News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Τι κάνει τώρα ο Cristiano Ronaldo;

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Του Jesús Garrido

Σκοράρει λιγότερο, αλλά συμμετέχει περισσότερο στο παιχνίδι

Η πτώση της απόδοσής του έχει υπάρξει εμφανής αυτή τη σεζόν, αλλά στα τελευταία δύο παιχνίδια, στα οποία δεν έχει σκοράρει, έχει φανεί πολύ πιο συμμετοχικός στο παιχνίδι της ομάδας

Για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, μία απ’τις αρνητικές πτυχές που συχνά τονίζουν κάποιοι απ’τους οπαδούς της Ρεάλ Μαδρίτης για την ίδια τους την ομάδα επικεντρώνεται σ’έναν απ’τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία της. Τι αντιφατικό που είναι. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν είναι καλά. Είναι φανερό. Εδώ και δύο σεζόν, ο Πορτογάλος έχει δείξει σημάδια μιας αναπόφευκτης παρακμής που επιτείνεται ολοένα και περισσότερο, όπως είναι φυσικό, με το πέρασμα των χρόνων και την επακόλουθη σωματική επιδείνωσή του, η οποία είναι απαραίτητο να βρίσκεται σε άριστες συνθήκες για να αναπτύσσει όλη τη δυναμική του. Και τη φετινή σεζόν, η οποία μπαίνει στις αποφασιστικές στιγμές της, ο Κριστιάνο κάνει την πιο διακριτική του σεζόν ως madridista.

Πρέπει να θέσουμε αυτή την αξιολόγηση σε παρένθεση και πλαισιωμένη σ'αυτές τις στιγμές του ξέφρενου ποδοσφαίρου στο οποίο ζούμε. Δηλαδή, ο Κριστιάνο έχει λίγους μήνες πεσμένης απόδοσης, αλλά έχει σκοράρει 21 γκολ σε 28 επίσημα παιχνίδια κι έχει δώσει 8 ασίστ. Γελοίοι αριθμοί, ε; Εξαρτάται απ'το πως το θέτουμε. Ερχόμαστε από μερικά χρόνια στα οποία ένας Pichichi που σκοράρει λιγότερα από 35 γκολ είναι ένα θαύμα, οπότε η προοπτική αποτελεσματικότητας του Ρονάλντο είναι κάτω του μέσου όρου του και των Messi και Suarez (μεταξύ των τριών έχουν μοιραστεί τα τελευταία οκτώ χρυσά παπούτσια μ'ένα ελάχιστο 31 γκολ, αυτό που μοιράστηκαν Κριστιάνο και Suarez το 2014). Αλλά στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, ο κορυφαίος Ισπανός σκόρερ δεν συνήθιζε να υπερβαίνει τα 25 γκολ ...

Στον Κριστιάνο απομένει ακόμα πολύ ποδόσφαιρο, πέρα απ'το σκοράρισμα. Δεν είναι πιθανό ένας απ'τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών να ξεχωρίζει μόνο απ'την όσφρησή του στο γκολ. Κι ενώ μπορεί να'ναι ένα προσωρινό πράγμα χωρίς καμία προέκταση στο μέλλον, στα τελευταία δύο παιχνίδια στον παίκτη απ'τη Madeira έχουν φανεί διαφορετικά στοιχεία, και πολύ ενδιαφέροντα στο συλλογικό παιχνίδι της Μαδρίτης.


Σ'αυτά τα τελευταία παιχνίδια ενάντια σε Νάπολι κι Εσπανιόλ, ακριβώς σ'αυτά που δεν έχει σκοράρει, ο Cristiano υπήρξε πολύ συμμετοχικός στο συλλογικό παιχνίδι. Ξεκινώντας γενικά απ'την αριστερή πλευρά, φαίνονταν συνεχώς στη μεσαία γραμμή για να βοηθήσει στο χτίσιμο των επιθέσεων κι εφόσον βρίσκονταν στο φυσικό του περιβάλλον, δηλαδή, κοντά στην αντίπαλη περιοχή, δεν σκέφτονταν πάντα τον εαυτό του, στην τρέλα του για να σκοράρει, αλλά κατ 'επανάληψη επέλεξε να πασάρει αντί να σουτάρει. Το έκανε, χωρίς να πάμε παραπέρα, στη φάση στην οποία έριξε τον Koulibaly κι έδωσε ασίστ στον Kroos για να σκοράρει το 2-1 ενάντια στους partenopeos, και στη φάση που ντρίμπλαρε με μια τέλεια elástica (πολύ ασυνήθιστο απ'αυτόν) τον David López και στη συνέχεια έστειλε τη μπάλα πίσω ψάχνοντας μια σκοτωμένη πάσα.


Ο Κριστιάνο, όπως κι ο Μέσι, μετρούνται με το μέτρο που έχουν καθιερώσει αυτοί οι ίδιοι με τους αριθμούς από άλλη διάσταση, από άλλο ιστορικό επίπεδο και που, ακριβώς γι'αυτό, τους έχει τοποθετήσει ως δύο απ'τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Κι όταν ο Cristiano αρχίζει να'χει νούμερα περισσότερο ίδια ενός οποιουδήποτε θνητού, υποδεικνύεται και λέγεται ότι είναι τελειωμένος. Δεν του απομένει πολύς περισσότερος χρόνος στο υψηλότερο επίπεδο, είναι σαφές, οπότε ο πιο έξυπνος τρόπος για να καθυστερήσει αυτή την αναπόφευκτη στιγμή περιορίζεται σε αθλητική ανακύκλωση.

Τι είναι αυτό; Η προσαρμογή στις τωρινές του ιδιότητες, που είναι, πρώτα απ 'όλα, να τις γνωρίσει και, αφού τις γνωρίσει, να εκμεταλλευτεί τις αρετές που διατηρεί, ακόμα και να αποφύγει τη χρήση των πόρων που δεν βγαίνουν πλέον τόσο εύκολα. Η πορεία της καριέρας του δείχνει ότι ο Cristiano θα'πρεπε να καταλήξει να παίζει συνήθως ως φορ. Ως εξτρέμ θα απαιτούσε μια τελική ταχύτητα που πλέον δεν έχει, αλλά ως «9» μπορεί ν'αναπτύξει όλη την όσφρησή του, του σκόρερ, χωρίς τον παράγοντα έκπληξη που συνεπάγονταν το να εμφανίζεται απ'την πλευρά. Ίσως για όλα αυτά, η προσαρμογή του πρέπει να πάει πέρα απ'την αναζήτηση ενός άλλου τρόπου να σκοράρει γκολ και να πρέπει να προσθέσει στο ρεπερτόριό του μεγαλύτερη συνεργασία με τους συμπαίκτες του, προς δημιουργικό κι όχι προσωπικό όφελος.

Από τότε που είναι στη Ρεάλ Μαδρίτης, ο Κριστιάνο υπήρξε ένας μεγάλος ασίστμαν εκτός από έναν τεράστιο σκόρερ. 122 ασίστ σε 385 παιχνίδια είναι αριθμοί που φτάνουν πολύ λίγοι. Αλλά αυτή τη σεζόν, η συμβολή αυτή γίνεται εμφανής πολύ περισσότερο στο Champions League. Στην αγαπημένη του διοργάνωση, ο Cristiano έχει μπορέσει να βάλει μόνο δύο γκολ αυτή τη σεζόν, και στα δύο πρώτα παιχνίδια, ενάντια σε Σπόρτινγκ και Ντόρτμουντ. Αλλά αυτή την έλλειψη γκολ την έχει αντισταθμίσει με πέντε ασίστ σε επτά παιχνίδια, ένα νούμερο που είχε φτάσει μόνο μία φορά σε έντεκα αγώνες στη σεζόν του δέκατου, το 13-14. Το ότι ο Κριστιάνο θα αφιερωθεί περισσότερο στο να πασάρει παρά στο να σκοράρει, είναι επιστημονική φαντασία, αλλά αν δεν μπορεί να βάζει γκολ, θα'ναι μια νίκη για τη Μαδρίτη να τα δίνει.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:

https://www.facebook.com/%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%80%CE%AC%CE%B6%CF%89%CE%BD-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82-813906908747714/

@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.