News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η άθραυστη προσωπικότητα του Cristiano, ενώπιον της πρόκλησης να βρει τον εαυτό της

Τρίτη 2 Μαΐου 2017

Του Jesús Garrido

Μια διπλή αναμέτρηση για να γίνει και πάλι αυτός που ήταν

Οι Colchoneros επιστρέφουν στο Μπερναμπέου. Ο Cristiano θα’ναι στο γήπεδο. Αλλά, ποιος απ’αυτούς; Αυτός των 20 γκολ στο πρωτάθλημα, 13 πίσω απ’τον Μέσι, ή αυτός των πέντε γκολ εναντίον της Μπάγερν;


Είναι πιθανό ο Κριστιάνο Ρονάλντο να’ναι το πιο μισητό πρόσωπο στο ποδόσφαιρο. Κάποτε, πριν από πολύ καιρό, είπε μια φράση που πρέπει να θυμάστε: «Το να’χεις πάρα πολύ ταπεινοφροσύνη είναι ένα ελάττωμα. Εμένα ή μ 'αγαπάς ή με μισείς». Ήταν τη στιγμή που αποδέχονταν ότι ο Messi θα κερδίσει και πάλι μια άλλη Ballon d'Or το 2013. «Ούτε ακόμα κι ο Θεός δεν είναι ικανός να ικανοποιεί τους πάντες», πρόσθεσε με μια αναμφίβολα λυτρωτική χροιά αποδεχόμενος με πάρα πολύ σθένος ότι χιλιάδες άνθρωποι τον κοιτούσαν με αναγνωρίσιμη περιφρόνηση, άλλοι με απροκάλυπτη ζήλια. Δεν επρόκειτο ν’αλλάξει τον τρόπο του να’ναι, πολύ λιγότερο τον τρόπο να παίζει, αυτόν τον ίδιο που τον είχε ανεβάσει στον παγκόσμιο Όλυμπο στο άθλημα που γεμίζει την καρδιά το, από τότε που μπορεί να περπατάει. Αυτές οι ιδιότητες, οι οποίες τον έχουν κάνει ζωντανή ιστορία, έχουν χαθεί εδώ και κάποιο διάστημα και η Ατλέτικο είναι εκεί, μπροστά του, περιμένοντας την επίθεση.

Η προσωπικότητα του Cristiano καθορίζεται όπως η σωματική του κατάσταση, ψημένες και οι δύο μετά από περισσότερο από μιάμιση δεκαετία ως επαγγελματίας. Η ασφάλεια τον συνοδεύει σε ό, τι κάνει και μια τέτοια δυνατότητα είναι αδύνατο να επιτευχθεί, αν το περιβάλλον του ατόμου δεν το βοηθά να’ναι έτσι. Δηλαδή, στον Cristiano του το έχουν κάνει εύκολο. Για χρόνια του λένε το πόσο καλός είναι και η δύναμη που του έδινε το να αποδεικνύει στο γήπεδο ότι αυτοί που του το έλεγαν είχαν δίκιο, του έχει επιτρέψει να συγκεντρώσει ένα ανυπολόγιστο εγώ, μερικές φορές τόσο απαραίτητο για να’ναι ένα αστέρι σ’αυτό το άθλημα και πρακτικά στο οποιοδήποτε. Λίγοι θρύλοι της κάθε τάξης δεν θεωρούσαν τους εαυτούς τους ανίκητους. Jordan, Pelé, Ali, Schumacher...

Ίσως αυτό που δεν του δίδαξε κανείς είναι το πώς να φτάνει στην κατηφόρα με τα χέρια στα φρένα. Στα 32 του, ο Κριστιάνο πλησιάζει (με μεγαλύτερη προθυμία απ’όση θα’θελε) στο τέλος της καριέρας του και κανείς δεν θα του πει τώρα, αφού κατάκτησε το σκήπτρο του Di Stefano στην Ρεάλ Μαδρίτης, τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει. «Μη μου λες τι δεν μπορώ να κάνω», που θα’λεγε ο John Locke, για παράδειγμα, στον Benjamin Linus. Προφανώς, ούτε ακόμη κι ο Ζιντάν δεν θα του κόψει τα φτερά, και λιγότερο ενώπιον της διπλής αναμέτρησης της χρονιάς, στην οποία ο Κριστιάνο έρχεται με αριθμούς που τρομάζουν... αλλά όχι υπό τη θετική έννοια.

«Ως προπονητής, ο Cristiano είναι ο καλύτερος εκτελεστής που είχα ποτέ. Δεν είχα την ευκαιρία να παίξω μαζί του, έπαιξα εναντίον του. Τα στατιστικά του είναι εντυπωσιακά. Ναι, ήμουν τυχερός να’χω παίξει με τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο ο οποίος ήταν επίσης εξαιρετικός. Τους ζηλεύω επειδή εγώ δεν είχα αυτά τα γκολ, έδινα πάσες, αλλά δεν είχα τόσα γκολ όπως αυτοί. Είναι εκπληκτικοί παίκτες», είπε σήμερα ο Ζιντάν στην συνέντευξη πριν το ευρωπαϊκό ντέρμπι. «Ο Κριστιάνο έχει παίξει πάντα εξτρέμ και περιστασιακά, λόγω των ιδιοτήτων του, μπορεί να παίξει ως φορ, διότι είναι πολύ καλός, αλλά η θέση του είναι του εξτρέμ και κανείς δεν πρόκειται να το αλλάξει. Δεν μπορούμε να ξεχνάμε τα 400 γκολ σ’αυτή τη θέση. Με την ποιότητά του μπορεί να παίξει επίσης σ’άλλη θέση», δήλωσε το Σαββατοκύριακο.


Κανείς δεν μιλά για την λογική εξέλιξη του παίκτη. Ο Cristiano δεν είναι πλέον ένας εξτρέμ. Είναι ένα απλό θέμα της φυσικής και της τακτικής ανάπτυξης με την οποία συνυπάρχει ένας ποδοσφαιριστής κατά μήκος της διαδρομής του που, συνήθως, αναλαμβάνεται με φυσικότητα. Ο Juanfran Torres μετατράπηκε σε μπακ κι αυτός ξέρει σίγουρα ότι αν είχε παραμείνει εξτρέμ δεν θα’κανε ποτέ το ντεμπούτο του με την εθνική. Για μια δεκαετία ο Cristiano ήταν ο καλύτερος αριστερός εξτρέμ του κόσμου. Τώρα είναι πλέον ένας απ’τους καλύτερους εκτελεστές που υπάρχουν. Είναι ο καλύτερος; Μπορεί να’ναι ο καλύτερος που είχε ο Ζιντάν, ο οποίος μεταξύ Castilla και Μαδρίτης ούτε και είναι ότι έχει πάρα πολλές επιλογές.

Είναι πολύ καλός, αλλά οι αριθμοί δεν ψεύδονται. Έχει δοθεί η εντύπωση ότι φέτος ο Κριστιάνο δεν έχει παίξει τόσο, ότι μεταξύ σωματικών προβλημάτων στις αρχές και τα rotations που επιβάλλονται απ’τον προπονητή του έχει χάσει πολλά παιχνίδια. Συνήθως, ο Κριστιάνο παίζει χωρίς προβλήματα περίπου 4.000 λεπτά ανά σεζόν, και φέτος είναι ήδη στα 3500. Σε τι έρχεται αυτό; Στο ότι η απόδοσή του στο σκοράρισμα δεν έχει επηρεαστεί παίζοντας λιγότερο. Κι ωστόσο, τώρα, πλέον στον Μάιο, ο Κριστιάνο έχει «μόνο» 32 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Η συγκομιδή του δεν ήταν τόσο χαμηλή απ’την πρώτη σεζόν του στη Μαδρίτη, όταν σε 2915 λεπτά έβαλε 33 γκολ.

Η προσωπικότητα του Cristiano είναι άθραυστη, το γνωρίζουμε ήδη. Μερικές φορές προσπαθεί να κάνει ντρίμπλες που ο ίδιος ξέρει ότι δεν πρόκειται να βγουν, ξεκινά κούρσες που δεν θα κερδίσει και εκτελεί φάουλ που δεν θα μπουν. Αλλά συνεχίζει να το προσπαθεί. Συνεχίζει να προσπαθεί να παίξει εξτρέμ ακόμα κι όταν παίζει φορ. Εκεί έχει σκοράρει τα τελευταία του γκολ. Ως «9», το νούμερο που του έδωσε ο Florentino ενώπιον 80.000 ατόμων στις 6 Ιουλίου του 2009. Πέντε στη Μπάγερν, ένα στη Βαλένθια... και πριν απ’αυτό, το κενό. Ξαφνικά, με το ρεσιτάλ του ενάντια στους Γερμανούς, οι αριθμοί του στο Champions League δεν μοιάζουν και τόσο αρνητικοί. Επτά γκολ, ακούγεται λογικό· χαμηλό για έναν τύπο ο οποίος έβαλε 17 το 2014 και 16 το 2016, αλλά καλό νούμερο. Αλλά επτά γκολ σε τρία παιχνίδια, απ’τα δέκα που έπαιξε...


Και στην Ατλέτικο έχει σκοράρει στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, αλλά όταν πλέον δεν συνεισέφερε τίποτα περισσότερο απ’το madridista χτύπημα εκ προμελέτης στη Λισαβόνα. Δεν ήταν καθοριστικός ούτε σ’εκείνον τον τελικό ούτε στου Μιλάνου. Ναι, εκτέλεσε το τελευταίο πέναλτι, και λίγα παραπάνω. Έδωσε την ασίστ στον Chicharito το 2015 σε μια διπλή αναμέτρηση στην οποία φάνηκε λίγο περισσότερο από ό, τι ο Μπενζεμά, ο οποίος δεν έπαιξε στον επαναληπτικό. Η Atleti του’χει έρθει καλά όλη τη ζωή. Εκείνο το χατ-τρικ στο Καλντερόν στον πρώτο γύρο είναι αρκετά πρόσφατο ως παράδειγμα του τι συζητάμε. Οι Colchoneros επιστρέφουν στο Μπερναμπέου. Ο Cristiano θα’ναι στο γήπεδο. Αλλά, ποιος απ’αυτούς; Αυτός των 20 γκολ στο πρωτάθλημα, 13 πίσω απ’τον Μέσι, ή αυτός των πέντε γκολ εναντίον της Μπάγερν;

Η σελίδα της στήλης στο facebook:
Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.