News Update :

powered by Agones.gr - livescore

Η Barça θα’πρεπε να κάνει (και πάλι) pasillo στην Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά όχι για να ταπεινωθεί

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017

Του Enrique Marin

Το Clásico του Σαββάτου είναι είδηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί πριν απ’το παιχνίδι κι όχι κατά τη διάρκεια και μετά, καθώς μια azulgrana νίκη θα άφηνε προσωρινά τους λευκούς στο -14 


Ένας προπονητής το πέταξε στα μούτρα του παρουσιαστή του τηλεοπτικού προγράμματος (όπου γίνεται περισσότερος λόγος σχετικά με το ποδόσφαιρο παρά για ποδόσφαιρο) στο οποίο, μετά την παράσταση των Ινιέστα και Μέσι εναντίον της Deportivo, το πρώτο που ξεχώρισε ήταν το χαστούκι του Luis Suárez στον Ελβετό Schär. Μας αρέσει ή όχι, αυτό είναι κάτι που βασιλεύει όλο και περισσότερο στο ισπανικό ποδόσφαιρο. "Η γαρνιτούρα έχει φάει το φιλέτο", συνηθίζει να λέει ο Juanma Lillo. Είναι γι’αυτό που ούτε και πρέπει να εκπλησσόμαστε που στις μέρες πριν απ’το Clásico του Σαββάτου γίνεται περισσότερο λόγος για το pasillo που δεν θα κάνει η FC Barcelona στην Ρεάλ Μαδρίτης μετά το πρόσφατο Mundial Συλλόγων της, παρά για ένα ματς που μπορεί να αφήσει τους λευκούς προσωρινά στο -14 απ’τους Καταλανούς.

Αλλά εντάξει, τιθέμενοι να μιλήσουμε γ’αυτό που τόσο φαίνεται να ενδιαφέρει, αν μη τι άλλο στη Liga, αν και ούτε είναι κάτι που έχει καθιερωθεί αλλά κάτι που συνηθίζει να αυτοσχεδιάζεται, το να κάνεις pasillo σ’έναν αντίπαλο ο οποίος μόλις έγινε πρωταθλητής, είναι κάτι εθελοντικό, μια χειρονομία που πρέπει να προκύπτει με πλήρη φυσικότητα, καθώς αν θέλεις να το επιβάλεις, όχι μόνο χάνει το νόημα, αλλά και μπορεί να συμβεί όπως σ’αυτήν την περίπτωση, που η Barca αποφεύγει να το κάνει. Πρόκειται για φόρο τιμής στον νικητή, όχι για να ταπεινώσεις αυτόν που αποτίει φόρο τιμής κι αυτό είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται να θέλουν μερικοί. «Έχουμε καταστήσει σαφές πάντα ότι το κάνουμε μόνο όταν συμμετάσχουμε στην εν λόγω διοργάνωση και δεν είναι αυτή η περίπτωση», εξήγησε την περασμένη Κυριακή ο Guillermo Amor, υπεύθυνος για τις θεσμικές σχέσεις της καταλανικής ομάδας.

Η αλήθεια είναι ότι τόσο η Ρεάλ Μαδρίτης όσο και η Barcelona έχουν δείξει σ’όλη την ιστορία ότι είναι δύο σύλλογοι που έχουν καταφέρει ν’ανταποκριθούν στο μεγαλείο τους, με την περίφημη αρχοντιά και τις λιγότερο γνωστές «αξίες», αντίστοιχα. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει, ιδιαίτερα μετά την άφιξη του Μουρίνιο στον πάγκο του Bernabeu, με μια υπερβολική ένταση και πάρα πολλά και δυσάρεστα περιστατικά κάθε φορά που οι δύο ομάδες τίθεντο αντιμέτωπες. Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα’ταν κακό αυτό το Σάββατο, μ’ένα ωράριο σκεπτόμενο περισσότερο τους Κινέζους παρά τους συνδρομητές της Ρεάλ Μαδρίτης, να προσέφερε το Clásico στον κόσμο μια χειρονομία ευγενούς άμιλλας όπως ένα pasillo της Barca στην οικοδέσποινά της, κυρίως επειδή δεν θα’ταν η πρώτη φορά.

«Μπάνιο στο βάθος του pasillo»

Έτσι θυμάμαι ότι τιτλοφόρησα το χρονικό εκείνου του Clásico στο οποίο η Μπάρτσα δεν είχε κανένα πρόβλημα να αποτίσει φόρο τιμής στη Μαδρίτη στο Bernabéu. Ήταν στις 7 Μαΐου του 2008, με τους λευκούς να’χουν κατακτήσει τη Liga μια αγωνιστική νωρίτερα στην Παμπλόνα. Το 4-1 με το οποίο τελείωσε το παιχνίδι, με γκολ των Raul, Ρόμπεν, Higuain και Φαν Νιστελρόι, συν αυτό της τιμής του Henry για τους φιλοξενούμενους, αντικατόπτρισε τη madridista υπεροχή εναντίον ενός αντιπάλου που την επόμενη μέρα ανακοίνωσε ότι ο Pep Guardiola θα αντικαθιστούσε τον Frank Rijkaard. Από εκείνη την azulgrana ομάδα παραμένει μόνο ο Messi, ενώ απ’της Ρεάλ Μαδρίτης επιβιώνουν δύο, οι Sergio Ramos και Marcelo. Η κερκίδα κατέληξε ζητώντας τη 'manita' κι αν κάποιος διατηρεί μια ιδιαίτερα κακή ανάμνηση εκείνης της ημέρας, αυτός είναι ο Xavi Hernandez, καθώς ο Καταλανός μέσος αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα στο 92ο λεπτό.


Ψηφίζει στη Ντόχα ντυμένος στα κίτρινα

Με την ευκαιρία, όπως αποκάλυψε το «Esport3», το αθλητικό πρόγραμμα του «TV3», ο Τσάβι, ο οποίος παίζει τώρα στην Αλ Σαντ του Κατάρ, ψήφισε στις καταλανικές εκλογές στην ισπανική πρεσβεία στη Ντόχα και το έκανε διακηρύσσοντας τη «ντροπή που εκπροσωπεί το ισπανικό κράτος»  λόγω του «ότι δεν επιτρέπει την ψηφοφορία κι έχει πολιτικούς κρατουμένους». Ο Τσάβι θα είναι στη Βαρκελώνη αυτήν την Πέμπτη, αλλά δεν θα μπορέσει να ψηφίσει στις περιφερειακές εκλογές της Καταλονίας επειδή είναι κάτοικος της Ντόχα, λόγος για τον οποίο αποφάσισε να εμφανιστεί στην Πρεσβεία της Ισπανίας στην πρωτεύουσα του Κατάρ για να ασκήσει την ψήφο του. Το έκαμε ντυμένος μ’ένα κίτρινο πόλο, όπως είναι γνωστό, το χρώμα που έχουν υιοθετήσει οι αποσχιστές για να ζητήσουν την απελευθέρωση των «los Jordis» και των «πρώην συμβούλων».

Με κίνητρο το παράνομο δημοψήφισμα της 1-O, ο 133 φορές διεθνής με την εθνική Ισπανίας είπε ήδη ότι «αυτό που συμβαίνει στην Καταλονία είναι μια ντροπή· είναι απαράδεκτο που σε μια δημοκρατική χώρα οι άνθρωποι δεν μπορούν να ψηφίσουν». Αν όπως διαβεβαιώνει ο Τσάβι, η Ισπανία ήταν ένα καταπιεστικό κράτος, κάτι που, παρεμπιπτόντως, είναι το αραβικό εμιράτο στο οποίο κατοικεί τώρα, αυτός δεν θα μπορούσε να ψηφίσει στις εκλογές που γίνονται αυτή την Πέμπτη στην Καταλονία και είναι πιθανό το να κάνει pasillo στη Ρεάλ Μαδρίτης να’ταν, όπως και παλιότερα και η στρατιωτική θητεία, υποχρεωτικό.

Αλλά, όχι, αν και πρώτος εγώ πιστεύω ότι χάνω και κάνω να χαθεί χρόνος μιλώντας για pasillos αντί να μιλάω για ποδόσφαιρο, είναι αλήθεια ότι ούτε και μπορούμε να πάψουμε να καταγγέλλουμε ότι κάποιοι κουνάνε τα κλαδιά του δέντρου έτσι ώστε άλλοι να μαζεύουν τα καρύδια κι ότι κάνουν πάντα κάποια ανοησία που μπερδεύει τα πράγματα, φορώντας κόκκινα ή κίτρινα, ανάλογα πως τους ταιριάζει και μιλούν για δημοκρατία από μια χώρα όπου δεν ψηφίζουν ούτε για να εκλέξουν τον εκπρόσωπο της τάξης.


Share this Article on :
 

© Copyright Opadoi Live 2010 -2011 | Design by Herdiansyah Hamzah | Published by Borneo Templates | Powered by Blogger.com.