News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Zidane, η τελευταία σφαίρα που έχει επιβάλλει την ηγεμονία της Ρεάλ Μαδρίτης στην Ευρώπη

Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Του Jesús Garrido

Έχει δημιουργήσει ένα σχεδόν τέλειο έργο

Για να'χει κερδίσει αυτή η ομάδα δύο συνεχόμενα Ευρωπαϊκά Κύπελλα η διαχείριση του Ζιντάν  έχει υπάρξει απαραίτητη, όχι μόνο επαναφέροντας την πείνα στην ομάδα, αλλά βελτιώνοντας και το μεγάλο αστέρι της

Η σύμπτωση σπάνια εξηγεί την πραγματικότητα. Στο ποδόσφαιρο επιδρούν τόσοι πολλοί εξωτερικοί παράγοντες, όπως και στο ίδιο το γήπεδο, που η σύμπτωση δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Ένα ματς δεν κερδίζεται  από «θαύμα» και πολύ λιγότερο μια μακρά διοργάνωση. Το πιο δύσκολο τουρνουά στον κόσμο το παίρνεις σπίτι σου μόνο αν έχεις υπάρξει καλύτερος απ'όλους τους άλλους. Η Μαδρίτη έχει υπάρξει καλύτερη απ'όλους τους υπόλοιπους δύο συνεχόμενα έτη. Δεν το είχε κάνει ποτέ κανείς. Δεν υπήρχαν μέχρι τώρα δύο εικόνες ενός αρχηγού να σηκώνει το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, χωρίς να υπάρχει στο ενδιάμεσο ο αρχηγός μιας άλλης ομάδας. Το έχει κάνει αυτή που έπρεπε να το κάνει, η μεγαλύτερη στην ιστορία αυτής της διοργάνωσης κι αυτού του αθλήματος όντας κατευθυνόμενη από έναν απ'τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών.

Ο Ζινεντίν Ζιντάν έχει κερδίσει ήδη περισσότερα Champions League ως προπονητής παρά ως παίκτης. Κι έχει προπονήσει μόλις δύο χρόνια σε μια ομάδα. Στις δύο πρώτες σεζόν του ως επαγγελματίας προπονητής έχει πετύχει εκεί όπου άλλοι ονειρεύονται να το κάνουν μια φορά στις μακρές καριέρες τους. Δεν υπάρχει σύμπτωση σ'αυτήν την επιτυχία που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά. Υπάρχει μια αξιοζήλευτη ιδέα για το πώς να χειριστείς τα δυσκολότερα αποδυτήρια όλων, τα οποία έχουν κάψει προπονητές που θεωρούνται οι πιο απαιτητικοί κι άλλους που ήρθαν στο Μπερναμπέου μ'ένα βιογραφικό που αποτελούνταν από αρκετές σελίδες και, παρ 'όλα αυτά, βγήκαν παγωμένοι σαν ένα γατάκι που πέφτει σε μια λεκάνη με κρύο νερό.

Ο Ζιντάν δεν φοβόταν την πρόκληση του να κατευθύνει την ομάδα της ζωής του, όπως καθορίζει πάντα τη Μαδρίτη. Επειδή κάποιος δεν μπορεί να φοβάται αυτό που γνώριζε ήδη. Η λέξη εμπειρογνώμονας προέρχεται απ'την εμπειρία, κι ο Zizou είχε περισσότερη από οποιονδήποτε. Για να'χει θεωρηθεί κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως ένας απ'τους μεγαλύτερους όλων των εποχών, ο Ζιντάν έπρεπε να συγκεντρώσει στο μυαλό του μια προνομιακή νοημοσύνη. Μερικές φορές έχουμε την τάση να θεωρούμε τους παίκτες ως κάποιους ανόητους που μετά βίας γνωρίζουν περισσότερα απ'το να δίνουν κλωτσιές σε μια μπάλα, αλλά ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο απαιτεί τακτική ευφυΐα, ψυχολογική ωριμότητα, αυτοπεποίθηση και τη γνώση να'σαι σε ηλικίες που, σε πολλές άλλες περιπτώσεις, η μεγάλη ανησυχία δεν πάει παραπέρα απ'την έγκριση στον Ιούνιο. Κι ο Ζιντάν έχει το μυαλό μιας ιδιοφυΐας, πνευματικής, που κρύβεται πίσω από ένα κομψό χαμηλό προφίλ.

Εάν εσείς καθίσετε να σκεφτείτε ποια ήταν η Μαδρίτη πριν ενάμησι έτος και ποια είναι τώρα θα καταλήξετε πιθανότατα να ζαλιστείτε, να σταματήσετε να σκέφτεστε, κι αν είστε madridista, θα αρχίσετε να πανηγυρίζετε και πάλι την χθεσινοβραδινή κατάκτηση. Ο Ζιντάν δεν ήταν τίποτα άλλο απ'το τελευταίο στηθαίο ενός στριμωγμένου Florentino Pérez και με την ιδέα της παραίτησης που παραμόνευε μέσα στο κεφάλι του. Ο Florentino δεν τον πίστευε, ήθελε να τον στείλει στη Μαρσέιγ, γιατί δεν τον έβλεπε έτοιμο να ηγηθεί του παιχνιδιού του. Και αντ 'αυτού, έχει βρει τον ιδανικό προπονητή για να δημιουργήσει μια νέα χρυσή γενιά, μια νέα madridista εποχή. Ένας «άνθρωπος του σπιτιού», όπως καθόρισε τον εαυτό του ο ίδιος, διαχειριζόμενος ένα ανταγωνιστικό τέρας που αφοσιώνεται στην κατάκτηση τίτλων σαν μια ρουτίνα, των χρόνων του Φράνκο και του Μπερναμπέου, που επανήλθε .

Υπάρχουν αμέτρητοι νικητές στο ρόστερ της Μαδρίτης. Ένας απ'αυτούς είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έχει γελάσει με όλους που τον επέκριναν, σκοράροντας δέκα γκολ στα τελευταία πέντε παιχνίδια του Champions League. Ένα ιλιγγιώδες τελικό σερί δεν μπορεί να εξηγηθεί, αν δεν είναι απ'το χέρι του Ζιντάν. «Πήρε το καλύτερο από μένα. Το σημαντικό είναι πώς φτάνεις στο τέλος κι ο Ζιντάν ήξερε να με διαχειριστεί. Ήταν μια καλή απόφαση», είπε ο Cristiano, μετά τη κατάκτηση του τέταρτου Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του. Το 2014 και το 2016, ο Πορτογάλος τελείωσε με τη γλώσσα έξω, εξαντλημένος υπό το βάρος των λεπτών σ'ένα σώμα που δεν είναι πλέον του νεαρού άνδρα που ήρθε το 2009. Έπαψε να παίζει σε διάφορα παιχνίδια, χωρίς καν να μπαίνει στην αποστολή, κι έχει τελειώσει τη σεζόν ως ο καλύτερος madridista, ο πραγματικός ηγέτης αυτής της σειράς των πρωταθλητών παικτών που δόνησαν το Κάρντιφ.

Ένα νταμπλ δεν κερδίζεται χωρίς ένα μεγάλο ρόστερ. Είναι αδύνατον, στην πραγματικότητα. Και η Μαδρίτη έχει παίκτες με το κιλό. Τόσους που στις κερκίδες, χωρίς να ντυθούν, ήταν ο James, ο Λουκάς κι ο Pepe. Κυριολεκτικά περίσσευαν. Κι όσο κι αν αυτό είναι έτσι, ο Ζιντάν ήξερε πώς να το κάνει έτσι ώστε να'ταν μέχρι το τελευταίο παιχνίδι όλοι με κίνητρο, όλοι με όρεξη να προσθέσουν, όλοι αισθανόμενοι συμμετέχοντες των επιτευγμάτων που κατάφερναν. Απ'τον πρώτο έως τον τελευταίο, έχουν υπάρξει σημαντικοί σε κάποιο σημείο για την κατάκτηση Liga και Champions League. Μόνο οι Mariano και Coentrao δεν έχουν φτάσει τα χίλια λεπτά, και μόνο ο μπακ έμεινε χωρίς γκολ. Η κατανομή των ευκαιριών και των προσπαθειών έχει υπάρξει ευρεία.

Και ήξερε να'ναι δίκαιος, όχι μόνο με τους παίκτες του, αλλά με το ποδόσφαιρο, με τις ανάγκες της ομάδας του. Η εξωτερική πίεση τον έκανε να αμφιβάλλει για το εάν θα έπαιζε στον τελικό ο Gareth Bale. Στο Κάρντιφ, στο σπίτι του εξτρέμ, δεν μπορούσε να'ταν αναπληρωματικός, αλλά έρχονταν από πολύ απραξία. Ο τελικός δεν είναι ένα μέρος για δοκιμές, για να διακινδυνεύσεις να πάθεις ότι ο Simeone με τον Diego Costa στη Λισαβόνα. Ο Ζιντάν «πλήρωσε» στον Isco όλα τα χρέη που είχε μαζί του. Άξιζε να παίξει στον τελικό και τον έπαιξε. Δεν έλαμψε, αλλά το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει. Ο Ζιντάν είχε δίκιο ... και πάλι.

Ο Ζιντάν έχει ένα πρόβλημα από τώρα και στο εξής και δεν είναι άλλο απ'το να συνεχίσει να'ναι ο προπονητής της Μαδρίτης. Τι συμβαίνει μ'αυτό; Ότι όταν κερδίζεις, σημασία έχει η μέρα της επιτυχίας, μένει στην ιστορία, αλλά την επόμενη μέρα υπάρχει ήδη η σκέψη για νέα νίκη, να ξεκινήσει και πάλι. Δύο συνεχόμενα Champions League είναι ο δρόμος για το τρίτο. Η απαίτηση είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του λευκού οίκου, και στον Zizou το επόμενο έτος θα κριθεί αποκλειστικά από ό, τι θα'χει πετύχει τότε. Αλλά είναι ο Ζιντάν. Δεν του φαίνεται, αλλά έχει τα πάντα υπό έλεγχο. Κι αν ελέγχει αυτός, η Μαδρίτη θα συνεχίσει να κερδίζει.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:



@suntagm_puskas

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.