News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο Cristiano Ronaldo πληρώθηκε απ’τις Nike, KFC, Toyota και Konami, μέσω μιας εταιρίας της Ιρλανδίας

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Των Jose Maria Olmo και Jesus Escudero

Χρησιμοποίησε την εμπορική Multisports & Image Management

Το αστέρι της Ρεάλ Μαδρίτης κατέληξε σε διαφημιστικές συμφωνίες με μεγάλες πολυεθνικές χρησιμοποιώντας μια εταιρεία που εδρεύει στη χώρα του ευρώ με τον χαμηλότερο εταιρικό φόρο


Ο Κριστιάνο Ρονάλντο έχει χρησιμοποιήσει εδώ και χρόνια μια εταιρεία στην Ιρλανδία, τη Multisports & Image Management (MIM) Limited, για την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων της εικόνας του και τη διοχέτευση των εκατομμυρίων εισοδημάτων που έχει απ’αυτά. Ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης χρησιμοποίησε την εταιρεία για να συμφωνήσει τους όρους και να υπογράψει συμβάσεις με όλες τις μεγάλες μάρκες που τον έχουν επιλέξει για να προωθήσουν τα προϊόντα τους, σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύφθηκαν απ’το Football Leaks στα οποία είχε πρόσβαση η El Confidencial. Μεταξύ αυτών των συμφωνιών βρίσκονται εκείνες που οδήγησαν τον Ρονάλντο να συμμετέχει σε εκστρατείες για τις Nike, Unilever, Kentucky Fried Chicken (KFC), Konami και Toyota Thailandia, μεταξύ άλλων πολυεθνικών.


Η MIM Limited συστάθηκε το 2004 κι έχει την έδρα της σε ένα κτίριο γραφείων στο κέντρο του Δουβλίνου. Επικεφαλής της εταιρίας φιγουράρει ο Andy Quinn, ένας δικηγόρος που γεννήθηκε το 1967 στην Ιρλανδία, χωρίς καμία εμφανής σχέση με τον Πορτογάλο αστέρα. Ωστόσο, εμπιστευτικές συμφωνίες της MIM Limited που υπογράφτηκαν απ’τον Quinn το 2012 επιβεβαιώνουν ότι η εταιρεία είναι "εξουσιοδοτημένη για την εκμετάλλευση και την παραχώρηση δικαιωμάτων για την εικόνα, το όνομα, τις λέξεις (προφορικές ή γραπτές), την υπογραφή, τα βιογραφικά στοιχεία, τις φωτογραφίες και τα βίντεο (...), που προσδιορίζουν τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή Cristiano Ronaldo Dos Santos Aveiro", το πλήρες όνομα του madridista σκόρερ.

Το όνομα αυτής της εταιρείας δεν εμφανίζεται μόνο σε απόρρητα έγγραφα. Ο Cristiano ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2015 τη δική του μάρκα αρωμάτων και καλλυντικών για άνδρες. Στην επίσημη ιστοσελίδα που πουλάει τη σειρά προϊόντων του, υποστηρίζεται, στο τμήμα των νομικών όρων, ότι η Cristiano Ronaldo και η Cristiano Ronaldo Legacy είναι εμπορικές μάρκες που ανήκουν στη MIM Limited, που για την παρασκευή τους έχουν παραχωρηθεί στην εταιρεία Eden Perfumes Limited.

Ο πλούτος των πληροφοριών που αποκάλυψε το Football Leaks το 2015 περιλαμβάνει δύο συμβάσεις της MIM Limited με εταιρείες για τις οποίες έκανε ο παίκτης διαφημίσεις και προωθητικές εκδηλώσεις το 2013 και το 2014. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις συμφωνίες με την αμερικανική εταιρεία υψηλών κοσμημάτων Jacob & Co. και την Σαουδαραβική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Mobily, θυγατρική της Etihad Etisalat Company. Επιπλέον, η πορτογαλική εφημερίδα Correio da Manha δημοσίευσε το Μάιο του 2015 ότι η Banco Espirito Santo (BES) (Τράπεζα του Αγίου Πνεύματος) είχε προσλάβει τον επιθετικό της Ρεάλ Μαδρίτης, για διάφορες διαφημιστικές καμπάνιες, μέσω της MIM Limited.


Αυτό που ήταν μέχρι στιγμής άγνωστο είναι ότι το αστέρι της εθνικής Πορτογαλίας χρησιμοποίησε επίσης αυτή την εμπορική με γραφεία στο Δουβλίνο για να υπογράψει όλες τις συμφωνίες με τις μεγάλες μάρκες στις οποίες δανείζει την εικόνα του. Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες συμβάσεις του Football Leaks, ο Κριστιάνο στράφηκε στην MIM Limited για να συμφωνήσει τους όρους και την αμοιβή, για να διαφημίσει, και ντυθεί με προϊόντα της Nike, του σαμπουάν Clear του βρετανο-ολλανδικού γίγαντα Unilever, το βίντεο γκέιμ «Pro Evolution Soccer», της ιαπωνικής Konami, ένα αυτοκίνητο που πωλείται απ’την Toyota στην Ταϊλάνδη και την αμερικανική αλυσίδα fast food, Kentucky Fried Chicken (KFC), εκτός απ’τις ήδη δημοσιοποιημένες συμφωνίες με την Banco Espirito Santo, Jacob & Co. και Mobily.

Τα φορολογικά πλεονεκτήματα της χρήσης μιας εταιρείας που εδρεύει στην Ιρλανδία για την τιμολόγηση δικαιωμάτων της εικόνας είναι προφανείς. Πρόκειται για τη χώρα της ευρωζώνης με το χαμηλότερο εταιρικό φόρο, μόλις ένα 12,5%, το μισό απ’την Ισπανία. Η Φορολογική Υπηρεσία αμφισβητεί συχνά το να πληρώνονται τα δικαιώματα της εικόνας μέσα από μια διαφορετική χώρα διαμονής αλλά, επίσης, και να τιμολογούνται μέσω μιας εμπορικής εταιρείας. Κατά την άποψή της, πρόκειται για αποδόσεις που θα πρέπει να υπολογίζονται στον φόρο εισοδήματος. Δηλαδή, αν η φορολογική αρχή είχε δίκιο, λόγω του όγκου των συμβάσεων και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο επιθετικός απ’τη Madeira διαμένει στην Κοινότητα της Μαδρίτης, θα’πρεπε να’χει πληρώσει σε φόρους το 43,5% του ό,τι εισέπραξε για τον δανεισμό της εικόνας του, 31 μονάδες περισσότερο από ό, τι φορολογείται στην Ιρλανδία.

Επισήμως, η Ιρλανδία δεν είναι ένας φορολογικός παράδεισος, αν και, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην πράξη ανήκει σε αυτή την κατηγορία λόγω του μικρού εταιρικού της φόρου. Αλλά δεν είναι απαραίτητη η προσφυγή σ’έναν φορολογικό παράδεισο για να ερευνώνται τέτοιες δομές απ’το Υπουργείο Οικονομικών. Η κρατική εισαγγελία, που εκπροσωπεί τον Οργανισμό φόρων, ζητά απ’τον Καμερουνέζο παίκτη Samuel Eto'o (Ρεάλ Μαδρίτης, Ρεάλ Μαγιόρκα και FC Barcelona) να καταδικαστεί σε 10 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο ύψους 68.860.000 (μεταξύ του διαφυγόντος ποσού και του προστίμου) για την προσομοίωση μιας παραχώρησης των δικαιωμάτων της εικόνας του μεταξύ του 2006 και του 2009 στην εταιρεία Tradesport και Marketing Kft, η οποία βασίζεται στην Ουγγαρία, μια περιοχή που δεν είναι, επίσης, επίσημα ένας φορολογικός παράδεισος. "Τα τεκμαρτά εισοδήματα που διανέμονται στην ουγγρική εταιρία φορολογούνται με ιδιαίτερα χαμηλό φορολογικό συντελεστή, που κυμαίνεται μεταξύ 10% και 19%, μπορώντας να φτάσει ακόμη και το 3% για ορισμένες επενδυτικές εταιρείες για μη διαμένοντες οι οποίοι δεν ασκούν οικονομική δραστηριότητα στη χώρα", καταλήγει η εισαγγελία του κράτους στην εγγραφή της. Η πλειοψηφία των εν λόγω εισοδημάτων των οποίων τη φορολόγηση αμφισβητεί το Υπουργείο Οικονομικών προέρχονταν απ’την αθλητική μάρκα Puma.

Ο Αφρικανός επιθετικός κατοικούσε στην Ισπανία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όπως κι ο Κριστιάνο Ρονάλντο κατά τη διάρκεια των ετών που ήταν σε ισχύ οι διαφημιστικές συμφωνίες που υπογράφηκαν απ’την MIM Limited. Τουλάχιστον στη σύμβαση με την θυγατρική κινητών τηλεφώνων Etihad Etisalat Company, μια ρήτρα αναφέρει ακόμη κι ότι η εργασιακή σχέση «διέπεται και εκτελείται σύμφωνα με την ισπανική νομοθεσία». «Τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν να δεσμεύονται και να υπόκεινται στη δικαιοδοσία των δικαστηρίων της πόλης της Μαδρίτης, Ισπανία, στους σκοπούς οποιασδήποτε διαφοράς μεταξύ των μερών σχετικά με την ερμηνεία ή την εκτέλεση της παρούσας συμφωνίας ή οποιασδήποτε άλλης διαιτητικής απόφασης», αντανακλά το έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση αυτή η εφημερίδα.

Πηγές του κλάδου εξηγούν ότι αν ο Ρονάλντο έχει δηλώσει στην Ισπανία ότι κατέχει τις μετοχές της ιρλανδικής εταιρείας, το σύνηθες είναι το Υπουργείο Οικονομικών να τον καταδιώξει μόνο δια της διοικητικής οδού και, σε περίπτωση επιτυχίας της αξίωσης της φορολογικής αρχής, ο φάκελος θα κλείσει με την επιστροφή των επίμαχων τελών και μ’ένα οικονομικό πρόστιμο. Αλλά, στην περίπτωση που δεν έχει ούτε καν δηλώσει τη σχέση του με την εταιρεία, η διαδικασία ενάντια στον λευκό παίκτη για μια υποθετική φοροδιαφυγή θα μπορούσε να πάει μέσω της ποινικής οδού, αν το διαφυγών τέλος υπερβαίνει το ελάχιστο των 120.000 ευρώ ετησίως, ποσό απαραίτητο για να καταλογιστεί ένα έγκλημα κατά του Δημοσίου.

Ένας επίσημος εκπρόσωπος του Cristiano διαβεβαίωσε στην El Confidencial ότι ο παίκτης «έχει ανταποκριθεί σ’όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις του απ’την αρχή της καριέρας του, όπως θα μπορέσει να πιστοποιήσει η φορολογική αρχή της Ισπανίας, κι οποιαδήποτε απ’τις χώρες στις οποίες έχει διαμείνει». Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι ο Ρονάλντο «δεν βρίσκεται, ούτε κι έχει εμπλακεί ποτέ σε κανένα πρόβλημα με τις φορολογικές αρχές κάποιας χώρας» κι ότι «όλα τα δικαιώματά του έχουν διαχειριστεί, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία».

Στην περίπτωση της Mobily, η εταιρεία δεσμεύτηκε να ανταμείψει τον παίκτη με 1.100.000 €. Το έγγραφο είχε επίσης κι άλλες λεπτομέρειες. Οι όροι της συμφωνίας θα’ταν σε ισχύ για ένα έτος. Κατά τη διάρκεια αυτού του έτους, ο Ρονάλντο θα’πρεπε να’ταν διαθέσιμος για να γυρίσει μια διαφήμιση σ’ένα γύρισμα που δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει σε διάρκεια τις τεσσεράμισι ώρες και θα γίνονταν κατά προτίμηση στη Μαδρίτη μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου του 2014. Χωρίς να υπερβεί αυτό το διάστημα, ο αστέρας της λευκής ομάδας θα’πρεπε να’χε μια συνάντηση με τους διευθυντές της Mobily και, επιπλέον, να παραχωρήσει στην Σαουδαραβική εταιρεία πέντε φανέλες της εθνικής Πορτογαλίας με το νούμερο και την υπογραφή του. Παρομοίως, ο παίκτης έπρεπε να κάνει δύο αναφορές στην εταιρεία, στο προφίλ του στο Twitter και στο Facebook. Ανά πάσα στιγμή, ο Ρονάλντο θα μπορούσε να εμφανιστεί μόνο σε εμπορικές εικόνες της Mobily με μια μπάλα μάρκας Nike. Τα ρούχα, τα παπούτσια ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα που θα φορούσε θα’πρεπε να’χε εγκριθεί προηγουμένως απ’την MIM Limited και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να φέρει διαφορετικά αθλητικά ενδύματα απ’της Nike.

Όλες αυτές οι συμφωνίες εκπληρώθηκαν, όπως είναι εύκολο να διαπιστωθεί. Οι λογαριασμοί του Κριστιάνο στα κοινωνικά δίκτυα είναι γεμάτοι από αναφορές σ’αυτές τις μάρκες. Στις 9 Μαρτίου του 2014, εντός της προθεσμίας που ορίζεται στη σύμβαση, ένας διευθυντής της Mobily παρέδωσε στον παίκτη ένα συμβολικό δώρο στο Santiago Bernabeu για την υποτιθέμενη ιδιαίτερη προσοχή του στην αραβική και στην ανατολίτικη κουλτούρα. Απ’τη μεριά του, κατά τους πρώτους μήνες του 2013, ο Ρονάλντο υποβλήθηκε σε μια φωτογράφηση με ρολόγια της Jacob & Co., όπως φαίνεται σε πολλά βίντεο του YouTube. Συμμετείχε, επίσης, και σ’άλλες προωθητικές εκδηλώσεις της ωρολογοποιού μάρκας. Παρομοίως, το καλοκαίρι του 2012, ο Cristiano και η τότε κοπέλα του, Irina Shayk, ταξίδεψαν στην Ταϊλάνδη για τις διαφημιστικές υποχρεώσεις του παίκτη με την αυτοκινητοβιομηχανία Toyota. Ο επιθετικός εμφανίζεται σε διάφορα σποτς του μοντέλου Hilux Vigo Champ. Ήταν το 2013 όταν μετατράπηκε στην εικόνα της αλυσίδας fast food KFC. Και, όσο για τη Nike, η διαφημιστική σχέση του χρονολογείται απ’το 2003 και η αθλητική  μάρκα του έκανε ένα συμβόλαιο ζωής.

Τον Ιούνιο του 2015, ο Cristiano ανακοίνωσε ότι είχε πουλήσει το 50% των δικαιωμάτων της εικόνας του στον Σιγκαπουριανό μεγιστάνα Peter Lim, ιδιοκτήτη της Valencia CF. Διαβεβαίωσε ότι ήταν μια «στρατηγική κίνηση» για να προσπαθήσει να αυξηθεί, ιδιαίτερα στην αγορά της Ασίας. Συγκεκριμένα, η νέα εταιρεία στην οποία ανήκει είναι η Mint Media. Το υπόλοιπο 50% βρίσκεται στα χέρια της Ρεάλ Μαδρίτης.

Η διαχείριση των δικαιωμάτων της εικόνας μέσω εταιρειών σε τρίτες χώρες, έχει μετατραπεί σε μια επαναλαμβανόμενη πρακτική στον κόσμο του ποδοσφαίρου. Κι επίσης πολύ διωκόμενη απ’το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις τελευταίες ετυμηγορίες και φορολογικές έρευνες. Η πιο διαβόητη υπόθεση μέχρι σήμερα ήταν του Leo Messi. Ο Αργεντινός παίκτης της Μπαρτσελόνα κι ο πατέρας του, Jorge Horacio Messi, καταδικάστηκαν τον Ιούλιο σε 21 μήνες φυλάκιση ο καθένας για φορολογική απάτη μην έχοντας φορολογηθεί στην Ισπανία στα έσοδα που έλαβαν απ’τα δικαιώματα εικόνας τους μεταξύ του 2007 και του 2009. Σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της Βαρκελώνης, τα δικαιώματα της εικόνας του Μέσι παραχωρήθηκαν σε μια περίπλοκη εταιρική δομή με υποκαταστήματα σε Μπελίζ (Καραϊβική), Ηνωμένο Βασίλειο, Ουρουγουάη κι Ελβετία. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι τόσο ο παίκτης και ο πατέρας του ήταν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες αυτών των ξένων εταιρειών.

Τρεις μήνες πριν απ’την απόφαση του Δικαστηρίου της Βαρκελώνης, τα έγγραφα του Παναμά αποκάλυψαν μια νέα offshore εταιρεία που συνδέεται με τον Αργεντινό αστέρα. Ο Μέσι κι ο πατέρας εμφανίζονταν ως δικαιούχοι της Παναμέζικης εταιρείας Mega Star Enterprises Inc., σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του γραφείου Mossack Fonseca που δημοσιεύτηκαν στην Ισπανία αποκλειστικά απ’την El Confidencial και τη La Sexta. Η οικογένεια Μέσι ξεκίνησε το Σεπτέμβριο τις διαδικασίες για την διάλυση αυτής της εταιρείας.

Ο Javier Mascherano συμπατριώτης και συμπαίκτης του Μέσι στη Barcelona, αποδέχτηκε μια καταδίκη φυλάκισης ενός έτους για εξαπάτηση 1.500.000 € στις φορολογικές αρχές μετά την προσομοίωση του ότι είχε παραχωρήσει τα δικαιώματα της εικόνας του σε μια εταιρεία που βρίσκεται στη Madeira. Ο πρώην συμπαίκτης του στη Λίβερπουλ και πρώην παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, Xabi Alonso, έχει μια ανοικτή υπόθεση στα δικαστήρια για τον ίδιο λόγο, μετά τη χρήση μιας άλλης εταιρεία στη Madeira. Ο Alonso ζήτησε πριν από ένα μήνα το φάκελο της υπόθεσης.


Ο τελευταίος παίκτης της Laliga ο οποίος έχει εμπλακεί σε παρόμοια περίπτωση είναι ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα, Adriano. Έχει καταγγελθεί απ’την Εισαγγελία του Οικονομικού Εγκλήματος, για τη χρησιμοποίηση μιας εταιρικής δομής που βασίζεται στη Madeira, προκειμένου να αποφύγει την ισπανική φορολόγηση 646.085 € για τα δικαιώματα της εικόνας του.


Εκτός απ’τις περιπτώσεις παικτών όπως οι Iván Zamorano, Gabriel Heinze, Leonardo Ulloa ή πρώην παικτών της Real Sociedad, τα έγγραφα του Παναμά δείχνουν πώς ο πρόσφατος παγκόσμιος πρωταθλητής της Formula 1 Nico Rosberg ή ο πρώην πιλότος μοτοσικλέτας Àlex Crivillé χρησιμοποίησαν εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους για τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους. "Είναι ένα νομικό πλαίσιο, αλλά ναι, μπορούμε να μιλήσουμε για φορολογική μηχανική" παραδέχτηκε ο σύμβουλος του Crivillé. Ωστόσο, οι πρόσφατες ετυμηγορίες και φορολογικές έρευνες θέτουν εν αμφιβόλω αυτή την υποτιθέμενη παραδοχή νομιμότητας κατά τα τελευταία χρόνια.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.