Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017

Asensio, ένας ακόμα στον οποίο ο Florentino επιβάλλει την πρόκληση του να πάρει την Balón de Oro

Του Antonio Sanz

Ο ποδοσφαιριστής, έχοντας ανανεώσει μέχρι το 2023, υποδεικνύεται στην Ρεάλ Μαδρίτης ως ένας μελλοντικός κάτοχος της Ballon d'Or, ξεκινώντας απ’τον πρόεδρο. Μέχρι στιγμής, σήμερα, έχει μια άλλη πρόκληση: την κατάκτηση του Euro Κ 21 

Στη γιορτή του Marco Asensio τρύπωσε με γκολ κι αέρα μεγαλείου ο Saúl Ñiguez. Κι επίσης, απ’τη μπροστινή πόρτα μπήκε κι ο Dani Ceballos. Άκου, πες μου για τον Marcos Llorente. Λοιπόν, εμένα μου άρεσε ο τερματοφύλακας, ο Kepa Arrizabalaga, ο οποίος έπιασε σχεδόν τα πάντα που του έτυχαν. Κι ένας άλλος με μεγάλο παρόν, ο Mikel Merino, έμεινε στον πάγκο χωρίς να λερώσει την στολή. Λοιπόν ναι, η εθνική Κ 21 παίζει στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της κατηγορίας στην Πολωνία ενάντια στη Γερμανία. Και πάλι η Γερμανία ως τελευταίο εμπόδιο για την κατάκτηση του κυπέλλου. Και ναι, μετά την goleadora παράσταση του Asensio στην πρεμιέρα κατά των Σκοπίων, του νεαρού madridista του φορτώσαμε την πίεση να ηγηθεί μιας θαυμάσιας γενιάς παικτών που αγωνίζονται να προπορευθούν στην ιστορία. Είναι αλήθεια ότι στον ημιτελικό, ο Σαούλ διεύρυνε την μορφή του με τρία καθοριστικά γκολ για τη νίκη. Αλλά εκεί ήταν επίσης ο Asensio, αυτό το νεαρό madridista μαργαριτάρι στο οποίο θέτουν ήδη την πρόκληση του να παλέψει για να μετατραπεί σ’έναν απ’τους καλύτερους στον κόσμο. Βήμα βήμα. Ή παιχνίδι με παιχνίδι, που θα’λεγε κι ο γείτονας. Φυσικά, στην Ρεάλ Μαδρίτης τον παρατηρούν ήδη ως το αστέρι της επόμενης δεκαετίας.

Χωρίς να’χει ολοκληρώσει μια πρώτη στρογγυλή σεζόν, ο Asensio έχει δει να ανταμείβεται η δουλειά με μια βελτίωση συμβολαίου. Η δεύτερη που έρχεται πριν απ’το κλείσιμο της τρέχουσας σεζόν. Ο balear παίκτης δένεται με τη Ρεάλ Μαδρίτης μέχρι τον Ιούνιο το 2023, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ηγεσία και τον σύμβουλο του παίκτη. Η καλή δουλειά του μέλλοντος να αχνοφαίνεται στο αγόρι, έχει αναγκάσει την οντότητα να βελτιώσει αισθητά το υπογεγραμμένο πριν από μόλις ένα χρόνο. Μετά τον δανεισμό στην Εσπανιόλ, επεκτάθηκε έως το 2022. Τώρα του προστίθεται η διάρκεια μιας ακόμη σεζόν ως αντάξια ανταμοιβή στην στερεή παράδοση που παρουσίασε, στην τυφλή αφοσίωσή του και στην συντριπτική στάση που επέδειξε ως εχθρός των προβλημάτων: αν παίζει, καλώς, κι αν δεν συμμετέχει, καλώς επίσης. Λένε ότι είναι ένα αγόρι που δεν διαμαρτύρεται. Το να βλέπει, ν’ακούει και να σιωπαίνει, υπάρχει με κάθε σιγουριά στο ποδοσφαιρικό του λεξιλόγιο. Ίσως μέρος αυτής της αξίας να έγκειται στην μορφή του Ζιντάν, το είδωλο του νεαρού. Αυτός ο θαυμασμός που προέκυψε σε βρεφική ηλικία γι’αυτόν που είναι σήμερα ο τεχνικός του, τον τοποθετεί στην πραγματικότητα του να’χει εκπληρώσει ένα όνειρο μόλις στα 21 του.

Πλησίαζαν τα Χριστούγεννα κι ο Marco πήρε το δώρο εκ των προτέρων. Το 2014 τέλειωνε και η γενική διεύθυνση της Ρεάλ Μαδρίτης επικοινωνούσε με τον αθλητικό σύμβουλο του Asensio. Στην Concha Espina είχε φτάσει η πληροφορία ότι μαργαριτάρι μιας φτωχής Μαγιόρκα, που περιφέρονταν στην Segunda División, θα μπορούσε να καταλήξει στην FC Barcelona. Δεν μπορούσε να επιτρέψει μια τέτοια προσβολή, μ’έναν madridista! Γι’αυτό, ο ίδιος ο πρόεδρος ανασκουμπώθηκε κι άρχισε τις εργασίες για την αποτροπή της φυγής του ταλέντου στην La Masia. Με μια Μπάρτσα νοκ άουτ κι αναποφάσιστη, η Ρεάλ Μαδρίτης κινήθηκε πιο γρήγορα και διέβλεψε την οικονομική ανάγκη του balear club για να κλείσει την επιχείρηση σε κάτι λιγότερο από 4 εκατομμύρια ευρώ -πλήρωσαν 3,9 μετρητά- και τη δέσμευση του δανεισμού του αγοριού μέχρι τον Ιούνιο. Το άγχος το έφεραν στα γραφεία του Καμπ Νόου. Η cule προσφορά είχε ήδη σταλεί: 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά κι άλλα 2 όταν ο Marco έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη azulgrana ομάδα. Αλλά η Μαγιόρκα αφέθηκε να παρασυρθεί απ’την επιρροή του Florentino για δύο λόγους: λάμβανε, εκείνη την στιγμή, περισσότερα χρήματα και κρατούσε τον παίκτης έξι μήνες ακόμα. Για τον Asensio δεν υπήρχαν αμφιβολίες: στο δωμάτιό του κρέμονταν η αφίσα του Ζιντάν ντυμένου στα madridista.

Ο μύθος λέει ότι αυτός που το σφύριξε στον Florentino Pérez ήταν ο Rafa Nadal, δηλωμένος madridista. Φυσικά, ο παίκτης θα μπορούσε να’χει την προνομιακή πληροφορία διαπραγμάτευσης μεταξύ Μαγιόρκα και Barça, αλλά επίσης κι οποιοσδήποτε παρακολουθούσε την αθλητική επικαιρότητα. Το σίγουρο είναι ότι ο Ναδάλ θα προτιμούσε να δει τον συμπατριώτη του ντυμένο στα λευκά παρά στα azulgrana. Εκεί έκανε το κονέ για ν’αλλάξει τον προορισμό. Ούτε και τον Asensio τον ενθουσίαζε επίσης να φορέσει τα cule. Οι συγγενείς του λένε ότι ο Marco είναι madridista από μικρός, οντότητα την οποία ερωτεύτηκε όταν είδε τον Ζιντάν να παίζει. Ως εκ τούτου, όταν έμαθε την αλλαγή της πορείας ένιωσε ευτυχής. Ποιος να του’λεγε ότι αυτός της αφίσας θα’ταν ο προπονητής του κι επιπλέον, αυτός που καθορίζει μονομερώς την ένταξη του ως μέλος της πρώτης ομάδας της Ρεάλ Μαδρίτης.

Λέγεται για τον Asensio ότι είναι ένας διαφορετικός παίκτης, μ’ένα προνομιακό αριστερό, και συγκρίσιμο ακόμη και με κανενός άλλου απ’τον ίδιο τον Μέσι. Φυσικά ο madridismo τον έχει μετατρέψει σ’έναν παίκτη εξαίρεσης, ικανός να του δώσει χρόνο για να εκραγεί, να βγάλει από μέσα του όλη την ποδοσφαιρική ικανότητα, η οποία είναι μεγάλη. Γι’αυτό, δεν παραξενεύει κανέναν ότι απ’την διοίκηση, ξεκινώντας με τον ίδιο τον πρόεδρο, εικάζεται ότι σε λίγα χρόνια, στην επόμενη δεκαετία, ο Marco θα παλεύει για τη Χρυσή Μπάλα. Ναι, αυτό που σήμερα είναι ένας κλειστός κύκλος των Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, θ’ανοίξει διάπλατα όταν αυτά τα δύο «θηρία» κατεβάσουν το έμβολο. Πριν, για τον Florentino, ο πρώτος υποψήφιος στην επιτυχία πρέπει να’ναι ο Gareth Bale, αλλά ο Ουαλός δεν έχει καταλήξει να ξεχωρίσει ως «εκρηκτικός». Εκεί είναι όταν προκύπτει η ελπίδα που ονομάζεται Asensio. Γι’αυτό, η Ρεάλ Μαδρίτης θα τον προσέξει, θα τον φροντίσει και θα περιμένει ελπίζοντας ότι θα εκραγεί σίγουρα. Είναι μια σταθερή δέσμευση, ένας υποψήφιος που δεν θα αποτύχει, ή έτσι πιστεύει η ηγεσία... κι ο Ζιντάν. Στον τελικό του Euro Κ 21 μπορεί να πατήσει το «play» του θρύλου του.