News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Ο Zidane παίρνει διαζύγιο απ’τον Florentino

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Του Antonio Sanz

Ο τεχνικός εξέπληξε με κάποιες δηλώσεις πριν απ’το ντέρμπι στις οποίες έλεγε ότι δεν ξέρει τι του επιφυλάσσει το μέλλον. Έχει συμβόλαιο, αλλά ο Γάλλος ξέρει ότι μόνο η νίκη εξασφαλίζει την παραμονή του στη Μαδρίτη


Ο δάσκαλος κι ο μαθητής ενώπιος ενωπίω σε εκατόν ογδόντα λεπτά ακολασίας. Στο πρώτο ραντεβού, η Μπάγερν υπέκυψε στην Ρεάλ Μαδρίτης μετά την απώλεια ενός πέναλτι κι έχοντας μείνει με δέκα παίκτες. Απομένει ο επαναληπτικός, όπου όλα είναι πιθανά, όπως υπαγορεύει η ιστορία μεταξύ αυτών των δύο γιγάντων του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Για την ώρα, μένει η ανάμνηση δύο μεγάλων που ήταν ως παίκτες και το επαναλαμβάνουν επίσης ως τεχνικοί. Ο Αντσελότι, ο οποίος επέτρεψε την είσοδο του Ζιντάν στο προπονητικό επιτελείο του, έφυγε απ’το λευκό club λόγω της έλλειψης τίτλων και γιατί η ομάδα χρειάζονταν μια ώθηση, έτσι το εξήγησε ο Florentino Pérez. Κάποιο διάστημα αργότερα, η αλλαγή του Benitez με τον Γάλλο του βγήκε καλά, ο εκλεκτός για να επαναφέρει ορισμένους παίκτες του ρόστερ. Αλλά εκείνο είναι πλέον μακριά. Πιο κοντά, και μετριάζοντας τα πάντα μετά την εκπληκτική νίκη στο Μόναχο, αντηχούν ακόμη οι τελευταίες προειδοποιήσεις του Ζιντάν στην ηγεσία. Ο Γάλλος φάνηκε διφορούμενος, δεν έχασε το χαμόγελό του, αλλά άφησε ένα μαργαριτάρι πριν την ισοπαλία στο ντέρμπι. Ο προπονητής τέλειωσε με μια προειδοποίηση προς τον καπετάνιο του πλοίου. Έφτασε να πει ότι δεν είναι κολλημένος στον πάγκο, ότι είναι άνθρωπος του ποδοσφαίρου κι ότι ξέρει τι θα συμβεί αν δεν σηκώσει τρόπαια. Χωρίς αμφιβολία, θυμόταν αυτό που έζησε στο παρελθόν ο δάσκαλός του.

Ο Ζιντάν ξεκίνησε το ειδύλλιό του με τον Florentino Pérez και με το λευκό club σ’ένα δείπνο και χάρη σε μια χαρτοπετσέτα. Η γραμμένη φράση στα γαλλικά περιλαμβάνονταν στο κομμάτι υφάσματος. Το μήνυμα ήταν συγκεκριμένο: «Θέλεις να παίξεις στην Ρεάλ Μαδρίτης;». Ο Zizou, κοκκινίζοντας, κοίταξε τον ηγέτη κι απάντησε μ’ένα λακωνικό: «Ναι!». Αργότερα, ο τεχνικός θα παραδέχονταν ότι εκείνη αποδείχτηκε μια απ’τις πιο ευτυχισμένες μέρες της ζωής του. Σήμερα, η πραγματικότητα ταξιδεύει με περισσότερες επιπλοκές. Την ευθύνη της νίκης και μόνο της νίκης την αναλαμβάνει οποιοσδήποτε έχει με την ευκαιρία να καθίσει στον merengue πάγκο. Κι ο Ζιντάν έχει επίγνωση αυτής της υποχρέωσης. Αλλά, γιατί ένας τέτοιος ήπιος άνθρωπος, τόσο σίγουρος για τον εαυτό του, ικανός να σταματήσει οποιαδήποτε διαμάχη που διαβρώνει το γκρουπ, επιτρέπει στον εαυτό του να παρακάμψει τους δικούς του κανόνες; Ο δημόσιος προβληματισμός του τεχνικού δεν άφησε κανέναν ήρεμο, λόγω του απροσδόκητου: «αυτό που θα συμβεί μετά το τέλος της σεζόν δεν το ξέρω». Η ιστορία ολοκληρώθηκε με την αποδοχή ότι δεν εργάζονταν πάνω σε τίποτα για την επόμενη σεζόν, εκτός απ’το να προετοιμάζεται «για όλα».

Η αμηχανία άφησε τον madridismo σύγχυση. Κανείς δεν περίμενε αυτά τα λόγια του Ζιντάν σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή της σεζόν. Και περισσότερο, όταν ο ενδιαφερόμενος δεν είχε δώσει ποτέ συμπτώματα απόκλισης με την εξουσία. Γρήγορα, η madridista προπαγάνδα βγήκε στο ρινγκ για να καταστήσει σαφές ότι δεν υπήρχε ούτε αποστασιοποίηση ούτε διαφορές μεταξύ του προέδρου και του προπονητή. Τι εντυπωσιακό! Αλλά με συμβόλαιο σε ισχύ κανείς δεν εκτίθεται στον γκρεμό και κανείς δεν προσεγγίζει την αγχόνη χωρίς αιτία. Το δόγμα του ποδοσφαίρου λέει ότι τα αποτελέσματα είναι τα μόνα που κάνουν κουμάντο και είναι, φυσικά, εφαρμόσιμο στον Ζιντάν. Αλλά, γιατί το εφαρμόζει ο ίδιος στον εαυτό του; Και τώρα; Είναι αλήθεια ότι ο ίλιγγος της διείσδυσης στην αποφασιστική στιγμή της σεζόν μπορεί να κατανοηθεί όπως το να μπει ο επίδεσμος πριν απ’την αιμορραγία της πληγής. Είναι επίσης αλήθεια ότι ο ίδιος ο Γάλλος προπονητής παραδέχεται ότι μόνο η νίκη σου εφαρμόζει την αρχή της παραμονής στο πόστο. Και είναι ότι αυτός ο πάγκος φθείρει βάναυσα κι ο Zizou αρχίζει πλέον να υποφέρει τις πρώτες συνέπειες.


«Μια όμορφη κι αιώνια ιστορία αγάπης»

Ο Florentino Pérez γνωρίζει τα πόσα πολλά έχει συνεισφέρει ο Zizou στην οντότητα που διαχειρίζεται. Επιπλέον, το ειδύλλιο, που ξεκίνησε με το ταξίδι εκείνης της χαρτοπετσέτας, έχει προκαλέσει την καυχησιολογία του ηγέτη για τη σχέση, την οποία έφτασε να χαρακτηρίσει «ιστορία αγάπης, όμορφη κι αιώνια». Η αλλαγή πορείας που επετεύχθη απ’τον Γάλλο είναι περισσότερο αναγνωρισμένη απ’την προεδρία, αν και υπάρχουν κάποιες υποδηλώσεις που προκαλούν τρομάρες, διασώσιμες, αλλά μετά απ’όλα, τρομάρες. Πάμε, δεν είναι όλα τόσο ποιητικά. Το αφεντικό, όπως ο κάθε οπαδός, διατηρεί τα κριτήριά του παριστάνοντας τον μικρό ή μεγάλο προπονητή. Μ’αυτό το κοστούμι συζητά για τον εαυτό του και το άμεσο περιβάλλον του, κάποιες αθλητικές αποφάσεις του προπονητή (αυτό είναι ένα κακό της ηγεσίας απ’το οποίο δεν γλιτώνει σχεδόν κανένας τεχνικός). Μερικά απ’αυτά τα σχόλια έχουν φτάσει επίσης στον Ζιντάν, ο οποίος δεν χάνει την ηρεμία του, δεν διαγράφει το χαμόγελο, αλλά σημαδεύει. Εξ ου και η προειδοποίηση που έστειλε την προηγούμενη του ντέρμπι.

Αυτό που θα συμβεί ενάντια στη Μπάγερν, αυτό που θα συμβεί στο clásico, που μπορεί να ενεργοποιήσει ή όχι το πρωτάθλημα, θα’ναι σίγουρα ένα μεγάλο μέρος των καρυκευμάτων που θα ντύσουν το μέλλον του Ζιντάν στη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι διαφορές ή οι επικρίσεις που δέχεται ο Γάλλος γίνονται αποδεκτές με φυσικότητα. Γνωρίζει περισσότερο απ’τον καθένα το τι αντιπροσωπεύει η θέση που κατέχει. Ως εκ τούτου, δεν τον ζαλίζει ούτε τον κατακλύζει να του λένε ότι αν ο Florentino εμπιστεύεται λιγότερο τον Keylor και περισσότερο τον James Rodríguez, ή αν ο Morata έπρεπε να’χε μεγαλύτερο ρόλο, ή αν το «BBC» είναι ή όχι αναμφισβήτητο για να περάσει λίγο περισσότερο διάστημα στον πάγκο. Πέρα απ’αυτές τις αθλητικές εκτιμήσεις, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης δεν περίμενε το χτύπημα του κρίκου στην πόρτα, απ’τον προπονητή. Να θέσει σε κίνδυνο την παραμονή του; Με τι στόχο; Ο Florentino αδυνατεί να καταλάβει το κίνητρο. Γι'αυτόν, αυτού του τύπου οι διαδηλώσεις δεν πρέπει να συμβαίνουν διότι είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακατεύουν τις εικασίες των κριτικών. Αλλά ο Zizou, ο οποίος έχει μια καλά καθορισμένη προσωπικότητα κι έχει τον δικό του κώδικα, θεωρεί ότι μερικές φορές πρέπει να παίρνεις διαζύγιο απ’το αφεντικό. Επιπλέον, δεν θα αισθανθεί ούτε θα του δημιουργήσει οποιαδήποτε φαγούρα. Αυτό το έμαθε επίσης στο πλάι του Αντσελότι.


Η σελίδα της στήλης στο facebook:

https://www.facebook.com/%CE%9A%CE%B1%CE%BB%CF%80%CE%AC%CE%B6%CF%89%CE%BD-%CE%A3%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B7%CF%82-813906908747714/

@suntagm_puskas
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.