Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017

Cristiano Ronaldo εναντίον Υπουργείου Οικονομικών: προτιμά να πεθάνει όρθιος παρά να ζήσει γονατιστός

Του Victor Garcia

Σκέφτεται να πάει μέχρι τέλους με τις ιδέες του

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο διατηρεί τη σταθερή στάση του να πάει σε δίκη για να αποδείξει την αθωότητά του, παρά τις συστάσεις να συμφωνήσει για να μην πάει σε δίκη και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της

«Δεν ξέρω να χάνω». Το Νοέμβριο του 2015 στην πρεμιέρα της ταινίας που περιστρέφεται γύρω απ’τη ζωή του, ο Κριστιάνο Ρονάλντο παραδέχθηκε ένα απ’τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του που τον καθορίζει περισσότερο. «Θυμώνω πολύ. Φωνάζω, λέω ανοησίες και μετά λυπάμαι», συνέχιζε. Σ’ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και μπροστά στις κάμερες, όλοι οι οπαδοί μπορούν να βεβαιώσουν ότι είναι έτσι. Έξω απ’το γήπεδο και χωρίς στόχους... επίσης. Στην υπόθεσή του με το Υπουργείο Οικονομικών, για την οποία έχει τη «συνείδηση καθαρή», απορρίπτει την ιδέα να συμφωνήσει πριν πάει σε δίκη και συνεχίζει με τη σκέψη της υπεράσπισης της αθωότητάς του. Θέλει να κερδίσει κι αυτό το παιχνίδι, αν και οι συνέπειες της ήττας του μπορούν να’ναι δεσμευτικές.

Ο Πορτογάλος δεν εξετάζει, σήμερα, να πληρώσει 14,8 εκατομμύρια ευρώ που φέρεται να εξαπάτησε στο Υπουργείο Οικονομικών και παραμένει σταθερός στη θέση του να πάει στις 31 Ιουλίου για να καταθέσει στο Δικαστήριο των Οδηγιών Νο 1 του Pozuelo de Alarcón. Στο περιβάλλον του ποδοσφαιριστή έχει φτάσει η σύσταση εκ μέρους της Εισαγγελίας για μια συμφωνία για να μην πάει σε δίκη αναγνωρίζοντας την ενοχή του, αλλά ο Κριστιάνο Ρονάλντο θέλει να κερδίσει και ν’αποδείξει ότι αυτός δεν έχει κάνει τίποτα λάθος. Σήμερα, σκέφτεται να πάει μέχρι τέλους με τις ιδέες του... «Προτιμώ να πεθάνω όρθιος παρά να ζήσω γονατιστός», που είπε κι ο Τσε. Μόλις λάβει χώρα η πρώτη συνεδρίαση, οι δικηγόροι του θα μπορούν να ξέρουν πώς αναπνέει η υπόθεση και η δικαστής Mónica Gómez Ferrer, για ν’αποφασίσουν στη συνέχεια κατά πόσον είναι συνετό να πάρουν άλλο δρόμο.

Ο παίκτης καθοδηγείται απ’το Baker & McKenzie, με τους δικηγόρους José María Alonso Puig και Luis Briones ως επικεφαλής της υπεράσπισής του και αναμένουν να βγουν νικητές, όπως κάποτε ο Xabi Alonso μετά από έρευνα για μια πιθανή φορολογική παράβαση. Η διαφορά είναι ότι αν ο Xabi έχανε τη δίκη το ζήτημα δεν ήταν κάτι περισσότερο από ένα οικονομικό θέμα ενώ ο Κριστιάνο Ρονάλντο, -αν και με απομακρυσμένες πιθανότητες- θα μπορούσε να καταλήξει με ποινή φυλάκισης. Είναι το ενδεδειγμένο; Πηγαίνοντας σε δίκη δεν χάνει πολύ.

Ο Cristiano, σ’ένα άγνωστο αγωνιστικό χώρο

Επιστρέφοντας στην προσωπικότητα του Ρονάλντο, οι αρχές του φαίνεται να μην του αφήνουν άλλη επιλογή, πεπεισμένος ότι απ’αυτή την αναμέτρηση, όπως και στο γήπεδο, θα βγει νικητής. Κι αυτό ενώ σ’αυτόν τον αγωνιστικό χώρο δεν ξέρει ούτε να κάνει ντρίμπλες ούτε σουτ για γκολ. Το να κερδίσει δεν πρόκειται να εξαρτηθεί απ’τον ίδιο αλλά η ευθύνη της νίκης πέφτει στους επαγγελματίες που τον περιτριγυρίζουν, του να συμβουλεύσουν τον Πορτογάλο και να τον κάνουν επίσης να καταλάβει ότι ένα δικαστήριο δεν διαφεύγει υποκειμενικών απόψεων και, όπως στο ποδόσφαιρο, δεν κερδίζει πάντα η ομάδα που πιστεύει κάποιος ότι άξιζε να κερδίσει... μετά τις 31 Ιουλίου ίσως να πρέπει να τον κάνουν ν’αλλάξει γνώμη.

Η Ρεάλ Μαδρίτης, εν τω μεταξύ, προτιμά να βλέπει το θέμα ως θεατής, αν και την επηρεάζει άμεσα. Αν ο Florentino Pérez ήταν σε θέση ν’αλλάξει τη χειρονομία του Ρονάλντο με μια δημόσια υπεράσπιση, ίσως μια άλλη τέτοια κίνηση να επανεξετάσει την απόφασή του και να μην επεκτείνει πολύ τη διαδικασία. Στην Ρεάλ Μαδρίτης επιμένουν ότι δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ απ’τα 14,8 εκατομμύρια και, μέχρι στιγμής, συμπίπτουν με την «νικηφόρα» νοοτροπία του παίκτη βιτρίνα τους. Μετά το Κύπελλο Συνομοσπονδιών θα υπάρξει μια συζήτηση μεταξύ προέδρου και ποδοσφαιριστή για να προσπαθήσει να βγάλει το θέμα απ’το αδιέξοδο. Θα υποχωρήσει κάποιος;

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas