News Update :

powered by Agones.gr - livescore

O Cristiano γίνεται μινιμαλιστής

Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Του Santiago Segurola

Η τελευταία βαθμίδα της σεζόν ανήκει στον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος δεν έχει αφήσει ούτε τα ψίχουλα στους γύρω του. Καθοδόν προς τα 33 του, έχει ανοίξει μια συζήτηση σχετικά με το κύρος του, σχετιζόμενο προφανώς με την απώλεια των εντυπωσιακών φυσικών ικανοτήτων του. Σταδιακά αποχαιρετάται ο παίκτης που απειλούσε με γκολ από οποιαδήποτε θέση στο γήπεδο για ν’ανοίξει ο δρόμος για έναν πιο συμβατικό επιθετικό. Θα’ταν αρκετό για να τον διατηρήσει ως έμβλημα της Ρεάλ Μαδρίτης, με την τεράστια πρόκληση που συνεπάγεται αυτό· η απάντηση του Κριστιάνο Ρονάλντο έχει υπάρξει εκκωφαντική. Το σύμπλεγμα των γκολ του στις τελευταίες βδομάδες έχει υπάρξει καθοριστικό για να βάλει την ομάδα στα πρόθυρα ενός ιστορικού έτους.

Το πρώτο που έχει διαψεύσει ο Κριστιάνο είναι η σωματική πτώση του. Αιχμάλωτος του τραυματισμού που υπέστη στο Euro ξεκίνησε τη σεζόν με λιγότερη ζωτικότητα και λιγότερα γκολ απ’το συνηθισμένο, ζημιωμένος απ’τη χειρότερη δυνατή σύγκριση: αυτή του Cristiano εναντίον Cristiano. Είχε αφήσει πίσω την κατάστασή του της θύελλας, αλλά άρχιζε να προβλέπει τη συναρπαστική προσαρμογή του στον επιθετικό που είναι τώρα: αδυσώπητος συγκεκριμένα στο παιχνίδι και κυνικός στην εκτέλεση.

Υπήρχε πάντα η υποψία ότι ο Κριστιάνο κουβαλούσε μέσα του τον καλύτερο φορ, στην κλασική εκδοχή ενός επαγγέλματος το οποίο έχει εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, τον Κριστιάνο Ρονάλντο τον έχει ικανοποιήσει πάντα μια μεγάλη ακτίνα δράσης. Του το ζητούσε το σώμα κι ένας ανταγωνιστικός χαρακτήρας που του απαιτούσε τον μέγιστο ρόλο. Ανάμεσα στις πολλές ιδιότητές του, η υπομονή δεν ήταν αυτή που τον διέκρινε περισσότερο. Είναι αλήθεια ότι η όρεξη του ήταν ακόρεστη, αλλά μερικές φορές έχει φανεί επίσης θύμα του άγχους του. Τα ήθελε όλα κι εκείνη τη στιγμή.

Σε πολλές πτυχές, αυτός ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι πιο συναρπαστικός. Αν και διαθέτει ακόμα σπουδαίους φυσικούς πόρους, το πιο αξιοσημείωτο του φινάλε της σεζόν του έχει υπάρξει η μετατροπή του ως ποδοσφαιριστής. Πίσω απ’τον τεράστιο αθλητή που έχει σαρώσει τον κόσμο του ποδοσφαίρου για σχεδόν 15 χρόνια, βρίσκονταν ο συγκεκριμένος επιθετικός, ικανός να απαλλαγεί απ’τα περιττά σκουπίδια και να πλησιάσει όλο και πιο κοντά στο μινιμαλισμό. Δεν είναι εύκολη αυτή η πορεία. Δεν αρκεί να’χεις τις προϋποθέσεις, αλλά και να τις αποδεχτείς και να τις αξιοποιήσεις.

Ο Cristiano είχε δύο πλεονεκτήματα σ’αυτήν την πορεία. Απ’τη μία πλευρά, έχει καταλάβει ότι το να περιοριστεί δεν είναι παρακμή και, απ’την άλλη, έχει λάβει την συνεργασία όλης της ομάδας στη μετάβασή του ως παίκτης. Επίσης τον έχουν ευνοήσει οι περιστάσεις. Σπάνια έχει συνυπάρξει στην εντεκάδα με τον Gareth Bale, του οποίου η παρουσία προσκαλεί στο 4-3-3 λόγω υποχρέωσης ή αφοσίωσης των προπονητών.

Χωρίς τον Ουαλό, ο Cristiano έχει λειτουργήσει ως ελεύθερο ηλεκτρόνιο σε μια λιγότερο άκαμπτη δομή, παρεχόμενη τέλεια απ’τον Benzema, τον πιο γενναιόδωρο απ’τους επιθετικούς, και την πρωτοφανή κοψιά των μέσων, με τον Isco επικεφαλής όλων. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Η Μαδρίτη καταλήγει στον Κριστιάνο Ρονάλντο με μια ποικιλία πόρων, πολύ υψηλότερη από ό, τι τα τελευταία χρόνια, μ’ένα ξεκάθαρο όφελος της ομάδας, πιο ευέλικτη, καλύτερα κατασκευασμένη και πιο αποτελεσματική. Σε αντάλλαγμα, ο Κριστιάνο Ρονάλντο προσθέτει μια μέγιστη εκμετάλλευση των συνθηκών του, αυτές του συντριπτικού επιθετικού ο οποίος επιλέγει τώρα τις στιγμές του και δεν παρεμβαίνει στο παιχνίδι.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.