News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Kovacic, το 22χρονο διαμάντι στο οποίο δεν δίνει κανείς σημασία, εκτός απ'τον Zidane

Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

Του Jesús Garrido

Ολοκλήρωσε έναν φανταστικό αγώνα στο Riazor

Ο Μπενίτεθ του έριξε το βλέμμα και δεν έκανε λάθος. Κάθε φορά που απαίτησε τις υπηρεσίες του, ο Ζιντάν έχει πάρει ένα σπουδαίο αποτέλεσμα απ'τον νεαρό Κροάτη, που έχει μετατραπεί σ'έναν καλό μπαλαντέρ 


Έχει γίνει σαφές σε όλη τη σεζόν ότι υπάρχουν δύο Ρεάλ Μαδρίτης. Μία που αποτελείται απ'τους παίκτες που παίζουν στα μεγάλα παιχνίδια, και μια άλλη στην οποία οι παίκτες είναι μόνο όταν τους χρειάζεται και, γενικά, για να δίνουν βαθμούς σε μέρες με λιγότερη αίγλη. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το madridista «Β Side» έχει σφυροκοπήσει την πόρτα του προπονητή για να τον ενημερώσει ότι ήταν άμεσα διαθέσιμο για να παίζει πάντα, όχι μόνο όταν δεν υπήρχε άλλη επιλογή παρά να το χρησιμοποιήσει σε στιγμές απόλυτης ανάγκης. Αλλά στις τελευταίες εβδομάδες, το σπρώξιμο αυτών που έρχονται απ'τον πάγκο κάνει πολύ περισσότερο θόρυβο από ό, τι τους προηγούμενους μήνες.


Όλοι μιλούν για τον Isco, τον James, τον Asensio, τον Morata... Όλου αυτούς που κερδίζουν εξώφυλλα την επόμενη μέρα για την απόδοσή τους στο γήπεδο. Σκοράρουν, δίνουν ασίστ, κάνουν φανταχτερά πράγματα με τη μπάλα... Η εσωτερική πίεση των ίδιων του των ανδρών, και η εξωτερική του Τύπου και των οπαδών, φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ζιντάν. Κι όμως, υπάρχει ένας παίκτης που κανείς δεν συνηθίζει να θυμάται, που δεν προστίθεται ποτέ στις πιθανές εναλλακτικές εντεκάδες, πέραν του ότι ο εν λόγω madridista είναι γνωστός για τρέξιμο. Αυτός είναι ο Ματέο Κόβασιτς, του οποίου το ματς στο Riazor άγγιξε την τελειότητα, χωρίς να'ταν αυτός που αναζήτησαν περισσότερο οι κάμερες.

Ο Ζιντάν του ανέθεσε τη μεσαία γραμμή της Ρεάλ Μαδρίτης και του έδωσε το κουμάντο. Κάνε αυτό που πρέπει να κάνεις Mateo, αλλά να μην σου πέσει. Η Μαδρίτη έπαιξε με τέσσερις επιτελικούς μέσους κι έναν επιθετικό ή, μ'άλλα λόγια μια θεωρητική ανισορροπία που μπορούσε κάλλιστα να κόψει την λευκή ομάδα στη μέση και να οδηγήσει σ'ένα ματς χωρίς ιδιοκτήτη, πάντα εφ 'όσον δεν περνούσε στον αντίπαλο. Ο Kovacic έπρεπε να λειτουργήσει ως ο μόνος σταθερός άνθρωπος, ο Αργεντινός πλειμέικερ κόφτης όντας Αυστριακός και Κροάτης, κι ανέλαβε τα καθήκοντά του, σα να τα'χε υπηρετήσει όλη του τη ζωή, με τον ίδιο τρόπο που θα το'χε κάνει ένας παραδοσιακός αμυντικός χαφ, αλλά μ'αυτόν τον διακριτικό υπαινιγμό που χαρακτηρίζει το καλό αγόρι του Linz: την ταχύτητα στα πόδια του και τον χειρισμό της μπάλας τρέχοντας.

Ο Kovacic δεν μοιάζει πολύ με κανέναν μέσο στον κόσμο. Ίσως επειδή δεν υπήρξε ποτέ ένας μέσος. Μάλλον, δεν έχει υπάρξει. Μέχρι να μετατραπεί ως ενήλικας και να μπορεί πλέον να κουβαλήσει τη μπάλα κι όλα αυτά, έπαιζε στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ ως επιτελικός μέσος, ο άνθρωπος που συνέδεε τη μεσαία γραμμή με την επίθεση κι έδινε την τελευταία πάσα. Εκεί, στο σπίτι, έμαθε να ξεπερνά γραμμές πίεσης, με τον παράγοντα διαφοροποίησης σε σχέση με άλλους του ίδιου είδους, την ευκίνητη πάσα, αυτός κάνει κάτι άλλο: κουβαλά τη μπάλα. Τρέχει ξεπερνώντας τους αντιπάλους με την ίδια ευκολία σα να'ταν στημένα εμπόδια. Αυτή η ικανότητα να κουβαλά τη μπάλα είναι το σήμα κατατεθέν του, αλλά όχι η μόνη του αρετή, καθόλου.


Ενάντια στη Ντεπορτίβο Λα Κορούνια έκανε ίσως το καλύτερο παιχνίδι του ως madridista. Ήταν ένα φανταστικό παιχνίδι συνολικά για το λευκό σύνολο, κυρίως χάρη στις επιδόσεις του πρώην της Ίντερ. Όλα όσα έκανε μετέδιδαν ασφάλεια και οι αριθμοί του υποστηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό: ολοκλήρωσε το 94% των πασών που προσπάθησε, δηλαδή ήταν μια ασφάλεια ζωής, κι έκλεψε έντεκα μπάλες απ'τη Depor, ως καλός αμυντικός μέσος.

Δηλαδή, σ'έναν αγώνα έκανε τον Modric, τον οποίο ήρθε να καλύψει ως αναπληρωματικός πολυτελείας, και τον Casemiro, του οποίου είναι τώρα η πιο φυσική εναλλακτική λύση που έχει ο Ζιντάν στο ρόστερ, καθώς δεν υπάρχει άλλος καθαρός μέσος θέσης. Ναι, ο Varane ξεκίνησε εκεί, αλλά πάνε χρόνια που δεν παίζει ως τέτοιος, τη στιγμή που ο Kroos, αν κι έχει παίξει αμέτρητες φορές αυτόν τον ρόλο, ιδιαίτερα κατά το πρώτο έτος του, ακόμη με τον Αντσελότι, έχει τακτικές ελλείψεις που δεν μπορεί να θεραπεύσει ούτε ο χρόνος. Ο Kovacic, ωστόσο, δεν έχει τις τεχνικές αρετές του Γερμανού, αλλά έχει μια προθυμία για δουλειά που τον κάνει πολύ χρήσιμο στις τρεις θέσεις του merengue κέντρου.

Είπαμε ότι είναι ένας από εκείνους τους παίκτες που δεν προορίζονται να προσελκύσουν την προσοχή, αλλά που κάθε προπονητής θέλει να'χει στην ομάδα του. Όταν τον κάλεσε η Ρεάλ Μαδρίτης, ο Kovacic έμελλε να'ταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του νέου πρότζεκτ της Inter, αλλά όταν έμαθε ότι μπορούσε να παίξει στο Μπερναμπέου, το'χε ξεκάθαρο. Ήξερε απ'την πρώτη μέρα  ποιος θα'ταν ο ρόλος του: ήταν ο φυσικός αναπληρωματικός του Modric, αλλά ο Kovacic ξέρει ότι για να'χει λεπτά, δεν είναι αρκετό να'ναι ο αναπληρωματικός του συμπατριώτη του. Όταν έχει τραυματιστεί ο οποιοσδήποτε απ'τους τρεις του κέντρου, ο Ζιντάν τον χρησιμοποίησε κι αυτός ανταποκρίθηκε με το παραπάνω.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εξαιρετικές επιδόσεις του στο Calderón και στο Camp Nou. Κι αν στη συνέχεια, όπως και συνέβη, έπρεπε να επιστρέψει στον πάγκο, το έκανε χωρίς παράπονο, χωρίς να υψώσει τη φωνή του. Ξέρει ότι πρέπει να'ναι υπομονετικός κι έχει αυτοπεποίθηση ότι θα κερδίσει τη θέση τα επόμενα χρόνια.

Η Μαδρίτη δεν προτίθεται να τον πουλήσει. Κόστισε 30 εκατομμύρια το καλοκαίρι του 2015 και φαίνεται σ'ένα πρότζεκτ μεγάλου παίκτη για το μέλλον. Ο Kovacic γεννήθηκε τον Μάιο του 1994. Σε μια βδομάδα θα κλείσει τα 23 του, έτσι ώστε έχει μπροστά του πολλά χρόνια ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με λόγια του εκπροσώπου του, Nikky Vusan, δεν είναι καθόλου δυσαρεστημένος με τα λεπτά του. "Δεν πιστεύω ότι ο Mateo δεν παίζει αρκετά. Οι λευκοί είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης κι αυτό σημαίνει ότι το ρόστερ αποτελείται από σπουδαίους παίκτες. Ο Modric είναι ίσως ο καλύτερος μέσος στον κόσμο, ο Kroos έχει κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο με την Γερμανία και δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλους κορυφαίους παίκτες όπως ο James κι ο Isco. Όλοι ξέρουμε ότι υπάρχουν πολλά αστέρια στη Μαδρίτη. Αλλά πρέπει να πω ότι ξέρω στα σίγουρα ότι ο σύλλογος είναι πολύ ευχαριστημένος με τον Kovacic", διαβεβαίωσε ο  εκπρόσωπος στο FC Inter News. Πως να μην είναι...

Η σελίδα της στήλης στο facebook:

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.