News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Xabi Alonso, ένας «gentleman» σ’έναν κόσμο λαπάδων

Σάββατο 11 Μαρτίου 2017

Του Enrique Marín

Η ανακοίνωση του Xabi Alonso ότι αυτή θα’ναι η τελευταία του σεζόν, χρησιμεύει, όχι μόνο για να αρχίσουν τα αφιερώματα τιμής, αλλά και για να αποδειχθεί ότι το άλλο ποδόσφαιρο είναι πιθανό


Όπως εξηγώ στην εισαγωγή του «Xabi Alonso, ένα μοντέλο ποδοσφαιριστή», αν κι ο παίκτης που θα’ναι σύντομα μύθος ήταν επιφυλακτικός στο να γραφτεί η βιογραφία του, το απλό γεγονός ότι ο Xabi θα εμπιστεύονταν την "καλή δουλειά "μου, σύμφωνα με τα γενναιόδωρα λόγια του, με ενθάρρυνε να μπω στη σκληρή δουλειά που συνεπάγεται η γέννηση ενός βιβλίου που θα’ταν στο ύψος του πρωταγωνιστή του. Στην πρόταση του εκδοτικού οίκου Al Poste, ξεκίνησα δουλειά χωρίς σκαλωσιές, αλλά με το πλεονέκτημα ότι γνώριζα την καριέρα του από πρώτο χέρι και χάρη στην ανεκτίμητη συμβολή προπονητών, όπως ο Mikel Etxarri, ο John Toshack, ο Jorge Valdano ή ο Vicente del Bosque και συναδέλφων όπως ο Iñaki Gabilondo, ο José Gabriel Mujika, ο Alfredo Relaño, ο Sid Lowe, ο Jose Miguélez κι ο Pedro Martin, οι οποίοι με βοήθησαν ανιδιοτελώς.

Το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ήταν, μπορούσε σίγουρα να βελτιωθεί, αν και το χειρότερο είναι ότι η βιογραφία έμεινε ανολοκλήρωτη, διότι όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο (2013) ο Xabi ήταν ακόμα στη Ρεάλ Μαδρίτης, συνέχιζε να παίζει με την εθνική και δεν είχε αρχίσει την περιπέτεια του στην Μπάγερν, όπου σε τρεις μήνες από τώρα θα τελειώσει την καριέρα του. Ο guipuzcoano μέσος δεν είχε σχεδιάσει ακόμη ν’ανακοινώσει το πιο άμεσο μέλλον του, αλλά το γεγονός ότι στο Μόναχο είχε ήδη διαρρεύσει η πιθανότητα αυτή, τον οδήγησε να κάνει το βήμα. Η απόφαση μελετήθηκε και πάρθηκε και, ως εκ τούτου, δεν είχε επίσης κανένα πρόβλημα να την ανακοινώσει.

Στον Xabi Alonso (Tolosa, 25 Νοεμβρίου του 1981) μπορεί να επισημανθεί ότι έχει υπάρξει ένας εκτιμώμενος παίκτης, σεβαστός και θαυμαστός το ίδιο, για τον Ζοζέ Μουρίνιο και τον Πεπ Γκουαρντιόλα, στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και στην Ρεάλ Μαδρίτης, στην Λίβερπουλ και στη Μπάγερν, στην εθνική Ισπανίας και, παραδόξως, όχι τόσο στην Euskadi. Στους 17 τίτλους του, οι οποίοι μπορούν ακόμα να γίνουν 20, προστίθεται το γεγονός ότι είναι ένας απ’τους εννέα παίκτες που κατάφεραν το τρεμπλ με την Ισπανία, πρώτα με τον Λουίς Αραγονές και στη συνέχεια με τον Del Bosque. Βασικός στο ποδόσφαιρο του κορυφαίου επιπέδου από τότε που ο John Toshack του έδωσε το ντεμπούτο του με τη Σοσιεδάδ στη Laliga την 14η Ιανουαρίου του 2001 εναντίον της Athletic, σύλλογος που ήθελε να τον υπογράψει όταν ήταν στην Antiguoko, αλλά τον οποίο απέρριψε.

Σύμφωνα με την ιδεολογία του Μουρίνιο, «αν είσαι ένας εγωιστής παίκτης, αν δεν σε νοιάζει ο σύλλογος, ούτε οι οπαδοί ή η εικόνα που μπορείς ν’αφήσεις, τότε έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα. Αλλά εάν είσαι ένας «top» επαγγελματίας, αν δεν είσαι εγωιστής, εάν βάζεις τον σύλλογο μπροστά απ’τον εαυτό σου κι αν μου δώσεις το εκατό τοις εκατό, τόσο σε μένα όσο και στους συμπαίκτες σου και στο σύλλογο, έχουμε μια υπέροχη σχέση». Αυτό εξηγεί το πόσο καλά τα πήγε ο Πορτογάλος με τον Xabi Alonso κατά τη διάρκεια των τριών ετών που ήταν μαζί στην Ρεάλ Μαδρίτης.

"Αν τον είχαμε φέρει για να κυνηγάει τον αντίπαλο, θα μπορούσαμε να το ξεχάσουμε. (Σ’αυτό) Ο Alonso είναι ο χειρότερος παίκτης στον κόσμο. Τον αγοράσαμε για να κυριαρχεί στο παιχνίδι. Αν ο Xabi έχει τη μπάλα, είναι ο καλύτερος. Παίζουμε για να’χουμε τη μέγιστη δυνατή κατοχή". Έτσι τον υπερασπίστηκε ο Pep Guardiola, ο οποίος του τηλεφώνησε προσωπικά για να τον στρατολογήσει στη Μπάγερν του. Ο Αντσελότι, τότε στην Ρεάλ Μαδρίτης, ήταν ο πρώτος που εξεπλάγη όταν ο ίδιος ο Alonso του είπε ότι ο πρόεδρος είχε δώσει την έγκριση να πάει στη γερμανική ομάδα και μόνο για 10.000.000 €. "Μιας κι έμενε ο Khedira και είχε έρθει ο Kroos, ο προπονητής συνειδητοποίησε ότι θα μπορούσε να τον αφήσει να φύγει", διαβεβαίωσε αργότερα ο Florentino Pérez, αν κι ο Carletto δεν μπήκε καν στον κόπο να τον διαψεύσει. Θυμηθείτε απλά ότι η αποχώρηση του Xabi διασύρθηκε και πώς κατέληξε ο Ιταλός προπονητής, για να καταλάβετε τα πάντα.


Πλέον στο Μόναχο, ο Alonso δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει το πόσο πολύ μάθαινε με τον Guardiola. «Έχω επίγνωση της αντίθεσης των στυλ μεταξύ Μουρίνιο και Πεπ και το τι σήμαιναν, αλλά έλεγα στον εαυτό μου, 'Πιστεύω ότι εδώ υπάρχει ένας χώρος, ένα κοινό έδαφος, και μπορώ να το μοιραστώ'. Τα έχω πάει πολύ καλά με τον Μουρίνιο, με τον ίδιο τρόπο που δουλεύω πολύ καλά με τον Pep. Έχω μια φανταστική σχέση μαζί του», διαβεβαίωσε ο tolosarra. Η υπογραφή του Γκουαρντιόλα για τη Μάντσεστερ Σίτι οδήγησε στην άφιξη του Αντσελότι στη Bayern, έτσι ώστε, περιέργως, ο Ιταλός θα’ναι μάρτυρας για δεύτερη φορά της αποχώρησης του Αλόνσο, αν κι αυτή θα’ναι οριστική.

Περιττό να πούμε ότι ο Xabi ήταν πάντα ένα μοντέλο συμπεριφοράς και γνωρίζει να’ναι εντός κι εκτός γηπέδου. Εκτός από εκείνο το πικρό μπούχτισμα των clásicos απ’τα οποία κανένας ποδοσφαιριστής της Μαδρίτης και της Barça δεν βγήκε καλά, και την καταγγελία για φορολογική απάτη που πέρασε πρόσφατα στο αρχείο απ’τον δικαστή, η εικόνα του ήταν πάντα άψογη. Οι ιδιότητές του, με ένα πολυτελές ρεπερτόριο πασών, είτε κοντινές είτε μακρινές, στο πόδι, στο χώρο ή στα δίχτυα, εφόσον το επιτρέπει η κατάσταση, τον έχουν οδηγήσει να’ναι πάντα ένας παίκτης της ομάδας. Ένας μέσος ο οποίος όχι μόνο προσθέτει, αλλά που, επιπλέον, πολλαπλασιάζει κάνοντας καλύτερους του συμπαίκτες που τον περιτριγυρίζουν.


«Από μικρός ήμουν της Σοσιεδάδ», έχει ομολογήσει συχνά το '14', όταν τον έχουν ρώτησε ποια είναι η ομάδα του. Παραδέχομαι ότι ονειρευόμουν να παρατείνει ο Xabi για ένα ακόμη έτος την επιτυχημένη και υποδειγματική καριέρα του για να κρεμάσει τα παπούτσια του στο Anoeta, ποιος ξέρει αν θα’ναι στο Champions League ή τουλάχιστον στο Europa League, και μαζί μ’έναν άλλο Xabi, τον Prieto, στον οποίο μοιάζει τόσο έξω απ’το γήπεδο κι ο οποίος είναι για κάποιο λόγο καλός φίλος. Αλλά δεν θα’ναι έτσι. Όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου στο Μόναχο, «δεν ήταν μια εύκολη απόφαση, αλλά πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή. Είχα πάντα σαφές ότι καλύτερα να το σταματήσω νωρίτερα παρά αργότερα». Τίποτα επιλήψιμο λοιπόν.

"Ο Xabi κέρδισε όλα όσα μπορεί να κερδίσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του και είναι ένας υπέροχος άνθρωπος, ένας κύριος του ποδοσφαίρου", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Μπάγερν, Karl-Heinz Rummenigge. Κι έτσι είναι. Σε έναν κόσμο κακομαθημένων λαπάδων κι εγωιστών όπως είναι η πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών, ο Alonso έχει συμπεριφερθεί πάντα ως «τζέντλεμαν». Δεσμευμένος με το ποδόσφαιρο και με τις διάφορες φανέλες που έχει φορέσει. Στην εξαίσια μόρφωσή του, στην οποία ήταν πάντα παρόν η κυρία του, Isabel, ενώνονται κάποιες ασυνήθιστες πολιτιστικές και κοινωνικές ανησυχίες στους παίκτες. Διακριτικός και ταυτόχρονα με προσωπικότητα για να ξέρει ανά πάσα στιγμή τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει ή να πει, με την αποχώρησή του θα χαθεί κάτι περισσότερο από έναν μεγάλο παίκτη. Επίσης, μια αναφορά του τι μπορεί και τι πρέπει να’ναι το ποδόσφαιρο.


«Η καριέρα σου είναι αντανάκλαση της αγάπης και της προσπάθειας που έχεις αφιερώσει στο άθλημα που αγαπάς τόσο. Αρχίζουμε ένα νέο στάδιο, και είμαι σίγουρη ότι θα’ναι ακόμα καλύτερο», ήταν το μήνυμα που του αφιέρωσε η Nagore Aranburu, η σύζυγός του και η μητέρα των τριών παιδιών του -Jon, Ane και Emma-, αφού επισημοποίησε την κοντινή απόσυρσή του. Λοιπόν, παραφράζοντας το δικό του «Το έζησα. Το αγάπησα. Αντίο υπέροχο παιχνίδι», με το οποίο την ανακοίνωσε ο Alonso στο λογαριασμό του στο Twitter, μένει μόνο να πω "Το έζησα. Το αγάπησα. Αντίο υπέροχε Xabi".


Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.