομείνει κάποια ντροπή, να βγείτε εκεί και να συμπεριφερθείτε σαν άνδρες, να μην με ντροπιάσετε περισσότερο!". Όταν τέλειωσε, χτύπησε και πάλι με το καπέλο του τον τοίχο κι έφυγε χτυπώντας την πόρτα που παραλίγο να βγει απ’την θέση της. Είχε γεννηθεί ο «santiaguina».

Οι παίκτες κοιτάχτηκαν κι αποδέχθηκαν την πρόκληση. Ήταν δέκα, ο τερματοφύλακας είχε σπασμένο χέρι, αλλά είχαν λάβει μια ένεση ηθικού. Πολλαπλασιάστηκαν, κάλυψαν όλους τους χώρους, περιβάλανε τον Juanito Alonso, που όταν έρχονταν η μπάλα την έβγαζε όπως μπορούσε με ένα καλό χέρι. Η Rapid Βιέννης άρχισε να το βλέπει λιγότερο εύκολο. Στο 60', η Μαδρίτη έκανε μια επίθεση και μια σέντρα απ’τα αριστερά βρήκε στο κεφάλι του Hanappi. Η μπάλα σηκώθηκε πολύ και κατέβηκε στη μέση μεταξύ του σημείου του πέναλτι και του ύψους της περιοχής. Ο Marsal πήγε για το σουτ, αλλά ο Ντι Στέφανο έφτασε με μια μανία: "Άστηηηην...!». Τον τραβάει με το χέρι, γυρίζει, πηδάει και πιάνει ένα τεράστιο ψαλιδάκι που νικάει τον Zeman. Είναι το 3-1. Η Rapid πίεσε, αλλά δεν κατάφερε να βάλει το τέταρτο γκολ που χρειάζονταν. Ο αγώνας τέλειωσε. Alonso, Atienza, Lesmes, Muñoz, Zárraga, Joseíto, Marsal, Di Stéfano, Kopa και Gento έφευγαν εξαντλημένοι αλλά ικανοποιημένοι. Όταν άλλαζαν στ’αποδυτήρια, άνοιξε και πάλι η πόρτα. Η μορφή του Bernabeu σχηματίστηκε στο κατώφλι. "Ήρθα να ζητήσω συγγνώμη για νωρίτερα".

Το ματς μπολ έγινε στο Μπερναμπέου, επειδή ο Saporta έπεισε την Rapid, προσφέροντάς της όλα τα έσοδα απ’τα εισιτήρια. Η μεγάλη είσπραξη δελέασε την Rapid, η οποία δέχτηκε. Για το ματς μπολ δεν ήταν ούτε ο Alonso ούτε ο Oliva, αλλά ήταν οι Berasaluce, Atienza, Marquitos, Lesmes, Santisteban, Zárraga, Joseíto, Kopa, Di Stéfano, Marsal και Gento. Η Μαδρίτη κέρδισε 2-0, με γκολ απ’τους Joseíto (2') και Kopa (24'). Η Μαδρίτη προκρίθηκε. Κέρδισε αυτό το δεύτερο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, και στη συνέχεια, τρία ακόμα, φτάνοντας τα πέντε. Ποτέ δεν είχε βρεθεί τόσο κοντά στον αποκλεισμό, ούτε και θα ξαναβρίσκονταν. Την είχε σώσει ο «santiaguina».


*Τότε ακόμα, δεν ίσχυε ο κανονισμός του εκτός έδρας γκολ.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.