News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η βόμβα του Zidane

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Του Enrique Ortego

Θα μπορούσε να επιστρέψει στο 4-3-3, στην αγαπημένη του τακτική διάταξη, ακόμα και πριν την επανεμφάνιση του Bale


Το τεχνικό πλαίσιο της Ρεάλ Μαδρίτης είναι σε πλήρη βράση. Ζιντάν, Bettoni και Llopis αναζητούν άμεσες λύσεις στο ακανόνιστο παιχνίδι της ομάδας και στα προφανή τακτικά του προβλήματα και της κατάληψης των χώρων στις τελευταίες αναμετρήσεις. Η λιγότερο τραυματική λύση θα μπορούσε να’ναι επιστροφή του 4-3-3, το προτιμώμενο σύστημα του Zizou έως ότου οι συνεχείς τραυματισμοί του Bale και η εξαιρετική ανάδυση του Isco τον οδήγησαν να περάσει στο 4-4-2, σχεδόν πάντα μ’έναν ρόμβο στο κέντρο του γηπέδου.

Δεν θα’ταν παράξενο το γεγονός η τακτική αναπροσαρμογή να’ρθει αύριο εναντίον της Λας Πάλμας, αν κι αυτό που φαίνεται βέβαιο είναι ότι θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το διάλειμμα για τους διεθνείς αγώνες των εθνικών, που πρέπει να συμπέσει με την πλήρη ανάκτηση του Bale και την επιστροφή του στην βασική ενδεκάδα.


ΜΠΑΚ ΚΑΙ ΚΡΙΣΤΙΑΝΟ

Για τον επόμενο αγώνα, ο Γάλλος προπονητής θα μπορούσε να θέσει ήδη σε εφαρμογή την αλλαγή της διάταξης, η οποία προφανώς συνεπάγεται μια διαφορετική κατάληψη των χώρων στον αγωνιστικό χώρο. Πρόκειται για μια βόμβα. Του να σπάσει τη ρουτίνα στην οποία φαίνεται ότι έχει πέσει η ομάδα και, κατά προτίμηση, να ενισχύσει το παιχνίδι απ’τα άκρα, το οποίο έχει εξαφανιστεί στα τελευταία παιχνίδια με τον Isco να παίζει επιτελικός μέσος και τον Cristiano πια ως έναν κλασικό φορ, χωρίς να ξεκινάει απ’την αριστερή πλευρά. Οι μπακ καλωσορίζουν ιδιαιτέρως το να’χουν μπροστά τους, ακόμα κι αν είναι μόνο υπό τη μορφή θέσεων, έναν συμπαίκτη που να τους βοηθάει στην αναχαίτιση και στην αποθάρρυνση των αντίπαλων μπακ στο να ενταχθούν στο σύστημα επίθεσης, όπως έχει συμβεί στα τελευταία παιχνίδια στα οποία επιπλέον έχει αντιμετωπίσει ομάδες με παίκτες μεγάλων διαδρομών στην πλευρά κι όχι συνηθισμένους μπακ.

Κι επίσης ο Cristiano θα μπορούσε να βρει περισσότερους χώρους για ν’ανακτήσει το ένστικτό του στο σκοράρισμα, αν δεν παίζει τόσο κεντρικά και κολλημένος στους αντίπαλους στόπερ, αλλά ξεκινάει και πάλι από έξω για να φτάνει αντί για να είναι ήδη εκεί.

LUCAS Ή ASENSIO

Ακόμα και χωρίς τον Bale, το ρόστερ έχει παίκτες και πόρους για ν’ανακτήσει το 4-3-3. Στα δεξιά μπορούν να δράσουν τόσο ο Lucas Vázquez όσο κι ο Asensio (με ανάποδο πόδι), ο Μπενζεμά ως θεωρητικός φορ κι ο Πορτογάλος ξεκινώντας απ’την πλευρά για ενσωματώνεται στην περιοχή όταν το κρίνει σκόπιμο.

Αυτή η διάταξη δεν σημαίνει ότι ο Isco, ίσως ο άνθρωπος επιθετικού προφίλ με την περισσότερη φόρμα σ’αυτές τις στιγμές, πρέπει να πάει στον πάγκο. Εντελώς το αντίθετο. Ο Zidane είναι πια απόλυτα πεπεισμένος ότι ο malagueño παίκτης μπορεί να παίξει τέλεια ως οχτάρι σε πιο οπισθοχωρημένες θέσεις. Η ικανότητά του να θυσιάζεται για ν’ανακτά μπάλες έχει αποδειχθεί ήδη και μπορεί να εναλλάσσεται σ’αυτή τη θέση με τον Modric και τον Kroos, και περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Kovacic εξακολουθεί να’ναι τραυματίας.

ΤΡΕΙΣ ΣΕ 4-3-3

Μέχρι στιγμής στη σεζόν η Ρεάλ Μαδρίτης έχει παίξει μόνο τρία παιχνίδια με το 4-3-3 κι ένα τέταρτο στο οποίο η αρχική διάταξη ταίριαζε περισσότερο σε 4-1-4-1 το οποίο, φυσικά, στο επιθετικό ισοζύγιο γίνονταν ένα ξεκάθαρο 4-3-3. Αυτή η κατάσταση σημειώθηκε κατά της Barcelona στο δεύτερο σκέλος του ισπανικού Supercup στο Bernabéu. Έπαιξαν: Lucas Vázquez-Benzema-Asensio.

Οι τρεις αγώνες μ’αυτή την τακτική διάταξη ήταν εναντίον της Βαλένθια (2-2) στο σπίτι, την δεύτερη αγωνιστική: Bale-Benzema-Asensio· εναντίον της Real Sociedad (1-3) στο Anoeta: Mayoral-Asensio-Bale κι εναντίον της Αλαβές στη Βιτόρια (1-2) στην έκτη αγωνιστική: Lucas Vázquez-Cristiano-Asensio. Περιέργως, και στις τρεις, ο Isco ενήργησε ως εσωτερικός. Απόδειξη που επιβεβαιώνει ότι ο Ζιντάν έχει πλήρη εμπιστοσύνη σ 'αυτόν, ανεξάρτητα απ’το σημείο εκκίνησής του.

ΡΟΜΒΟΣ ΚΑΙ ΓΡΑΜΜΗ

Στους υπόλοιπους αγώνες, 14 σ’όλες τις διοργανώσεις, η Μαδρίτη έχει παίξει με το 4-4-2 ως αρχική διάταξη. Στις περισσότερες αναμετρήσεις μ’ένα κέντρο σε ρόμβο: ο Casemiro στη βάση κι ο Isco στην κορυφή, αλλά με πλήρη ελευθερία κινήσεων σε ολόκληρη τη μετωπική ζώνη της επίθεσης. Ένας all around παίκτης με την ευρύτερη έννοια.

Ενάντια σε Deportivo (λιγότερο έντονο), Levante και Getafe, ωστόσο, η μεσαία γραμμή ήταν πιο γραμμική, με δύο μέσους και δύο άνδρες στα φτερά. Στο Riazor, ο Malagueño ξεκινούσε περισσότερο απ’την αριστερή πτέρυγα και καταλάμβανε αυτή την ζώνη για να κλείνει λίγο περισσότερο σε αμυντικές καταστάσεις. Αντίθετα, εναντίον της Levante στο Bernabéu, και στη Χετάφε, η γραμμή στην ευρεία ζώνη ήταν προσανατολισμένη. Ενάντια στους granotas, Llorente και Kroos ήταν τα οχτάρια με τους Lucas και Μαρσέλο (μπροστά απ’τον Theo) στις πλευρές. Και στο Alfonso Pérez, οι μεσαίοι επαναλήφθηκαν, με τους Lucas και Asensio στα πλευρά.

Είναι προφανές ότι σχεδόν πάντα (όχι ενάντια στη Depor) όταν εξαφανίζεται ο ρόμβος είναι επειδή δεν βρίσκονται στην εντεκάδα ούτε ο Casemiro ούτε το Isco. Τότε, ο Zidane προτιμά να τοποθετεί δύο άνδρες μπροστά απ’τους στόπερ και δύο στα πλευρά, και δεν βλέπει τη μορφή του επιτελικού μέσου.

Στην πορεία της σεζόν υπήρξαν πολλές οι αναμετρήσεις στις οποίες η ομάδα έχει ξεκινήσει με μια διάταξη και με τις αλλαγές έχει περάσει σ’άλλη. Για παράδειγμα, στις δύο τελευταίες, Girona και Tottenham, έχει χρησιμοποιήσει την άμυνα τριών στοιχείων, προωθώντας περισσότερο τους μπακ. Δεν ήταν επίσης η πρώτη φορά που το βίωνε.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.