Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Το «πρόβλημα» της Ρεάλ Μαδρίτης με τον Marco Asensio, έναν παγιδευμένο στη δικτατορία του BBC

Του Alonso Castilla

Ο Mallorquín σπρώχνει κάθε μέρα και πιο δυνατά

Η έκρηξη του Marco Asensio στην διπλή αναμέτρηση εναντίον της Μπάγερν άνοιξε τη συζήτηση. Αξίζει περισσότερα λεπτά ο ιδιοφυής παίκτης; Ίσως ναι, αλλά με το BBC μπροστά του, περίπλοκο...


Όταν ο Joaquín Caparrós τον είδε να προπονείται δίπλα του για πρώτη φορά ήξερε ότι το αγόρι ήταν διαφορετικό. Όταν τον είδε σε δράση στα λίγα μέτρα, όταν έπαιζε στις χαμηλότερες κατηγορίες της Μαγιόρκα και μια ωραία μέρα προπονήθηκε με τους ενήλικους, ο βετεράνος προπονητής είχε σαφές ότι ο Marco Asensio θα διαρκούσε πολύ λίγο στο balear κλαμπ. Κι έτσι ήταν. Καθώς έκανε βήματα, μάλλον άλματα, οι μεγάλες ομάδες έμπαιναν στην ουρά για να ζητήσουν ακρόαση με την ηγεσία, κι επίσης με τον μάνατζερ και τους γονείς. Το παζάρι το κέρδισε η Ρεάλ Μαδρίτης· ενώ άλλοι ντριμπλάραν ή δεν τολμούσαν να κάνουν το βήμα για να πληρώσουν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, ο Florentino Pérez κατέληξε να βάλει στο τραπέζι όλα τα εισιτήρια. Τώρα ανοίγει η συζήτηση γύρω από έναν παίκτη με πτυχή αστέρα: Θα μείνει παγιδευμένος στη μέση της αδυσώπητης δικτατορίας του BBC;

Σταδιακά ελευθερώνεται απ'το λουρί που τον κρατά περισσότερο χρόνο στον πάγκο των αναπληρωματικών. Ξεχύνεται καθοδόν στο γήπεδο και στο εσωτερικό του συλλόγου έχουν ξεκάθαρο ότι πολύ σύντομα θα πρέπει να'ναι περισσότερο χρόνο στο γήπεδο. Οι εμφανίσεις του στη διπλή αναμέτρηση της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Μπάγερν Μονάχου στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ τον έχουν τοποθετήσει τώρα σ'ένα διαφορετικό σενάριο. Αστρικά λεπτά, που μέσα στο λευκό ίδρυμα έκαναν να επεκταθούν τα χαμόγελα, επιβεβαιώνοντας και πάλι ότι το στοίχημα ήταν επιτυχημένο. Εν τω μεταξύ, η απαιτητική κι αδυσώπητη -να το πούνε για παράδειγμα στον Κριστιάνο Ρονάλντο- κοινωνική μάζα αρχίζει να αξιώνει μεγαλύτερο ρόλο για τον virtuoso παίκτη.

Η δικτατορία του BBC, ενθαρρυμένη και υποστηριζόμενη απ'τον Ζιντάν από τότε που ήρθε στην εξουσία, όταν μιλάει κι όταν παίρνει αποφάσεις, αρχίζει να γίνεται ένα «πρόβλημα» για τον Marco Asensio. Η απόδοση του τρίο των άθικτων επικρίνεται πολλές φορές. Η Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκεται εκεί όπου ήθελε, όταν άρχισε τη σεζόν, με τον τίτλο του πρωταθλητή κοντά στο χέρι -εξαρτάται απ'τον εαυτό της- και δύο ματς μακριά από έναν νέο τελικό Champions League. Ωστόσο, Κριστιάνο Ρονάλντο, Μπενζεμά Bale εμφανίζονται κυκλικά στο κέντρο του στόχου. Τα γκολ του Πορτογάλου συνεχίζουν να τροφοδοτούν την ομάδα· σε μικρότερο βαθμό από ό, τι πριν, αλλά με την ίδια σημασία. Δεν ισχύει το ίδιο με τους συμπαίκτες του στη γραμμή, ειδικά στην περίπτωση του Ουαλού, με μια τεράστια σωματική ευθραυστότητα.


Ο κίνδυνος της «φροντίδας» του Μπέιλ

Θα τολμήσει ο Ζιντάν ν'αφήσει στον πάγκο τον Bale και να δώσει γαλόνια στον Asensio; Μετά από μήνες απουσίας, έχοντας υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ο Ουαλός επέστρεψε στη δράση, αλλά σύντομα το σώμα του έσπασε και πάλι. Για άλλη μια φορά μυϊκά προβλήματα τον άφησαν εκτός κυκλοφορίας, χάνοντας τον αγώνα πρωταθλήματος που έπαιξε η Ρεάλ Μαδρίτης στο El Molinón και τον επαναληπτικό του Champions League εναντίον της Μπάγερν. Με το Clásico προ των πυλών, κι επίσης με το υπόλοιπο των αναμετρήσεων που θα σημαδέψουν την σεζόν, άσχημα ή όμορφα, η ανοιχτή συζήτηση μένει στα χέρια του Ζιντάν. Αλλά ο Γάλλος προπονητής γνωρίζει ήδη, με το παραπάνω γιατί κάποτε το υπέστη ο Αντσελότι, ότι το να μην «φροντίσει» τον Bale οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα με το αφεντικό...

Όπως κι άλλοι τεχνικοί της Ισπανικής Βασιλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (RFEF), είναι υπέρ του να ολοκληρώνουν οι νέοι αυστηρά τα στάδιά τους, να μην κάνουν άλματα πριν την ώρα τους. Του έδωσε το ντεμπούτο του με την ανδρών, αλλά το συνηθισμένο τον τελευταίο καιρό είναι να συνεχίζει την εκπαίδευσή του στην Κ 21 που προπονεί ο Albert Celades. Αλλά το Mundial της Ρωσίας το 2018 είναι σε μόλις πάνω από ένα χρόνο από τώρα κι ο Julen Lopetegui τον έχει στις σκέψεις του ως μέλος της ομάδας γι'αυτό το ραντεβού. Ο Del Bosque ήταν τελεσίδικος πριν από λίγο καιρό ότι βρισκόμαστε ενώπιον «του μεγαλύτερου ταλέντου του ισπανικού ποδοσφαίρου» επί του παρόντος, αναγνωρίζοντας ότι εξέτασε το να καλέσει τον μέσο για το περασμένο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Γαλλία, που τελικά κέρδισε η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο.


Χείμαρρος επαίνων

«Ξέρω ότι ο Ζιντάν με εμπιστεύεται» δήλωσε ο Marco Asensio, όταν τον ρώτησαν για το ρόλο του στη Ρεάλ Μαδρίτης. Αντέχει ως μέλος της δεύτερης μονάδας, μερικές φορές βλέπει το εκάστοτε παιχνίδι μέχρι κι απ'τις κερκίδες, αλλά η τελευταία κι εκρηκτική του επιτάχυνση τον έχει τοποθετήσει πλέον σε άλλο τοπίο. Σε διάφορα μέρη του συλλόγου εκτιμάται ότι σ'αυτήν την τελική ευθεία της σεζόν ο αριστεροπόδαρος παίκτης πρέπει να'χει μεγαλύτερο ρόλο από ό, τι μέχρι σήμερα. Δεν έχει παίξει όσο θα ήθελε, ούτε κι όσο περίμεναν πολλοί. Στην Laliga Santander έχει παίξει 17 παιχνίδια, στο Champions League 5 και στο Copa del Rey 6, καθώς και τον τελικό του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, αναμέτρηση στην οποία ήταν καθοριστικός ανοίγοντας το σκορ εναντίον της Σεβίλλης μ'ένα γκολ πρώτης κλάσης.

Οι έπαινοι κλιμακώθηκαν μετά το γκολ που έβαλε την Τρίτη. Ο Michael Reschke, τεχνικός διευθυντής της Μπάγερν Μονάχου, προειδοποίησε ήδη, σε συνέντευξή του στην El Pais, πριν απ'το παιχνίδι, για την καταιγίδα που πλησιάζει με τον balear. «Νομίζω ότι πρέπει να του γίνει ένα μνημείο -του José Ángel Sánchez, γενικού διευθυντή της Ρεάλ Μαδρίτης- για το ότι πλήρωσε μόνο 3,5 εκατομμύρια ευρώ γι'αυτόν». «Αυτό το παιδί είναι ένα θέαμα» έγραψε ο Guti στο λογαριασμό του στο Twitter. Ακόμα κι απ'το ΝΒΑ, μέσω του ίδιου δικτύου, εμφανίστηκε ένα σχόλιο γεμάτο αφοσίωση για τον Μάρκο. «Είναι το μέλλον. Είναι τόσο ωραίος...». Είναι η τελική κρίση του Joel Embiid, Νο 3 στο draft του NBA το 2014 και σήμερα μεγάλη αναφορά των Philadelphia 76ers.

Η σελίδα της στήλης στο facebook: