Δευτέρα 7 Αυγούστου 2017

Εγώ πιστεύω στην άγνοια του Cristiano, αλλά αυτή τη φορά το γκολ το έχουν βάλει σ’αυτόν

Του Enrique Marin

Ο Πορτογάλος διακήρυξε την άγνοιά του ενώπιον της δικαστή και κρύφτηκε πίσω απ’τον Chris Farrell, ένα όνομα που ίσως να μπορεί να εξηγήσει την υπόθεσή του. «Μου είπε ότι ήταν αυτό που έκαναν όλοι οι παίκτες»

Αν αποδεικνύει κάτι το σφάλμα επικοινωνίας που το περιβάλλον του Κριστιάνο Ρονάλντο, -μετά από απαίτηση του ποδοσφαιριστή ή όχι- διέπραξε μετά την επίσκεψή του πριν από μία εβδομάδα, στο Δικαστήριο Νο 1 του Pozuelo de Alarcón, είναι ότι έχει αρκέσει για να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την δήλωσή του, έτσι ώστε να μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι ίσως να’μασταν, και πρώτος εγώ, λίγο άδικοι μαζί του. Επιπλέον, το στήσιμο που έριξε στον Τύπο δεν τον βοήθησε επίσης, όσο αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης και να’ναι. «Μπορώ να βγάλω το σακάκι μου; Ευχαριστώ. Μπορώ να’χω νερό; Ο λαιμός μου ξεράθηκε. Πού είμαι; Θεέ μου!». Σύμφωνα με ένα απόσπασμα απ’το περιεχόμενο της δήλωσης στην οποία είχε πρόσβαση το EFE, η συμπεριφορά του Cristiano ήταν πιο σωστή απ’το πόσο μπορούσε να μας κάνει να δούμε η αμηχανία του να μην είναι διαφανείς. Με το εύκολο που θα’ταν να δούμε τον CR7 μπροστά απ’το, τοποθετημένο έξω απ’το δικαστικό μέγαρο, αναλόγιο να υπερασπίζεται την αθωότητά του, αν και σε αυτή την περίπτωση καλύτερα να πούμε την άγνοιά του.

Εγώ προσωπικά πιστεύω σ’αυτό, αναφέρομαι στην άγνοιά του, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται σαφές ότι ο Πορτογάλος δεν έχει βάλει κανένα γκολ, αλλά το έχουν βάλει σ’αυτόν, το οποίο δεν τον απαλλάσσει ευθυνών έναντι του νόμου, αλλά θα μπορούσε να του έχει φτάσει ενώπιον της κοινής γνώμης. Στην περίπτωσή του, το να πληρώσει το πρόστιμο του Υπουργείου Οικονομικών δεν θα σήμαινε το να του στερηθεί τίποτα, επειδή έχει χρήματα με το παραπάνω. Ένα άλλο πράγμα είναι η ανικανότητα αυτών στους οποίους έθετε τον εαυτό του, πιστεύοντας ότι ήταν τα καλύτερα χέρια, για να διαχειρίζονται και να επενδύουν τα χρήματά του, αλλά προφανώς κάτι πήγε στραβά. Απόδειξη αυτού είναι ότι η δίωξη είναι πεπεισμένη για το ότι η δικαστής θα στείλει την υπόθεσή του στο Επαρχιακό Δικαστήριο και εξακολουθεί να πιστεύει ότι αν ο Cristiano δεν συμφωνήσει, ο κίνδυνος της φυλακής είναι πολύ πραγματικός και το πρόστιμο θα’ταν πολύ υψηλό: σε περίπτωση που συμφωνήσει, η δίωξη θα δέχονταν περίπου 28 εκατομμύρια ευρώ, αυτό που φέρεται να υπεξαίρεσε, συν 10 εκατομμύρια πρόστιμο και τρία σε τόκους, καθώς και μια ποινή φυλάκισης που δεν θα εφαρμοστεί. Φυσικά, σε περίπτωση που πάει σε δίκη, η εισαγγελία εξετάζει να ζητήσει 75 εκατομμύρια και 15 χρόνια φυλάκιση.

Επιμένω, εγώ ήμουν ο πρώτος που επέκρινε και επικρίνει τη στάση του Πορτογάλου ενώπιον της Δικαστή Mónica Gómez Ferrer, στην οποία, αντιμετωπίζοντας, έφτασε να πει «αν κάθομαι εγώ εδώ είναι επειδή ονομάζομαι Κριστιάνο Ρονάλντο». Σύγκρινα την συμπεριφορά του μ’αυτήν που έχει η πλειοψηφία των παικτών με τους διαιτητές. Φυσικά, φάνηκε επίσης ένας πιο ταπεινός Cristiano: «Εγώ δεν καταλαβαίνω πολύ απ’αυτά· Έχω φοιτήσει μέχρι το έκτο έτος και το μόνο που ξέρω είναι να παίζω καλό ποδόσφαιρο. Κι αν οι σύμβουλοί μου μου λένε “Cris, δεν υπάρχει πρόβλημα”, τότε τους πιστεύω (...). Εγώ δηλώνω πάντα, πάντα. Στην Αγγλία και στην Ισπανία. Και αποδίδω πάντα. Όπως ξέρετε εσείς, εγώ δεν μπορώ να κρύψω τίποτα, θα’ταν γελοίο εκ μέρους μου. Είμαι σαν ένα ανοιχτό βιβλίο. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο απ’το να μπει κάποιος στο Google και βγαίνουν τα πάντα για τον Cristiano. Για παράδειγμα, στο περιοδικό Forbes βγαίνουν όλα όσα κερδίζω».

Cristiano: «Αν λέω ψέματα, καλέστε με και πάλι»

Ο Πορτογάλος έδειξε επίσης το πιο ανθρώπινο πρόσωπό του, καθώς επίσης αυτήν την άγνοια στην οποία προσκολλάται, λέγοντας στην εισαγγελέα: «Κυρία, σας κοιτάζω στα μάτια και σας λέω την αλήθεια. Αν σας λέω ψέματα, καλέστε με και πάλι εδώ και βάλτε μου μια άλλη ποινή. Σας λέω την αλήθεια. Εγώ ζητούσα πάντα απ’τους ανθρώπους που δουλεύουν για μένα να πληρώνουν τους δέοντες φόρους σε κάθε χώρα και να μην κάνουν τίποτα ηλίθιο. Εγώ δεν θέλησα ποτέ να πληρώσω λιγότερους φόρους. Πάντα ήθελα να πληρώνω ό, τι λέει ο νόμος. Εγώ πληρώνω, θέλω να’μαι ειλικρινής και πληρώνω πάντα. Εμπιστεύομαι τους συμβούλους μου, οι οποίοι είναι οι καλύτεροι. Τους πληρώνω καλά για να κάνουν καλά τα πράγματά μου κι αφήνω τα πάντα στα χέρια τους».

Κατά την ταπεινή γνώμη μου, το θέμα έγκειται στο ότι ο καλύτερος σύμβουλος δεν είναι αυτός που αμείβεται τα περισσότερα ή αυτός που επενδύει καλύτερα τα χρήματά του, αλλά αυτός που βάζει πρώτα τα συμφέροντα του πελάτη του και μετά τα δικά του. Είναι γνωστό ότι σ’αυτά τα επίπεδα οι φοροτεχνικοί δεν αμείβονται μόνο για την παροχή υπηρεσιών, αλλά, σε περιπτώσεις όπως του Κριστιάνο, παίρνουν επίσης προμήθειες ανάλογα με το σε ποια τράπεζα καταθέτουν τα εκατομμύρια ή σύμφωνα με ποια είναι η έκβαση των επενδύσεών τους. Έτσι, αν ένας φοροτεχνικός θέλει να κερδίσει περισσότερα, πρέπει να φροντίζει, λογικά, ότι το κάνει επίσης κι ο πελάτης του, αν και συχνά οι φιλοδοξίες μπορούν να τους οδηγήσουν σε λάθη.

Από την άποψη αυτή, και χωρίς να’μαι ένας ειδικός στον τομέα, το κλειδί μπορεί να είναι στο όταν κατά την κατάθεση του Cristiano ενάντια στην δικαστή βγήκε το όνομα Tollin, μια εταιρία για απόκρυψη εισοδήματος. «Θυμάμαι ότι όταν ήρθα στην Αγγλία μου είπαν ότι τα πράγματα δουλεύανε έτσι. Έτσι δημιουργήσαμε την Tollin. Μου το πρότεινε ο Chris Farnell, ο δικηγόρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Δεν ήταν ούτε ο Jorge Mendes ούτε ο Carlos Osorio -ο δικηγόρος του-. Ο Chris μου είπε ότι ήταν αυτό που έκαναν όλοι οι παίκτες. Εγώ δεν ήθελα να’μουν μια εξαίρεση. Ναι θέλω να αποτελώ μια εξαίρεση στο γήπεδο, αλλά έξω θέλω να’μαι ένας ακόμα».

«Πραγματικά, δεν ξέρω τι κάνω εδώ»

Το κατηγορητήριο επιβεβαιώνει ότι ο Πορτογάλος προσπάθησε να εξαπατήσει το Υπουργείο Οικονομικών με την απόκρυψη του εισοδήματος του. Πώς; Προσομοιώνοντας την εκχώρηση των δικαιωμάτων του σε μια εταιρεία, την Tollin, κι αυτή, πουλώντας τα αμέσως σε μια άλλη, αποκαλούμενη MIM. Με αυτό τον τρόπο είναι το πως έγιναν τέσσερα εγκλήματα που ανέρχονται σε 14,768,897.40 ευρώ. Επιπλέον, προσπάθησε να τακτοποιήσει την κατάστασή του μόνο όταν είδε ότι πολλοί παίκτες υπέφεραν ανακρίσεις, και, επιπλέον, ελλιπείς. «Η ενημέρωση που έχω απ’τους συμβούλους μου είναι ότι έχω κάνει τα πράγματα καλά κι ότι έχω πληρώσει αυτό που έπρεπε να πληρώσω», εξήγησε ο Ρονάλντο στην δικαστή. «Όλοι οι σύμβουλοί μου, η ίδια η Μάντσεστερ, η Ρεάλ Μαδρίτης, μου λένε ότι δεν έχω κάνει τίποτα κακό, ότι το έχω κάνει με καλές προθέσεις, ότι δεν έχω καμία ευθύνη. Πραγματικά, εγώ δεν ξέρω τι κάνω εδώ» παρακάλεσε και πάλι.

Λοιπόν, φτάνοντας σ’αυτό το σημείο, και πάντα στο πλαίσιο μιας ταπεινής ανάλυσης, όλα δείχνουν ότι ο προαναφερθείς Chris Farnell ίσως να μην είχε τόσο καλές προθέσεις όπως αυτές που διακηρύσσει ο «εν άγνοια» Κριστιάνο ή απλώς έκανε λάθος να πιστεύει ότι η ίδια οικονομική φόρμουλα που χρησιμοποιείται στην Αγγλία με τους ποδοσφαιριστές θα μπορούσε να του χρησιμεύσει στην Ισπανία. Φαίνεται προφανές ότι ο πελάτης του, ακριβώς λόγω του ότι δεν γνωρίζει, τον εμπιστεύτηκε γιατί δεν ήθελε να’χει προβλήματα, αν κι έχει καταλήξει να τα’χει και μένει ακόμα να δούμε πώς θα βγει απ’αυτά.

Ο Cristiano θα πέσει καλύτερα ή χειρότερα, και η αλήθεια είναι ότι δεν κάνει πολλά για το πρώτο και μερικές φορές φαίνεται ακόμα και να προσπαθεί για το δεύτερο. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τον επαγγελματισμό του, εντός κι εκτός γηπέδου. Σύμφωνα με το SER, κατά την κατάθεσή του ενώπιον της δικαστή ο Πορτογάλος έφτασε να πει: «Στην Αγγλία δεν είχα ποτέ προβλήματα, γι 'αυτό θα μου άρεσε να επιστρέψω», το οποίο συνδυάζεται μ’όλα όσα συνέβησαν πριν απ’το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, όταν απ’τη χώρα του διαβεβαιώθηκε ότι ήθελε να φύγει απ’τη Ρεάλ Μαδρίτης. Πράγματι, στην Αγγλία, ο Chris Farnell κινείται σαν το ψάρι στο νερό και είναι φυσιολογικό ο Ρονάλντο να αισθάνεται πιο ασφαλής στην Premier σε σχέση με τη Laliga έχοντας δει τι συμβαίνει στην Ισπανία. Τούτου λεχθέντος, φαίνεται ότι αυτή τη φορά το γκολ δεν το έχει βάλει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά ότι το έχουν βάλει σ’αυτόν, κι όχι ένας αντίπαλος, αλλά ένας απ’την δική του ομάδα.

Η σελίδα της στήλης στο facebook: