Κυριακή 23 Απριλίου 2017

Dani Carvajal, η μακρά πορεία που σχεδίασε έναν τέλειο μπακ

Του Alonso Castilla

Η οριστική έκρηξη του λευκού αμυντικού

Ο παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης ζει μια στιγμή ανώτερης φόρμας. Ένα μπακ χαφ παγκόσμιας κλάσης, ένας τύπος που ξέρει τέλεια την τέχνη της άμυνας κι επιτίθεται όταν είναι η κατάλληλη στιγμή


Αν τον επέλεξε η Ρεάλ Μαδρίτης για να βάλει τον θεμέλιο λίθο της Ciudad Deportiva de Valdebebas θα’ταν για κάποιο λόγο. Συνοδευόμενος απ’τον μεγάλο Ντι Στέφανο, και μόλις 12 ετών, ο Dani Carvajal εμφανίζονταν σ’όλες τις εικόνες εκείνης της 12ης Μαΐου του 2004. Αυτοί που παρακολουθούσαν απ’το πλάι του γηπέδου την πορεία του, αυτοί που δεν τον έχασαν απ’το βλέμμα τους τα επόμενα χρόνια, ήταν πεπεισμένοι ότι ο σύλλογος είχε έναν μπακ για μια ζωή. Αλλά μέχρι να φτάσει στο τωρινό σενάριο, ο παίκτης απ’τη Leganés χρειάστηκε να ξεπεράσει μερικά εμπόδια. Τα ξεπέρασε όλα με δουλειά φτάνοντας να γίνει ένας μπακ που ξέρει την τέχνη του στην τελειότητα. Πλέον είναι ένα βασικό στοιχείο στις λευκές τάξεις, θεμελιώδης για να παίξει ένα Clásico.

Είναι ένας αισθηματικός τύπος, που έχει ρίξει δάκρυα ενώπιον του κόσμου, όταν τον χτύπησε η ατυχία. Φάνηκε πέρυσι στον τελικό του Champions League. Μπήκε το δεύτερο ημίχρονο, έπαθε μια θλάση κι ο αμυντικός ήταν σχεδόν αδύνατο να παρηγορηθεί. Έχοντας επίγνωση της σημασίας του ματς, κατανοούσε επίσης  ότι εκείνη την στιγμή έλεγε αντίο, όπως και συνέβη, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γαλλίας. Πολλοί θυμούνται επίσης το κλάμα του στη Ρουμανία το 2011. Η Κ 19 έπαιζε κατά της Ιρλανδίας, σ’έναν απ’τους ημιτελικούς του ευρωπαϊκού κι ένας μυϊκός τραυματισμός τον κράτησε έξω απ’τον τελικό. Απαρηγόρητος επίσης και τότε. Η La Rojita, χωρίς αυτόν στο γήπεδο, κέρδισε στον τελικό ενάντια στην Τσεχία.

«Έρχονταν σαν ένας πυροβολισμός», λέει ο Isidoro San José σε συνομιλία του μ’αυτή την εφημερίδα. Αυτός που ήταν για χρόνια μέλος της πρώτης ομάδας και καλός γνώστης της θέσης που έχει πλέον οικειοποιηθεί σταθερά ο Carvajal. Ο πρώην παίκτης για ένα διάστημα αποτέλεσε μέρος του επιτελείου που προπονούσε καθημερινά τους νεαρούς στην λευκή αθλητική πόλη. «Γι’αυτό δεν μ’εκπλήσσει το επίπεδο που παρουσιάζει τώρα, τα έκανε όλα καλά ήδη από τότε», λέει ο πρώην εκπαιδευτής παικτών. Αλλά όταν επρόκειτο να κάνει το τελευταίο βήμα για να φτάσει στην πρώτη ομάδα, βρέθηκε στο δρόμο του ο Μουρίνιο. Και ήταν για κακό...


Η σκιά του Μουρίνιο

Ο Πορτογάλος προπονητής τον κάλεσε να κάνει την προετοιμασία του 2010, αλλά η ατυχία εμφανίστηκε στο δρόμο του. Κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου ξεκούρασης, συνοδευόμενος από μια ομάδα φίλων, υπέστη ένα κόψιμο σε μια φυσική πισίνα. Η πληγή τον άφησε στο έδαφος, δεν μπορούσε να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και η οργή του Μουρίνιο ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής. Δεν τον υπολόγισε ποτέ. Ο Dani πέρασε δύο σεζόν στην Castilla, περνούσε ο καιρός και δεν έκανε το τελευταίο βήμα. Η τελευταία πόρτα ήταν κλειστή. Δεν του απέμεινε άλλη επιλογή απ’το ν’αναζητήσει μια διέξοδο. Την βρήκε το 2012 στη Γερμανία. «Πήγε όντας μεγάλος παίκτης κι επέστρεψε με τον ίδιο τρόπο», λέει ο Σαν Χοσέ.

«Ήταν πραγματικά δύσκολο να’μαι 10 χρόνια στο σύλλογο και να μην κάνω το ντεμπούτο μου με την πρώτη ομάδα. Στη θυγατρική τα έκανα όλα σωστά, σκόραρα, έδινα ασίστ...», είπε πριν καιρό στην «Real Madrid TV». Όταν έφυγε, κάποιοι αμφέβαλαν ότι θα επέστρεφε· πολλοί άλλοι, ακριβώς το αντίθετο. «Αν είχε μείνει, θα’ταν ο ίδιος μεγάλος παίκτης που ήταν πάντα», λέει ο Σαν Χοσέ. «Γι 'αυτό, και δεν θεωρώ ζωτικής σημασίας το πέρασμά του απ’τη Bundelisga, ήταν πάντα πολύ καλός, επειδή τον ξέρω από τότε που ήταν παιδί», προσθέτει. Στην Λεβερκούζεν παρουσίασε μια εξαιρετική απόδοση, εμφανιζόμενος στην ιδανική εντεκάδα της «Bild» εκείνης της σεζόν.

Η σεζόν 2012/2013 δεν είχε ολοκληρωθεί και στο εσωτερικό της Ρεάλ Μαδρίτης η απόφαση να επαναγοραστεί ο Carvajal είχε παρθεί. Το στοίχημα ήταν τόσο επιτυχές που η Bayer θέλησε να επαναλάβει την εμπειρία με τον rojiblanco Javier Manquillo, επιχείρηση που τελικά δεν ολοκληρώθηκε. «Πλέον έχουμε μπακ για την επόμενη σεζόν», σχολιάζονταν στα γραφεία του λευκού club, βλέποντας την τεράστια σεζόν που έκανε ο Dani στη Γερμανία. Επέστρεψε στο σπίτι μ’ένα άλλο σήμα, δεν ήταν πλέον ένας ακόμα canterano που ενσωματώνονταν στην πρώτη ομάδα. Επέστρεφε ένας παίκτης για ν’αποδώσει απ’την αρχή στο μέγιστο επίπεδο στη Ρεάλ Μαδρίτης.


Καλύτερος, αδύνατο;

Μέλος της επιτυχημένης γενιάς του 92, είναι πολύ κοντά στους Morata και Isco, τους οποίους γνωρίζει μια ζωή. Όλοι αυτοί, κάτω απ’τον προστατευτικό μανδύα του Sergio Ramos, του ηγέτη της αγέλης, πάντα κολλημένος στους Ισπανούς του ρόστερ. Διεθνής σε διάφορες χαμηλότερες κατηγορίες, ο Carvajal έπρεπε να κωπηλατήσει για να προσπεράσει άλλους συμπαίκτες όπως ο Martin Montoya ή ο προαναφερθείς Manquillo. Ο χρόνος τον έχει τοποθετήσει τελικά στην κορυφαία βαθμίδα. «Είναι ένας αμυντικός που έχει σαφές ότι η κύρια λειτουργία του είναι ν’αμύνεται. Κατανοεί κι ερμηνεύει το παιχνίδι ενός δεξιού μπακ, τέλεια», λέει ο Σαν Χοσέ αξιολογώντας τον Carvajal.

Μια άλλη πέτρα, μάλλον βράχος, εμφανίστηκε κάτω απ’τη μύτη του, το 2015. Η Ρεάλ Μαδρίτης αποφάσισε να επενδύσει 30 εκατομμύρια ευρώ για την υπογραφή του Danilo, που τότε απέδιδε σ’ένα εξαιρετικό επίπεδο στην Πόρτο. Οι αμφιβολίες εμφανίστηκαν στο μυαλό του canterano, διαισθανόμενος ότι, μετά από τόση προσπάθεια έχοντας κάνει το ταξίδι της επιστροφής, ο Βραζιλιάνος έρχονταν με την ταμπέλα βασικού, καθώς για κάποιο λόγο ο Florentino Pérez είχε εκταμιεύσει τόσο πακέτο. Ο σύλλογος έμαθε πολύ σύντομα τις ανησυχίες του Dani, καθυστερώντας πολύ λίγο να βάλει στο τραπέζι μια νέα σύμβαση, που υπέγραψε πριν από δύο χρόνια. «Στο τέλος θα φάει τον Danilo» σκέφτονταν πολλοί στο εσωτερικό του συλλόγου.

Η Ρεάλ Μαδρίτης σχεδιάζει πλέον ένα νέο συμβόλαιο, η απόδοση του canterano το αναγκάζει. Είναι απόλυτα ικανοποιημένος ντυμένος στα λευκά, έχει καταστήσει πλέον σαφές σε όλους ότι η θέση είναι δική του και για πολλά χρόνια. Η απόδοσή του, στα 25 του, κάθε μέρα που περνά είναι και πιο συμπαγής, πολύ πιο ενεργητικός. «Υπέγραφα το να παίζει πάντα σ’ένα τέτοιο θεαματικό επίπεδο, επειδή κατά τη γνώμη μου, δεν είναι εύκολο να το ανεβάσει ο Carvajal. Εύχομαι να’ναι έτσι, αλλά...». Ο Σαν Χοσέ βλέπει τον madridista σ’ένα τέτοιο εξαιρετικό ύψος, που δεν θεωρεί απλό να μπορεί να παίξει καλύτερα. Εν τω μεταξύ, ο μπακ απολαμβάνει το να’χει φτάσει στην κορυφή έχοντας βρει τόσα εμπόδια στο δρόμο του.

Η σελίδα της στήλης στο facebook: