News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Μια τοπική πλατφόρμα θέλει να σταματήσει το Νέο Bernabéu

Δευτέρα 1 Μαΐου 2017

Του José Luis Guerrero

Καταγγέλλουν «κραυγαλέα ψεύδη» στο αρχικό σχέδιο του νέου Bernabéu κι ότι θα παραχθούν «παρεκκλίνουσες και παράνομες υποβαθμίσεις». Διαμαρτύρονται για την καυτή επίδραση του μεταλλικού δέρματος.


Η Πλατφόρμα Γειτονικοί Πολίτες του Μπερναμπέου, που αποτελείται από 814 κατοίκους της περιοχής και ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2011, έχει καταθέσει μια προσφυγή κατά του Ειδικού Σχεδίου για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της λεπτομερούς διαχείρισης του Santiago Bernabeu. Όπως μπορεί να γνωρίζει η As, πρόκειται για έναν απ’τους επτά ισχυρισμούς που παρουσιάστηκαν στο Δημαρχείο κατά τη διάρκεια της δημόσιας ενημέρωσης πριν απ’την τελική έγκριση του εν λόγω σχεδίου (άλλος ένας απ’τους ισχυρισμούς συντάσσεται απ’τον Σύλλογο Αξιών του Madridismo).

Η Ρεάλ Μαδρίτης θέλει να ξεκινήσει τις εργασίες πριν από το καλοκαίρι, αλλά το Συμβούλιο δεν έχει προχωρήσει ακόμα στο να απαντήσει επισήμως σ’αυτούς τους ισχυρισμούς. Μόλις το κάνει, κι αν κανένας απ’αυτούς τους ισχυρισμούς δεν καταφέρει να τροποποιήσει με κάποιο τρόπο την αρχική έγκριση του Ειδικού Προγράμματος, θα προχωρήσει στην τελική έγκριση του σχεδίου. Στη συνέχεια, το έργο θα πρέπει να περάσει απ’το φίλτρο του Φορέα Διαχείρισης της Άδειας Δραστηριοτήτων (AGLA). Μια σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες που μπορούν να καθυστερήσουν τα σχέδια του λευκού συλλόγου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτή η Τοπική Πλατφόρμα μπαίνει στον δρόμο του Florentino Pérez στην οδύσσειά του για να πραγματοποιήσει τη ανάπλαση του Santiago Bernabeu. Η Πλατφόρμα πέτυχε, με την υποστήριξη των Οικολόγων Εν Δράση, να σταματήσει στα δικαστήρια, πρώτα προληπτικά (στις 31 Ιουλίου 2014), και στη συνέχεια να γκρεμίσει οριστικά (στις 8 Απριλίου του 2015), την προηγούμενη ειδική τροποποίηση του Γενικού Σχεδίου της Αστικής Ανάπτυξης (με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο 18,2 εκ. στη Μαδρίτη).


Τι ζητούν οι γείτονες;

Κατ 'αρχάς, κραδαίνουν τη «διαστρέβλωση» του ίδιου του σχεδίου: «Μεταμφιέζεται ως μια βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, αλλά αυτή η βελτίωση ανατίθεται στη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία φροντίζει για τα δικά της συμφέροντα, όχι για του δημοσίου συμφέροντος». Απ’αυτή την Πλατφόρμα τονίζουν ότι δεν πρόκειται να συμβούν βελτιώσεις στο περιβάλλον του Μπερναμπέου, αλλά «παρεκκλίνουσες και παράνομες υποβαθμίσεις». Κατά την κρίση τους, θεωρούν ότι το «Σχέδιο είναι ασαφές κι επισφαλές, αφήνοντας ένα ευρύ περιθώριο του τι θέτει το αρχικό σχέδιο και τι, στη συνέχεια, θα’ναι το έργο». Η Πλατφόρμα προτείνει δύο λύσεις: 1) Τη μεταφορά του γηπέδου σε μια άλλη θέση 2) ​​Σε περίπτωση που παραμένει στην τωρινή θέση του, το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει υπόψη αυτό που ισχυρίζονται γιατί «δεν μπορεί να καλύψουν το γήπεδο για 33 συναυλίες όπως των Rolling Stones». Καταγγέλλουν κραυγαλέα ψεύδη στο αρχικό Σχέδιο.

Δεν καταλαβαίνουν ποια είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος του Μπερναμπέου αν απαλλάξουν τη γειτονιά από 250 θέσεις στάθμευσης κι απ’τον κεντρικό δρόμο προς το Μ-30. Υποστηρίζουν επίσης ότι η αύξηση του ύψους του σταδίου έως 60 μέτρα αντιβαίνει το Γενικό Σχέδιο Αστικής Ανάπτυξης («τα ύψη των προσόψεων δεν μπορούν να’ναι διπλάσια του πλάτους του δρόμου») κι ότι ο Τεχνικός Κώδικας Δόμησης (2007) δεν έχει συγκεντρώσει τους κανόνες και τις προϋποθέσεις ασφαλείας ενός τέτοιου καινοτόμου έργου. Παρομοίως, προειδοποιούν για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις σε επίπεδο οπτικό, ακουστικό, ηλιακής και θερμικής αντανάκλασης, και για φωτεινό παρεμβατισμό με το μεταλλικό δέρμα του μελλοντικού Νέου Μπερναμπέου.

Για ποια περιβαλλοντική επίπτωση μιλούν;

Μία απ’τις ανησυχίες των γειτόνων είναι το φαινόμενο αντανάκλασης που θα επιφέρει το συρμάτινο πλέγμα που θα καλύψει όλο το γήπεδο. Σύμφωνα μ’αυτούς, «δεν υπάρχει η επαρκής εμπειρία για να διασφαλιστεί ότι δεν θα’χει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον». Η Πλατφόρμα έχει παρουσιάσει μελέτες για κτίρια, όπως το Walkie Talkie, το Londres, ή το ξενοδοχείο V Dara, του Λας Βέγκας που έχουν προκαλέσει διαφόρων ειδών προβλήματα, όπως απανθράκωση των αυτοκινήτων.



Παρομοίως, μέσα στις 22 σελίδες των ισχυρισμών, αυτή η Πλατφόρμα καταγγέλλει την περιβαλλοντική επιδείνωση που προκαλεί κάθε παιχνίδι. Περισσότεροι από 10 τόνοι αποβλήτων, 500 τόνοι Co2 και 3 εκατομμύρια kW/h. Τέλος, προειδοποιούν ότι ο σύλλογος θα’πρεπε να πληροί τις τεχνικές συστάσεις που απαιτούνται απ’τη FIFA, όπου προβλέπεται ότι «η περιβαλλοντική συμβατότητα θα λαμβάνει υπόψη την εγγύτητα των κατοικημένων περιοχών». Η Πλατφόρμα διαμαρτύρεται ότι το Δημαρχείο δεν προέβη σε διαβουλεύσεις μαζί τους για τις συνθήκες αυτού του Ειδικού Σχεδίου για την περιοχή.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.