Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Η μεγάλη αμφιβολία της Μαδρίτης ενόψει του Cardiff: πρέπει να παίξει ο Bale στον τελικό του Champions League;

Του Gonzalo Cabeza

Ο Ζιντάν τον υποδείκνυε πάντα ως αδιαμφισβήτητο

Ο Ουαλός τραυματίστηκε για πολλοστή φορά ενάντια στη Μπαρτσελόνα και θα φτάσει με λίγες προπονήσεις στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς. Ο Isco έχει ανταποκριθεί επαρκώς καλύπτοντας τις απουσίες


Ο τελευταίος τραυματισμός του Gareth Bale, στο υποκνημίδιο, δεν θα μπορούσε να εκπλήξει πολύ. Ο Ουαλός είναι ένας συνήθης ύποπτος στο λευκό αναρρωτήριο και τα προβλήματά του αναπαράγονται συχνά. Αυτή η ευπάθεια δεν έχει εξηγηθεί σε βάθος απ’τις πολύ σιωπηλές ιατρικές υπηρεσίες της Ρεάλ Μαδρίτης, οι οποίες παρουσιάζουν κάθε πάθηση μεμονωμένα σα να μην υπήρχε ένας κοινός σύνδεσμος μεταξύ όλων αυτών.

Η υπόθεση είναι ότι εκτίμησαν ότι, αυτή τη φορά, θα’ταν τρεις εβδομάδες στα πιτς. Κι όταν υπολογίστηκε η σημασία αυτού του νούμερου φάνηκε ότι αυτό σήμαινε ότι ο Ουαλός θα μπορούσε να φτάσει πιθανότατα στον τελικό του Champions League, που παίζεται επιπλέον στο Κάρντιφ. Να φτάσει, ναι, αλλά σε ποιες συνθήκες; Γιατί κάθε ποδοσφαιριστής θα πίεζε τη μηχανή για ένα τέτοιο ραντεβού, ακόμα περισσότερο αν παίζεται στο σπίτι, αλλά είναι απαραίτητο να εκτιμηθεί κατά πόσον αυτό το προσωπικό ενδιαφέρον είναι το καλύτερο για την ομάδα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης στέφθηκε πρωταθλήτρια αυτό το Σαββατοκύριακο και κανείς δεν φαίνεται να’χει παρατηρήσει τις συνεχείς απουσίες του Μπέιλ. Έχασε τόσα παιχνίδια που ήρθε μια στιγμή στην οποία δεν φαίνονταν να λείπει από κανέναν. Συνολικά, ο στόχος επιτεύχθηκε ακόμη και χωρίς την παρουσία του κι ούτε άφησε αυτή τη σεζόν μια μεγάλη εντύπωση στο λίγο που είχε κεντρικό ρόλο.

Σ’όλα αυτά του προστέθηκε ότι οι διάφοροι αναπληρωτές που παρέλασαν απ’τη θέση του ανταποκρίθηκαν αξιοσημείωτα στο επίπεδο που απαιτείται απ’την ομάδα. Σ’αυτό ξεχωρίζει ο Isco, ο οποίος έχει καθιερωθεί ως ένα απ’τα βασικά κομμάτια της Liga της Ρεάλ Μαδρίτης. Πολύ λάμψη στο παιχνίδι του και ένα γενικό κλίμα γνώμης, που ζητάει η θέση του βασικού να’ναι δική του, ότι την έχει κερδίσει.

Η εξίσωση μπορεί να’ναι απλή, επειδή υπάρχει ένας φωτεινός και υγιής παίκτης που έχει κερδίσει τη θέση κι ένας άλλος που προσθέτει προβλήματα το ένα μετά το άλλο. Αλλά το ποδόσφαιρο έχει λίγη αριθμητική, υπάρχει επίσης το παρελθόν, δηλώσεις, καθεστώς... ένα ολόκληρο σύμπαν παραγόντων που καθιστούν να φαίνεται αβέβαιη μια ξεκάθαρη απόφαση. Είναι η περίπτωση του Gareth Bale.

Ο Ζιντάν ήταν πάντα πολύ ξεκάθαρος με τον Ουαλό: αν είναι παρόντας πρόκειται να παίζει βασικός. Το BBC, αυτό το συνονθύλευμα επιθετικών που περιλαμβάνει επίσης τους Μπενζεμά και Κριστιάνο, είναι αμετάκλητο. Σε περίπτωση αμφιβολίας θα παίζει o Bale. Όλο αυτό είναι πιστεύω του προπονητή της Ρεάλ Μαδρίτης, δεν έχει καμία σχέση με εικασία ή φήμες. Το’χει πει τόσες φορές και τόσο ξεκάθαρα που είναι δύσκολο να σκεφτείς ότι μπορεί να πάρει πίσω το λόγο του σε μια αναμέτρηση σαν τον τελικό του Champions League.

Η ανάμνηση του clásico

Το γεγονός είναι ότι έχει υπάρξει ήδη μια προηγούμενη απόδειξη αυτού, με άθλιο αποτέλεσμα. Η Ρεάλ Μαδρίτης έπαιζε τη Liga εναντίον της Μπαρτσελόνα, ή τουλάχιστον έτσι φαίνονταν εκείνη την στιγμή, κι ο Μπέιλ έφτανε συντηρητικά, υποφέροντας από άλλα μυϊκά προβλήματα απ’τα πολλά που έχει στο ρεπερτόριό του. Άντεξε 35 λεπτά στον αγωνιστικό χώρο πριν πέσει και πάλι απ’τις παθήσεις του, αναγκάζοντας έτσι τον Ζιντάν, ο οποίος το’χε ρισκάρει μαζί του, να ξοδέψει μια αλλαγή και να επανεξετάσει τη στρατηγική.

Η συγκυρία στο Κάρντιφ θα’ναι ίδια. Ο πιο ακριβός παίκτης στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης, ένας παίκτης αναμφισβήτητου ταλέντου, -διότι αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση-, κι επίσης μια κατάσταση όπου θα φτάσει με οριακή φόρμα. Προσφέρει περισσότερο ένας μισοέτοιμος αστέρας επιθετικός ή ένας παίκτης ίσως με λιγότερη λάμψη αλλά σε άριστη κατάσταση; Είναι το αιώνιο ερώτημα, αυτό που θα πρέπει να επιλύσει ο Ζιντάν για να βρει τον καλύτερο δρόμο προς το δωδέκατο Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Αυτό που σηματοδοτεί την καριέρα ενός προπονητή.


Στον Γάλλο προπονητή αυτή η ιστορία δεν είναι νέα, γνωρίζει άλλα ιστορικά παραδείγματα απ’τα ίδια προβλήματα που, μερικές φορές, πήγαν πολύ στραβά στους πρωταγωνιστές. Το πιο πρόσφατο, το προαναφερθέν clásico. Αλλά όχι μόνο. Ο Ζιντάν ήταν επίσης παρών στο δέκατο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της Ρεάλ Μαδρίτης, της Λισαβόνας. Εκεί, αυτός που έπρεπε να ρισκάρει την κατάστασή του ήταν ο Diego Costa, αστέρας επιθετικός της Ατλέτικο. Ήταν πληγωμένος και στις βδομάδες πριν το ματς πήγε μέχρι και σε μια Σερβίδα θεραπεύτρια για να δει αν θα θεραπεύονταν έτσι. Ο Βραζιλιάνος έπρεπε επίσης ν’αφήσει πρόωρα το παιχνίδι, αφήνοντας έτσι τον Simeone με μια αλλαγή λιγότερο που στο τέλος, κατά πάσα πιθανότητα, του έλειψε.

Όντας παίκτης έχει ένα άλλο κοντινό παράδειγμα, επίσης καταστροφικό. Ήταν τον Μάρτιο του 2002 και η νύχτα πέρασε στην ιστορία ως «το Centenariazo». Η Ρεάλ Μαδρίτης αναζητούσε το Copa del Rey, το οποίο της αντιστέκονταν για χρόνια. Στο σπίτι κι ενάντια στη Ντεπορτίβο Κορούνια, τα πάντα φαίνονταν σερβιρισμένα για να’διναν οι λευκοί εκείνο το βράδυ ένα φεστιβάλ. Δεν ήρθε ποτέ, μάλλον το αντίθετο. Ένας απ’τους κύριους παράγοντες για να καταλάβουμε αυτό που εκείνη τη στιγμή έμοιαζε με μια τραγωδία ήταν η άθλια κατάσταση της φόρμα του Φίγκο, ο οποίος, ωστόσο, ξεκίνησε βασικός. Λίγες μέρες νωρίτερα είχε ένα ισχυρό χτύπημα στο αστράγαλο. Έκανε ένεση, αλλά ξεκάθαρα δεν ήταν στο επίπεδο που απαιτείται για ένα τέτοιο ματς. Έπαιξε περισσότερο από 80 λεπτά, αλλά την ομάδα την βοήθησε λίγο.

Ο τραυματισμός του ήταν οστικός, απ’αυτούς που πονάνε αλλά δεν χειροτερεύουν. Του Bale είναι μυϊκός, πιο περίπλοκος. Μοιάζει περισσότερο στου Ντιέγκο Κόστα ή στον ίδιο τον δικό του clásico. Μια κακή χειρονομία μπορεί να τον ξαναφέρει στο ιατρείο. Ένα τεράστιο πρόβλημα σ’ένα παιχνίδι στο οποίο, κατ 'αρχήν, πρέπει να πάνε όλα τέλεια.


Ο Ζιντάν δεν στερείται προσωπικότητας, αλλά ούτε και λόγου. Κατά την παραμονή του στη Ρεάλ Μαδρίτης έχει αποδείξει ότι είναι αυτόνομος στις αποφάσεις του, γιατί αν δεν ήταν έτσι είναι πιθανό ότι ο James θα’χε απολαύσει περισσότερα λεπτά. Ή ότι ο Casemiro θα’χε δει περισσότερο πάγκο. Το πρόβλημα σ’αυτήν την περίπτωση είναι ότι δεν χρειάζεται να’ναι ανεξάρτητος από οποιονδήποτε άλλον εκτός απ’τον εαυτό του. Αυτόν που παγίδεψε με το λόγο του για το καθεστώς βασικού του Μπέιλ ήταν τον ίδιο και κανέναν άλλο. Αυτός που θα πρέπει να πάρει το λόγο του πίσω αν θεωρεί ότι το σωστό είναι να παίξει άλλος θα’ναι ο ίδιος ο Ζιντάν. Και, ούτε λίγο ούτε πολύ, σ’έναν τελικό Champions League.


Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas