News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Απ’την κλωτσιά του Florentino στην πτώση με τη Newcastle: η annus horribilis του Benítez

Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

Του Alonso Castilla

Μια καταστροφική σεζόν για λήθη

Η Σάντερλαντ κέρδισε την Έβερτον κι έστειλε τη Νιούκαστλ του Rafa Benitez στην Τσάμπιονσιπ, το οποίο ολοκλήρωσε τη χειρότερη σεζόν της καριέρας του μετά την απόλυσή του απ’την Ρεάλ Μαδρίτης



Ήρθε με την ψευδαίσθηση ενός αρχαρίου. Το όνειρο της ζωής του εκπληρώθηκε όταν έλαβε την κλήση απ’τη Ρεάλ Μαδρίτης. Επέστρεψε στο κλαμπ του, στο σπίτι του ... Αυτό συνέβη σχεδόν πριν από ένα χρόνο, όταν ήταν έτοιμος να πάει στην Γουέστ Χαμ. Η επιστροφή στην Premier League έμεινε στάσιμη μέχρι την καλύτερη ευκαιρία, επειδή το να προπονήσει την ομάδα του ήταν η επιθυμία που ονειρεύονταν για καιρό. Τώρα, τέλειωσε η σεζόν, η ποδοσφαιρική χρονιά, και το κάνει με το χειρότερο δυνατό τρόπο για τον τεχνικό. Πριν από λίγες βδομάδες άρχισε μια περίπλοκη περιπέτεια και δεν θα μπορούσε να τελειώσει με χειρότερο τρόπο. Η πτώση της Newcastle σφραγίστηκε μετά τη νίκη που χθες η Σάντερλαντ ενάντια στην Έβερτον (3-0). Τα μαθηματικά καταδικάζουν τις «Καρακάξες» του Rafa Benitez, υπογράφοντας έτσι την ιδιαίτερη «annus horribilis» του. Χειρότερη, αδύνατο.

Ούτε και στους χειρότερους εφιάλτες του δεν θα μπορούσε να φανταστεί ένα τέτοιο σκληρό αποτέλεσμα, όταν ξεκίνησε τη σεζόν τον Ιούλιο του 2015. Η πρόκληση του ήταν να ανταγωνιστεί με τη Μπαρτσελόνα για ν’ανακτήσει την υπεροχή σε Ευρώπη και Ισπανία. Η ομάδα του Luis Enrique μόλις είχε κάνει ένα ιστορικό τρεμπλ -Τσάμπιονς Λιγκ, Πρωτάθλημα και Κύπελλο- κι ο τεχνικός είχε προσληφθεί απ’το λευκό club για να φρενάρει το μεγάλο εχθρό, χωρίς να ξεχνάμε την δραστήρια Ατλέτικο του Simeone. Ο Rafa έκλαψε στις αρχές Ιουνίου, όταν παρουσιάστηκε, λίγο μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του Florentino Perez με επαίνους για τον στρατηγό που προσέλαβε. «Αναπνέει madridismo από παιδί και ήθελε να ανταποκριθεί σ’αυτή την πρόκληση. Το όνομά σου είναι εγγύηση προσπάθειας, ο σύλλογος έχει την τύχη να’χει έναν απ’τους καλύτερους προπονητές στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος μεταξύ άλλων πραγμάτων. Ο Μπενίτεθ, συγκινημένος, μετά βίας μπόρεσε να αρθρώσει λέξη, όταν έπρεπε να μιλήσει. Αυτή η συγκίνηση άρχισε να ξεθωριάζει πολύ σύντομα...

Μόλις που είχε αρχίσει να προπονεί για λίγες μέρες την Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά ήδη άρχισε να βλέπει ότι το να προπονεί την ομάδα των ονείρων του θα μπορούσε να καταλήξει να’ναι μια κακή επιλογή. Αισθάνθηκε ότι ο δρόμος επρόκειτο να’ταν γεμάτος από αγκάθια -όπως και ήταν- κι ότι θα’ταν πάρα πολλές οι πέτρες που θα εμφανίζονταν στο δρόμο του. Πολύ σύντομα άρχισαν να φθάνουν μηνύματα της προεδρίας που τον έβαλαν σε κατάσταση συναγερμού. «Ενδείξεις» του Florentino Perez, που άρχισαν να του ανοίγουν τα μάτια. Ένας τύπος ψημένος στο αγγλικό ποδόσφαιρο, στο οποίο η φιγούρα του προπονητή/διαχειριστή συνήθως είναι πολύ σεβαστή σ’όλα τα κλαμπ, βρέθηκε αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα της Ρεάλ Μαδρίτης. Μια που δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί. Μια πραγματικότητα που έπρεπε να ζήσει για δύο χρόνια ο Carlo Ancelotti ο οποίος θα μπορούσε να μιλήσει, - και πολύ όπως κι άλλοι συνάδελφοι- για κάποιες δηλητηριασμένες «συμβουλές».



Μια σχεδόν αποπνικτική ατμόσφαιρα

Όταν είχε τη σιγουριά ότι ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος ο πρώτος που έβαζε εμπόδια στους τροχούς, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ημερομηνία λήξης του ήταν πιο κοντά από ό, τι αναμενόταν. Με τ’αποδυτήρια δεν συνδέθηκε ποτέ καλά και διάφορα επεισόδια τον άφησαν σημαδεμένο. Η συμπάθεια μεταξύ τεχνικού κι αποδυτηρίων ήταν σχεδόν μηδενική, ειδικά με ηγέτες, όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, και οι οπαδοί, επιπλέον, του έδειξαν, πολύ λίγη στοργή. Οι αποδοκιμασίες επεκτάθηκαν σταδιακά στις κερκίδες του Santiago Bernabeu φτάνοντας να δημιουργήσουν μια σχεδόν αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ο Florentino Perez κατέβασε τον αντίχειρά του στις αρχές Ιανουαρίου, κατανοώντας ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή απ’το να προσπαθήσει να διασώσει ένα πλοίο που βυθίζονταν.

Πολύ λίγες ευχάριστες αναμνήσεις πήρε ο Rafa Benitez απ’τη σύντομη παραμονή του στην Ρεάλ Μαδρίτης. Μετρημένες. Πίστευε ότι τα πράγματα λειτουργούσαν μ’έναν τρόπο και συνειδητοποίησε ότι τα γρανάζια του ιδρύματος κινούνταν με άλλο. Ανέμενε ότι το μεγαλείο και οι αξίες που ανέκαθεν χαρακτήριζαν το λευκό club παρέμεναν ανέπαφες. Όχι, δεν ήταν αυτό που βρήκε στην πρωτεύουσα. Ωστόσο, κάποιες αθλητικές αποφάσεις που πήρε -οι δίκαιες- με την πάροδο του χρόνου είχαν θετικές συνέπειες για την ομάδα. Πόνταρε στην ανάκτηση του Casemiro και στην απόκτηση του Lucas Vázquez, δύο παίκτες που έχουν βρει τη θέση τους σε μια ομάδα γεμάτη αστέρια. Ο πρώτος έχει γίνει βασικός κι ο δεύτερος έχει προσφέρει μια απόδοση περισσότερο από αξιοσημείωτη.



Πήγε στο Wirral, κοντά στο Λίβερπουλ, όπου ζει για πολλά χρόνια με την οικογένειά του, και εκεί άρχισε να χωνεύει όπως μπορούσε το πικρό ποτό. Στον ορίζοντα, η επιθυμία να προπονήσει και πάλι ένα κλαμπ στην Premier League, το μέρος όπου αισθάνεται πιο άνετα κι όπου είναι σεβαστός. Στα τέλη Φεβρουαρίου άρχισε να λαμβάνει κλήσεις απ’τη Newcastle, μια ιστορική ομάδα που διέρχεται μια ανεξέλεγκτη κρίση. Κανείς δεν κατανόησε την απόφασή του, ούτε οι πιο κοντινοί του άνθρωποι, αλλά στις αρχές Μαρτίου η βρετανική ομάδα ανακοίνωσε την πρόσληψή του. Μια πολύ ριψοκίνδυνη απόφαση όπως απέδειξε ο χρόνος.

Ο Rafa Benitez πήγε στη Newcastle τυλιγμένος σε αγάπη κα εκτίμηση. Απ’τον σύλλογο, τους παίκτες και τους οπαδούς. Ειδικά οι οπαδοί, οι οποίοι από την αρχή μέχρι το τέλος του έδειξαν μια τεράστια αγάπη, την οποία δεν μπόρεσε να ανταποδώσει. Υπέγραψε για τρεις σεζόν, αλλά με μια ρήτρα αποχώρησης σε περίπτωση πτώσης, όπως δυστυχώς έχει συμβεί. Ο Μαδριλένος προπονητής πήγε με μια τεράστια επιθυμία να συσπειρώσει την ομάδα και την πεποίθηση ότι θα το κάνει. Αλλά όταν είδε την πραγματικότητα μετά από αρκετές μέρες στο γήπεδο, κατάλαβε ότι η επιχείρηση δεν θα’ταν καθόλου εύκολη. Στο τέλος δεν κατέστη δυνατή και η Newcastle επιστρέφει στην Τσάμπιονσιπ μετά από 6 χρόνια. Στον Rafa Benitez απομένει κουπί για να ανακτήσει μια σημαντική θέση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Μια σκληρή μάχη μπροστά μετά από μια σεζόν που χαρακτηρίστηκε απ’την απογοήτευση και την αποτυχία.


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.