News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Muñoz, ο καθρέφτης του Zidane: άστρο, πρόωρος πρωταθλητής... και 14 χρόνια στον πάγκο της Μαδρίτης

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Του Luis Miguel González

Ο Σαντιάγκο Μπερναμπέου τον προβίβασε απ’την Plus Ultra

Στους τρεις πρώτους μήνες του ως λευκός προπονητής κέρδισε ένα Ευρωπαϊκό Κύπελλο και το Διηπειρωτικό. Ήταν 14 χρόνια, και κέρδισε άλλο ένα Ευρωπαϊκό Κύπελλο, εννέα τίτλους πρωταθλήματος και δύο Κύπελλα
 
Ο Miguel Muñoz, με το Ευρωπαϊκό Κύπελλο, μαζί με τους Santiago Bernabéu και Amancio
Στην πρώτη του χρονιά στο τιμόνι της Ρεάλ Μαδρίτης, ο απολογισμός του Ζινεντίν Ζιντάν δύσκολα μπορεί να’ναι πιο θετικός. Με το καλό του άστρο, που παραδέχεται ο ίδιος ότι τον συνοδεύει απ’την εποχή του ως παίκτης, η αλήθεια είναι ότι ο Γάλλος τεχνικός έχει ήδη στο ενεργητικό του τρειςα νέους ηπειρωτικούς τίτλους: το ενδέκατο Κύπελλο Ευρώπης, το τρίτο Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων. Κι έχει επιτύχει όλα αυτά χωρίς να υπερηφανευτεί και πάντα με τα πόδια του στο έδαφος. Ο Zizou γνωρίζει ότι στο ποδόσφαιρο μπορεί να πάει απ’τα γέλια στα δάκρυα, ανά πάσα στιγμή, αν κι όχι γι’αυτό παρουσιάζεται με το αιώνιο χαμόγελό του της ικανοποίησης βλέποντας πώς η Μαδρίτη είναι πρώτη στην Laliga Santander, έχει προκριθεί για τα νοκ-άουτ του Champions League και, μετά τον αποκλεισμό της Σεβίλλης, έχει φτάσει στα προημιτελικά του Κυπέλλου.

Χωρίς να αφαιρούμε καμία αξία απ’τον Ζιντάν, υπάρχει ένα προηγούμενο στη μακρά και λαμπρή ιστορία της Ρεάλ Μαδρίτης, που συνεχίζει να ξεπερνά τα πρόωρα κατορθώματα του Γάλλου προπονητή. Πρόκειται για τον Miguel Muñoz (Μαδρίτη, 1922), ο οποίος κατά τους πρώτους τρεις μήνες ως προπονητής του λευκού συνόλου κατάφερε να πάρει το πέμπτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο και το πρώτο Διηπειρωτικό. Ο Μαδριλένος τεχνικός, ο πιο επιτυχημένος και μακροβιότερος στην ιστορία του συλλόγου, είχε επίσης φήμη του ότι είχε ένα άστρο και καθοδήγησε την Ρεάλ Μαδρίτης για όχι λιγότερο από 14 χρόνια, στα οποία πήρε εννέα πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα Ισπανίας, δύο Ευρωπαϊκά Κύπελλα κι ένα διηπειρωτικό.

«Στο στάδιο του ως προπονητής, ο Muñoz κέρδισε εννέα πρωταθλήματα, δύο Κύπελλα Ισπανίας, δύο Ευρωπαϊκά Κύπελλα και το πρώτο διηπειρωτικό»

Πριν αναλάβει ως προπονητής, ο Muñoz έπαιξε δέκα σεζόν στη Μαδρίτη, απ’το 1948 έως το 1958. Σ’αυτή την δεκαετία ξεχώρισε για την πάλη του και την προσπάθειά του στη μεσαία γραμμή. Κρέμασε τα παπούτσια του έχοντας φορέσει τη λευκή φανέλα σε 273 επίσημους αγώνες στους οποίους σκόραρε 26 γκολ, και πανηγύρισε την κατάκτηση τεσσάρων τίτλων πρωταθλήματος, τριών Ευρωπαϊκών Κυπέλλων και δύο Λάτιν Καπ.

Ο Miguel Muñoz ανέλαβε την πρώτη ομάδα σε παρόμοιες ή ανάλογες συνθήκες με εκείνες του Ζιντάν. Αφού έλαβε την απόφαση να αποχωρήσει απ’τα γήπεδα, ο Santiago Bernabeu του πρόσφερε να καθοδηγήσει την Plus Ultra, την τροφοδότρια ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης εκείνη την εποχή, όπως είναι σήμερα η Castilla. Είχε δύο χρόνια στον πάγκο της «ασφαλίστριας» ομάδας, όπως ονομάζονταν επίσης, όταν εν μία νυκτί έγινε ο νέος προπονητής της Μαδρίτης.
 
Ο Miguel Muñoz, μαζί με τους Luis Molowny και Santiago Bernabéu.
Η απόλυση του Fleitas Solich

Στην εικοστή έκτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, με τρεις ακόμα να απομένουν για το τέλος, η λευκή ομάδα κέρδισε ένα μ’ένα οριακό 3-4 την Γρανάδα στο Los Cármenes. Κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου, στο οποίο το σκορ ήταν 2-2, υπήρξε μια σειρά από επεισόδια μεταξύ ορισμένων παικτών που είδαν, ο προπονητής, ο Παραγουανός Fleitas Solich, κι ο Francisco Muñoz Lusarreta, αντιπρόεδρος του συλλόγου, ο οποίος ανέφερε γραπτώς στον Σαντιάγκο Μπερναμπέου το τι είχε συμβεί στα granadino αποδυτήρια στο ημίχρονο.  Επιστρέφοντας στη Μαδρίτη, ο Bernabeu συναντήθηκε με τον Fleitas Solich στην αίθουσα συνεδριάσεων του συλλόγου και δεν άργησε ούτε ένα λεπτό να τον απολύσει.

Μετά την λήψη αυτής της απόφασης, ο πρόεδρος το είπε στον διευθυντή, Antonio Calderón, ο οποίος μίλησε αμέσως με τον Miguel Muñoz για να ξέρει αν δέχονταν να’ναι ο νέος προπονητής της Μαδρίτης. Ο διευθυντής του τηλεφώνησε στο εκλιπών γήπεδο της Ciudad Lineal, όπου ο Muñoz ήταν για προπόνηση με τα αγόρια της Ultra Plus και, ωμά, του είπε: "Miguel, ο Don Santiago μου είπε ότι αν θέλετε, ν’αναλάβετε την ευθύνη της πρώτης ομάδας". Ο Muñoz πήγε αμέσως στις εγκαταστάσεις του κλαμπ, ενθουσιασμένος αλλά χωρίς να κρύβει την ανησυχία του σχετικά με την πρόκληση που του πρόσφερε ο Bernabeu, και στις 7 Απριλίου του 1960 έκανε το ντεμπούτο στο Chamartin ως προπονητής της Μαδρίτης.

«Ο Bernabeu ήθελε τον Helenio Herrera, αλλά ο Di Stefano του είπε να συνεχίσει να εμπιστεύεται τον Muñoz "καλύτερα το γνωστό κακό παρά το άγνωστο καλό"»

Σε μία εβδομάδα, αυτή μεταξύ 21 και 27 του εν λόγω Απριλίου, η λευκή ομάδα απέκλεισε τη Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, μετά τη νίκη και στους δύο αγώνες με το ίδιο σκορ: 3-1 το Bernabeu και 1-3 στο Camp Nou. Ημέρες αργότερα, στις 18 Μαΐου, στο Hampden Park της Γλασκώβης, σ’έναν απ’τους πιο εξαιρετικούς τελικούς του Ευρωπαϊκού τουρνουά, οι άνδρες του Muñoz υπέταξαν την Άιντραχτ Φρανκφούρτης μ’ένα  κυρίαρχο 7-3 κι ένα ποδόσφαιρο τόσο αριστοτεχνικό που συγκλόνισε τους περισσότερους από 120.000 θεατές που συνωστίζονταν στο σκωτσέζικο γήπεδο, οι οποίοι αποχαιρέτησαν την ισπανική εντεκάδα με μια μόνιμη επευφημία.

Μ’εκείνη τη σημαντική νίκη, η Ρεάλ Μαδρίτης ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου για πέμπτη συνεχόμενη φορά. Μήνες αργότερα, συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου, το madridista σύνολο διέλυσε την Πενιαρόλ μ’ένα ηχηρό 5-1 στο Chamartin, και πήρε το πρώτο Διηπειρωτικό Κύπελλο. Ο Muñoz είχε επιτύχει τον άθλο του να κερδίσει δύο ηπειρωτικούς τίτλους σε λίγο παραπάνω από τρεις μήνες.
 
Ο Miguel Muñoz, στον πάγκο.
Εκείνες οι δύο ηχηρές επιτυχίες σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, δεν ήταν αρκετή εγγύηση έτσι ώστε ο Santiago Bernabeu να εμπιστευτεί τον Muñoz. Ο πρόεδρος εξέταζε τη δυνατότητα πρόσληψης ενός προπονητή περισσότερου κύρους, μεταξύ των οποίων ήταν ο Helenio Herrera. Πριν απ’τη λήψη μιας απόφασης, ο Bernabeu ζήτησε τη συμβουλή του Alfredo di Stefano. "Ο Μπερναμπέου είχε μια καλή ιδέα για τον Muñoz μετά το στάδιο του ως παίκτης της Μαδρίτης, αλλά δεν κατέληγε να τον πείσει ως προπονητής λόγω της σύντομης καριέρας του σ’αυτή την πτυχή", έλεγε ο Don Alfredo. "Μια μέρα, όπως έκανε και σε άλλες περιπτώσεις, ήρθε στο σπίτι μου και μου είπε ότι ήρθε για να πιει έναν καφέ και να συνομιλήσει μαζί μου. Μόλις κάτσαμε, με ρώτησε για τον Helenio Herrera, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν ο προπονητής της Μπαρτσελόνα. Κατάλαβα αμέσως που το πήγαινε, και του είπα ότι τον Herrera τον γνώριζα μόνο απ’όταν είχα βρεθεί μαζί του στην εθνική Ισπανίας, ότι ήταν ένας πολύ περσοναλιστικός τύπος, καλός τεχνικός, αλλά ότι αν έρχονταν στη Μαδρίτη, δεν ξέραμε τι θα μπορούσε να συμβεί".

Ήταν τότε όταν ο Ντι Στέφανο ζήτησε απ’τον πρόεδρό του να συνεχίσει να εμπιστεύεται τον Muñoz. "Πήρα το ρητό του «καλύτερα το γνωστό κακό παρά το άγνωστο καλό» και είπα στον Don Santiago ότι είχαμε κερδίσει το πέμπτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο κι ότι, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν ήταν απαραίτητο να αλλάξουμε προπονητή. Αφού ήπιε βιαστικά τον καφέ έφυγε κάπως σκεπτικός, αλλά αποφάσισε, ο Chato, όπως βάφτισα τον Muñoz, να συνεχίσει επικεφαλής της ομάδας".

Εκείνος ο τεχνικός έκτακτης ανάγκης, όπως είναι τώρα ο Zizou, μετατράπηκε σ’έναν θρύλο στην παραγωγική ιστορία του συλλόγου. Οι ιερές αγελάδες είχαν αντικατασταθεί από νέο αίμα κι ο Muñoz, με την αποκαλούμενη ομάδα «Ye-ye», πήρε το έκτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Το τέλος της μακράς και επιτυχημένης πορείας ήρθε στις 13 Ιανουαρίου του 1974. Την επόμενη μέρα, έχοντας χάσει εντός έδρας απ’την Castellón με 2-0, παρουσίασε την παραίτησή του στον Santiago Bernabeu, ο οποίος δεν δίστασε επίσης να την δεχτεί.



Ο Luis Molowny ήταν ο αντικαταστάτης του

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Bernabeu ανακοίνωσε ότι ο Luis Molowny θα αναλάμβανε την ομάδα. Στη συνέχεια, με την αγάπη και την ειρωνεία που τον χαρακτήριζε, ο πρόεδρος είπε: «Δεν μου αρέσει να βλέπω τους ανθρώπους να υποφέρουν κι ο Miguel Muñoz έχει υποφέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν χρειάζεται παρά να δείτε την εμφάνισή του. Δεν είχα άλλη επιλογή παρά να δεχτώ την παραίτησή του. Αυτό δεν θα μπορούσε να κρατήσει παραπάνω, αλλά αφήνει ανάμεσά μας μια ανεξίτηλη μνήμη». Λίγα λεπτά αργότερα, ο Muñoz υπογράμμισε: «Παραιτήθηκα γιατί ελπίζω ότι έτσι θα ηρεμήσει η ομάδα και επίσης αυτοί οι οπαδοί που τελευταία μου αρνούνται το ψωμί και το αλάτι. Τ’αποτελέσματα, για μια ακόμη φορά, κάνουν κουμάντο στο ποδόσφαιρο».


Είναι αλήθεια ότι είναι άλλες εποχές, αλλά εκείνος ο τρόπος του Σαντιάγκο Μπερναμπέου να διαχειρίζεται τη Ρεάλ Μαδρίτης δεν έχει καμία σχέση με τον σημερινό. «Ο Ζινεντίν είναι αιώνιος και θα μείνει μαζί μας μια ζωή», δήλωσε πρόσφατα ο σημερινός πρόεδρος. "Δεν υπάρχει πρόβλημα, ξέρουμε ότι θα συνεχίσει εδώ για μια ζωή, κι όταν το θελήσει αυτός θα τον ανανεώσουμε. Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί, ούτε εμάς, ούτε αυτόν", πρόσθεσε ο Florentino Pérez, που ό, τι κι αν λέει για τον Ζιντάν, και εκεί είναι το αρχείο για να το διαπιστώσετε, εάν σταματήσει να συνοδεύσει τον Ζιντάν το άστρο του, δεν θα διστάσει να τον πετάξει στον δρόμο, όπως έκανε και με τους δέκα προπονητές που προηγήθηκαν του Γάλλου με τον εν λόγω ηγέτη στα επίσημα του Μπερναμπέου.

Η σελίδα της στήλης στο facebook:


@suntagm_puskas

Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.